Haris og hans familie flygtede fra folkedrab

Haris og hans familie flygtede fra folkedrab
Haris Mesanonovic bag baren i Musikhuzet, Rønne. Torben Severinsen/Musikhuzet
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2022 • 05:30

Haris Mesanonovics familie kommer oprindeligt fra Bosnien, men da han var knap to år flygtede den fra krigen i Bosnien og "det største folkedrab siden 2. verdenskrig". Den endte på Bornholm.

Hvor er du født og opvokset?

– Jeg er født i Bosnien, men stort set opvokset på Bornholm, for jeg kom hertil, da jeg var knap to år i 1995. Min far kom først hertil, og så fik han ordnet papirerne, så min mor og jeg også kunne komme hertil, og han hentede også på Hovedbanegården i København. Vi flygtede fra det største folkedrab siden 2. verdenskrig.

Har du søskende?

– En lillebror, som blev født på Bornholm i 1996.

Hvor flyttede I hen på Bornholm?

– I første omgang boede vi på flygtningecentret, som lå der, hvor 10. klasse nu ligger i Rønne. Men efter måske ni måneder flyttede vi i lejlighed i Gartnervangen, og der bor min mor stadig. Min far er på plejehjem.

Hvor gik du i skole?

– På Aavangsskolen. Vi kom i 8. eller 9. klasse ud i en uges praktik, og fordi jeg kendte nogle smede hos Jensen, kunne jeg godt tænke mig at prøve det, så det søgte jeg om, og det var også fedt at prøve. Jeg kunne ikke umiddelbart få en læreplads, men søgte ind på smedelinjen på Bornholms Erhvervsskole lige omkring 2010, da jeg var færdig med folkeskolen. Jeg kunne stadig ikke få en læreplads, så jeg kom i skolepraktik, men efter en måneds tid manglede Almeborg så folk, og jeg blev tilbudt en kontrakt. Der blev jeg udlært som smed.

Og du arbejder nu hvor?

– Jeg er tømrerlærling i dag. Så jeg bevæger mig fra metal og til træ.

Hvorfor?

– Det var på grund af corona. Efter Almeborg kom jeg til Jensen, men under corona afskedigede de to tredjedele af medarbejderne, så jeg blev sendt hjem på en force majeure-aftale og kom på dagpenge. Da min aftale så udløb, tænkte jeg, at jeg ville prøve noget nyt og lave et brancheskift. Jeg søgte ind på skolens grundforløb, og jeg søgte også en masse steder for at få en læreplads, og pludselig kom jeg til samtale hos Nordbornholms Byggeforretning. Der fik jeg så en læreplads.

Hvornår er du færdiguddannet som tømrer?

– I september 2024.

Du er blevet frivillig i Musikhuzet, hvor du blandt andet står i baren, hvordan er det sket?

– Jeg begyndte sidste efterår. Musikhuzet søgte frivillige på Facebook, og jeg havde i forvejen gået og tænkt på det. Det var også fint at komme ud og opleve noget oven på corona og have det sjovt sammen med nogle andre og snakke med dem.

Hvad giver det frivillige arbejde dig?

– Det giver noget netværk, man møder ny mennesker, får et fællesskab og får mulighed for at opleve noget musik. Jeg er også frivillig i RIK, og jeg synes, at det er fint at være med, uden at man skal have betaling for det. Så jeg tog kontakt til Torben Severinsen fra Musikhuzet, og så begyndte jeg.

Hvor mange timer bruger du i Musikhuzet?

– Det har jeg ikke tal på, men jeg er der til næsten samtlige arrangementer. Så jeg er der stort set hver weekend, når der sker noget.

Tror du, at du nogensinde vil flytte fra Bornholm?

– Nej, det tror jeg ikke. Jeg har jo familie her og også hus, så det ligger ikke lige for. Men jeg udelukker det heller ikke.

 

 

Fakta

Haris Mesanonovics er 29 år.

Han er uddannet smed, men nu under uddannelse til tømrer.

Bor i hus i Almegade, Rønne.