'Jeg savner den daglige kontakt med mine elever'

'Jeg savner den daglige kontakt med mine elever'
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 11. JUN 2021 • 21:53
| ABONNENT
11. JUN 2021 • 21:53

DAGENS NAVN Signe Ballegaard Schmidt er folkeskolelærer, mor til fire og stadig relativt ny formand for Bornholms Lærerforening.

Du har været formand for Bornholms Lærerforening siden efteråret. Hvorfor trådte du til?

– Jeg stillede mit kandidatur til rådighed, som det så flot hedder, fordi Christian Jeppesen, vores formand gennem 10 år, havde fået nyt job. Jeg var næstformand i Bornholms Lærerforening og blev opfordret til at stille op. Jeg havde mange overvejelser, før jeg stillede op. Jeg synes, Christian har gjort det rigtigt godt, det ville være en tung arv at løfte. Desuden ville det betyde, at jeg ikke skulle have så mange timer på skolen. Jeg er meget glad for at være lærer, som et af mine børn meget rammende sagde: "Men mor, så skal du jo undvære dine elever, dem holder du jo næsten lige så meget af, som du gør af os." Jeg savner den daglige kontakt med mine elever, men har ikke fortrudt, at jeg valgte at stille op, og jeg har stadigvæk en dag på Åvangsskolen, hvor jeg primært underviser i musik.

Hvordan har den første tid som formand været for dig?

– Min første tid som formand har været spændende, travl og fyldt med nye opgaver. Vi har blandt andet forhandlet ny lokalaftale for lærerne, som har det mål at understøtte et godt arbejdsmiljø og skabe rammer for (endnu) bedre undervisning. Og så har corona som alle andre steder fyldt meget. Jeg er meget imponeret over den måde lærerne fra den ene dag til den anden har omstillet sig – ikke bare til onlineundervisning, men også til den anderledes måde at organisere undervisningen på, der var nødvendig, efter eleverne kom tilbage i skolen. Jeg er glad for den anerkendelse, lærerne har fået.

– Heldigvis er jeg ikke alene om arbejdet i lærerforeningen. Jeg har resten af min kredsstyrelse og nogle dygtige tillidsrepræsentanter, som jeg sparrer med, og som løfter en stor del af de opgaver, der er. Vi arbejder for, at vores medlemmer har gode arbejdsvilkår. Vi skal have tid til at forberede os, efteruddanne os og samarbejde med kollegaer, elever, forældre, ledelsen og alle andre, der har betydning for, at vores elever får den bedst mulige skolegang. Desuden har vi et godt samarbejde med skolelederne, Center for Skole, de øvrige fagforeninger og politikerne. Jeg tror på, at samarbejde er vejen frem, hvis vi virkelig vil rykke noget.

Hvordan er det at skulle kombinere lærergerningen med dit fagpolitiske arbejde?

– Jeg har altid været typen, der blandede mig og havde en mening. Jeg blev valgt som tillidsrepræsentant for 10 år siden og fandt min rette hylde i det fagpolitiske. Jeg mener, at folkeskolen er en af samfundets vigtigste dannelsesinstitutioner om ikke den vigtigste. Folkeskolen skal ikke bare lære børn at læse, skrive og regne, de skal også trives, udvikle sig og kunne begå sig i den verden, de bliver kastet ud i efter folkeskolen.

Hvad laver du, når du har fri?

– I min fritid går jeg ture rundt om på vores smukke ø gerne med en lydbog i ørerne, og så bruger jeg meget tid på min hest, som jeg kalder Terapeuten, ikke kun fordi, den holder mig i form, men også fordi, jeg bliver glad af at være sammen med den.

 

Signe Ballegaard Schmidt

Er 50 år

Har de sidste knap tre år boet i et byhus i Rønne. Før det boede hun 17 år på en nedlagt landejendom i Østerlars.

Hun har fire børn, hvoraf de to yngste på skift er hos hende og hos deres far.