Kendt fodboldkommentator skifter job mandag – og har lavet over 120 timers podcast om en særlig gruppe

Kendt fodboldkommentator skifter job mandag – og har lavet over 120 timers podcast om en særlig gruppe
– De seneste 27 år har jeg arbejdet med fodbold på en eller anden måde, siger Niels Erik Harild, som kommer fra Nexø. Privatfoto
DAGENS NAVN | Lørdag 1. juni 2024 • 05:30
DAGENS NAVN | Lørdag 1. juni 2024 • 05:30

Niels Erik Harild er født på Bornholm og har gennem 27 år kommenteret fodbold. Den 1. juni begynder han i nyt job hos Disney+, som har opkøbt fodboldrettigheder, men dertil har han indtil videre lavet over 120 timers podcast om The Beatles – og mere er i vente.

Hvor er du født og opvokset?

– Jeg er født i Nexø, hvor jeg boede, indtil jeg var knap 12 år. Min forældre blev skilt, da jeg var meget lille, og jeg boede så hos min far, men i 1979 flyttede jeg så over til min mor i København. Min far blev jo på Bornholm, så jeg kom meget på øen også i mine teenageår.

 

Hvad gjorde du efter din skolegang?

– Jeg tog først på Falkonergårdens Gymnasium, og efterfølgende tog jeg en kandidatgrad inden for retorik på Københavns Universitet.

 

Hvordan fandt du på at læse retorik?

– Jeg havde lavet en masse radio inden min start på universitetet, og så havde jeg lyst til at lære noget mere om kommunikation. Jeg spillede også en masse musik, så det passede mig fint med en uddannelse, jeg kunne tage i København og fortsætte med musikken og med at lave radio.

 

Hvor lavede du radio?

– På en lokalradio, som hed Airport FM ude på Amager. Det var dengang, landet var overstrøet med lokalradiostationer, og jeg kom i kontakt med den via en studiekammerat.

 

Hvilken slags musik spillede du selv?

– Jeg spillede i en rocktrio, som lavede egne numre, og genremæssigt er det tæt på den københavnske gruppe Mansfield med den bornholmske forsanger Christian Stage. Det var melodisk rockmusik.

 

Hvor gammel var du, da du forlod universitetet?

– Det trak lidt ud, fordi jeg fik fuldtidsjob undervejs, så jeg var faktisk 30 år, da jeg blev færdiguddannet.

 

Vidste du, at du ville blive inden for mediebranchen og arbejde med journalistik?

– Ja, jeg var først i Danmarks Radio på Sporten i nogle år, og så røg jeg over på TV3, der nu hedder Viaplay, og hvor jeg arbejdede fra 1999 til 2015 som redaktør og kommentator på deres fodbolddækning.

 

Og så skiftede du til Discovery?

– Ja, men her mandag den 1. juni skifter jeg til Disney+, som skal til at sende fodbold i Danmark. De har opkøbt rettighederne til Europa League og Conference League, og der skal jeg være redaktør.

 

Hvad er det, du har lavet på de tv-kanaler, du allerede har arbejdet på?

– Jeg har kommenteret fodbold rigtig meget og været redaktør på rigtig mange fodboldproduktioner. Jeg har lavet Champions Leage, landsholdsfodbold og i særdeleshed engelsk fodbold, som jeg er meget glad for, og så har også arbejdet med Superligaen både som redaktør og kommentator. Jeg har været omrejsende i fodbold igennem de mange år, kan man sige.

 

Jeg gætter på, fodbold har været din interesse helt fra du var lille?

– Ja, siden jeg var fem år. Som barn læste jeg også meget om fodbold og så det meget i fjernsynet. Så da den dør åbnede sig, tænkte jeg, at den ville jeg da gerne gå ind ad, så de seneste 27 år har jeg arbejdet med fodbold på en eller anden måde.

 

Hvor sidder du rent fysisk og arbejder?

– Hos Disney+ kommer jeg til at sidde på Kalvebod Brygge her i København.

 

Jeg ved, at du også laver en podcast, som hedder "Elsker The Beatles". Hvad går det ud på?

– Ja, den udkommer hver 14. dag, og jeg har lavet den siden 2019. Jeg har lavet 120 episoder indtil videre, når det her interview bliver bragt, er det nok 121. Det er en podcast, som tager udgangspunkt i fanmiljøet i Danmark, men det har også udviklet sig til at inkludere folk, som er mere end fans, og som måske selv spiller musik. Det kan også være for eksempel skuespillere, men grundlæggende beskæftiger podcasten sig med hele Beatles-universet, som er kæmpestort, og hvert afsnit varer en time til halvanden.

 

Du har altså indtil videre lavet over 120 timer om The Beatles. Kan man virkelig tale så længe om den gruppe?

– Jeg kan love dig, at jeg snildt kan lave 10 sæsoner til, og jeg har jo altså hidtil lavet fem. Jeg kan i hvert fald allerede nu se de næste to sæsoner være fuldstændig proppede med godt indhold. Der er så mange aspekter af det, og gruppen betyder meget mere for mange mennesker, end jeg oprindeligt var klar over. De har været afgørende for rigtig mange, og jeg har talt med folk som musikeren Tim Christensen, radioværten Lars Daneskov og mange andre, og for hvem det at høre The Beatles har været et omdrejningspunkt i deres liv.

 

Hvornår opdagede du selv The Beatles og blev klar over, at det da bare var toppen af poppen – eller måske snarere af beatmusikken?

– Haha, det gjorde jeg faktisk, da jeg var to år på Bornholm, og min mor begyndte at komme hjem fra København med Beatles-plader. Det var simpelthen det, jeg samlede på som helt lille. Jeg har plader fra jeg var tre-fire år gammel, og det har bare fulgt mig lige siden. Når man dykker ned i universet, opdager man, at det er en historie, som 1: Er rigtig omfangsrig og 2: Betyder rigtig meget for mange mennesker.

 

Er det muligt at forklare, hvad det er, der gør netop den gruppe så god?

– De er så pokkers langtidsholdbare og friske i deres udtryk. Deres sange er simpelthen bare hamrende gode, det er den ene ting, og den anden er, at de hver for sig er nogle særdeles spændende personligheder, som det er virkelig interessant at dykke ned i.

 

Det er ofte blevet diskuteret, om The Beatles eller The Rolling Stones er størst. Så for nogle år siden gjorde jeg mig den ulejlighed at sætte mig ned og gennemgå de plader, de udgav hver for sig, år for år, og mit indtryk var, at Stones er Stones hver gang. Man vidste, hvad man fik, og så kunne festen ellers bare gå i gang – men med The Beatles vidste man aldrig, hvad der ventede?

– Haha, det er lige præcis det, der er så spændende ved The Beatles musik. De var meget alsidige.

Niels Erik Harild

56 år.

Han bor i København sammen med sin kæreste og deres to børn. I alt har han selv fem børn.

Hans storesøster er forfatteren Kirsten Sonne Harild.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT