Lærernes formand: 'Vi skal vænne os til at dele viden med hinanden igen'

Lærernes formand: 'Vi skal vænne os til at dele viden med hinanden igen'
Signe Ballegaard Schmidt er formand for Bornholms Lærerforening, der netop har holdt generalforsamling. Hun fortæller, at det seneste år har været hårdt for lærerne, der har skulle omstille sig og omtænke meget undervisning i forbindelse med corona. Foto: Jens-Erik Larsen
Fredag 11. juni 2021 • 08:16
Fredag 11. juni 2021 • 08:16

SKOLE

Bornholms Lærerforening sluttede sidste uge med at holde generalforsamling oven på et noget anderledes skoleår.

Som det fremgår af den mundtlige beretning, leveret af Bornholms Lærerforenings formand, Signe Ballegaard Schmidt, havde lærerforeningen ikke troet, at onlineundervisning og onlinemøder fortsat skulle være en del af medlemmernes hverdag i skoleåret 2020-2021.

Men det blev det som bekendt, da anden bølge af corona ramte Danmark op mod juleferien, og landet igen lukkede ned fra starten af det nye år.

Et hårdt år

På grund af den regionale genåbning kunne de bornholmske elever og lærere vende tilbage i skole, før elever og lærere andre steder i landet, men corona endte alligevel med at sætte sit præg på skoleåret på Bornholm.

Det fortæller Signe Ballegaard Schmidt.

– Det har været et hårdt år. I forhold til mange andre steder i landet, har vi været lykkeligt forskånet for at blive lukket ned og så blive åbnet og lukket ned igen, men derfor har det alligevel været et hårdt år. Fordi vi har skullet omstille os, og fordi der har været mange ting, vi har skullet gøre på en anderledes måde, fordi der har været restriktioner og retningslinjer, vi har skulle overholde. Nogen lærere har godt kunne trives i det, andre har i mindre grad kunne trives i det, men det generelle billede er, at de trænger til at holde ferie, og de trænger til, at verden vender tilbage til noget normalt, så retningslinjer og restriktioner ikke længere spænder ben for den undervisning, de gerne vil lave, siger hun.

Skoleåret, der snart er slut, er primært gået med at få eleverne godt igennem fagligt og socialt, mere end det er gået med at udvikle nyt.

Lærerforeningens formand håber derfor, at udviklingsarbejdet kan komme til at fylde mere i det kommende skoleår.

– Det, som vi troede skulle have fyldt i dette skoleår, kommer til at fylde i det kommende skoleår i stedet. Det er for eksempel arbejdet med de professionelle læringsfælleskaber, altså måden vi arbejder sammen i teams, måden vi deler viden med hinanden, og måden vi arbejder med co-teaching på. Og så kommer det her store projekt Fælles Folkeskole Bornholm også til at fylde. Det har ikke rigtigt været nede og gå blandt lærerne endnu, siger Signe Ballegaard Schmidt.

Udvikling skal rodfæstes nedefra

Fælles Folkeskole Bornholm er kort fortalt kommunens projekt for at styrke den bornholmske folkeskole ved blandt andet at sørge for, at skolerne videndeler mere med hinanden.

Ifølge Bornholms Lærerforening er det vigtigt, at det projekt nu også kommer til at involvere lærerne mere, uden at det bliver en ekstraopgave oveni en i forvejen stor arbejdsmængde.

– En af vores hovedpointer gennem rigtig mange år har været, at projekter og udvikling skal rodfæstes nedefra. Vi bliver bedst, hvis vi også er med til at udvikle. Så jeg håber da på, projektet vil give os en større indflydelse på udviklingen af skolen overordnet set, og at vi får en større vidensbank og mere sparring, så vi løser vores opgaver bedre, uden at det tager uendelig meget mere tid, siger Signe Ballegaard Schmidt.

Kommunens ønske om, at folkeskolerne bruger hinanden mere, får fuld opbakning fra formanden, der kan se mange muligheder i, at lærerne deler deres viden.

Især efter mere end et år med corona-begrænsninger.

– Vi har jo for eksempel hele tiden meget fokus på læsning og på, at eleverne skal blive bedre til at læse i alle fag. Hvis der så sidder nogen, der har opfundet noget interessant i forhold til faglig læsning i for eksempel natur og teknik, så skal vi jo dele den viden. Det skal vi blive bedre til, og det har på ingen måde været mulighed for det sidste år, fordi vi ikke har måtte mødes, siger hun.

For Signe Ballegaard Schmidt er den faglige sparring mellem lærerne også med til at højne trivslen, som ifølge formanden for nogle medlemmers vedkommende er faldet under corona.

– Når vi snakker om at forbedre trivslen blandt vores medlemmer, så handler også om, at man får faglig sparring. Vi skal genopbygge trivslen, og vi skal vænne os til at dele viden med hinanden igen, for det har unægtelig været svært det seneste år, og vi har nok aflært os det lidt, siger hun.

Signe Ballegaard Schmidt fortæller også, at lærerforeningen kommer til at sætte fokus på lærernes trivsel ved et medlemsarrangement i september og ellers igennem tillidsrepræsentanterne på de enkelte skoler.

Lokalaftale skal helt på plads

Ser man udover corona, er der også andre vilkår, som har indflydelse på de bornholmske læreres trivsel.

Signe Ballegaard Schmidt fortæller, at en ny lokalaftale og arbejdstidsaftale også skal være med til at afhjælpe det pres, som flere af hendes medlemmer oplever.

– For nogle år siden havde vi et tårnhøjt undervisningstimetal, og det kan man ikke holde til, for så får man ikke løftet godt nok. Man får ikke forberedt sig, man får ikke taget sig af de elever, der er. Nu har vi fået ny lokalaftale, efter der kom en arbejdstidsaftale for lærerne. Den er ikke ude og gå endnu, men det er vores helt store opgave det næste år at få den ud at gå og få rettet den til, hvor det halter, og få lavet nogle tilføjelser der, hvor det er nødvendigt, siger hun.

Bornholms Lærerforening har ifølge Signe Ballegaard Schmidt hverken mistet eller fået betydeligt flere medlemmer under corona. Fagforbundet har generelt en god medlemstilslutning på Bornholm, fortæller formanden.

– Vi har cirka 250 aktive medlemmer, så jeg får nok ikke nogen skulder at græde ud hos, hvis jeg beklagede mig til andre faglige organisationer, for vi har en høj organisationsgrad. Men selvfølgelig vil vi gerne have flere medlemmer og en 100 procentsdækning, så vi står stærkere. Der er jo stadigvæk nogen, som ikke er medlemmer og som derfor ikke er med til at betale for de forbedringer, vi får igennem, som for eksempel lokalaftalen, siger hun.

FÅ ABONNEMENT