Kendt naturmand er død

Kendt naturmand er død
Per Ketil, der i mange år var en kendt naturformidler med bopæl i Gudhjem, blev 80 år. Arkivfoto: Preben Pathuel
NYHED | ABONNENT | 21. JAN 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. JAN 2023 • 05:30

Naturformidleren Per Ketil fra Gudhjem blev 80 år.

 

Per Ketil, Gudhjem er død. Han blev 80 år.

Københavneren Per Ketil var uddannet pædagog, og da han kom til Bornholm i 1974 var det som leder af Hasle Børnehave. Han var derefter i mange år børnehaveklasseleder på Østermarie Skole. Men det var som naturformidler, at bornholmerne, men også mange andre, lærte ham at kende.

Mange læsere vil sikkert huske hans karakteristiske stemme fra hundredevis af radioprogrammer, han producerede til Bornholms Radio og DR P1. Dertil kom, at han leverede udsendelser, baggrundsviden og medvirkede på dansk og svensk fjernsyn.

Per Ketil var også en flittig skribent af natur- og miljøstof til blandt andre Bornholms Tidende. Han skrev til adskillige tidsskrifter og var stifter og redaktør af det bornholmske naturtidsskrift Fjælstaunijn (nattergalen på bornholmsk). Den udgivelse stod han bag i 25 år. Morten Top-Jensen har overtaget tidsskriftet, som nu udkommer under navnet Natur på Bornholm.

Per Ketil har blandt andet også været guidelærer og foredragsholder.

Budskabet var det vigtige

– Per havde et stort engagement og var glad for naturen. Det var vigtigt for ham at formidle og sprede viden for at bevare naturen. Han ville også holde magthaverne i ørerne og passe på dyr, som ellers var truede, hvis man for eksempel brugte markerne uden at tænke sig om, siger Per Ketils hustru, Birgitta Eriksson.

Per Ketil lavede kun ganske lidt fjernsyn, fordi han ikke var meget for at lægge ansigt til naturformidlingen:

– Han lavede en gang et program sammen med Poul Thomsen, hvor Per kun lagde stemme til, mens Poul Thomsen lagde ansigt til. Det var hans budskab, der var var indholdet, og ikke manden, siger Birgitta Eriksson.

– Per producerede også en hel del radio fra Færøerne samt fra Sverige og Grækenland. Vi har også lavet noget sommerradio sammen, hvor jeg var den svenske stemme, og han var den danske, fortæller Birgitta Eriksson.

Bokultrolden

Per Ketil har i mange år levet en tilbagetrukket tilværelse:

– Han sagde: "Nu er jeg pensionist". Det var nok en principsag. Han syntes, at nu havde han gjort sit, og nu skulle der være plads til andre. Det var nok det med, at det ikke handlede om ham, men om sagen. Vi har jo også set, at der siden er kommet andre, der har formidlet og talt naturens sag, siger Birgitta Eriksson.

Men formidlingen om glæden ved naturen fortsatte alligevel i det små:

– Så længe Per var rask, tog han ud for at nyde naturen i Gudhjem. Han sad tit oppe på bænken på Bokul eller på bænken inde i Gråmyr. På den måde blev han næsten en institution i Gudhjem, især for børnene i Gudhjem Børnehave, hvor han blev kendt som bokultrolden eller julemanden på Bokul. Hver gang børnene kom op på Bokul, var Per der og kunne fortælle en historie om et eller andet,.

– Han snakkede også med mange turister, og når de vendte tilbage året efter, var der nogen, der sagde: Sidder du her endnu?

– Han havde sine stærke meninger. Men han havde et hjerte af guld, og han var solidarisk med familie og venner. Han var et godt menneske, siger Birgitta Eriksson.

Per Ketil efterlader sig hustruen Birgitta, tre børn og et barnebarn.