Gordon slår græs og klipper hæk: Der skal være tid til en kop kaffe og en snak

Gordon slår græs og klipper hæk: Der skal være tid til en kop kaffe og en snak
Gordon Olsen. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 13. SEP 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
13. SEP 2022 • 05:30

Midt i uddannelsen gik det op for Gordon Olsen, at han alligevel ikke skulle være landbrugselev. Siden da har han læsset skærver til Storebæltsbroen og været ansat til vinterdagpenge. De sidste mange år er gået med at bygge huse, rense lokummer og alt derimellem.

 

Hvad arbejder du med?

– Jeg er det, der hedder specialarbejder, men det er mere en slags altmuligmand. Jeg bygger huse og rense lokummer og laver alt derimellem.

– Normalt starter jeg hver dag med at gøre rent i forhallen ind til tandlægen i Bornholmercenteret. Det gør jeg alle ugens dage, og derefter kan det være alt fra en vandhane, der skal skiftes, til græs der skal slåes, og hække der skal klippes. Om vinteren er der sne, der skal ryddes. Der er nok at lave.

– Lige nu skal jeg reparere noget fuge, som er faldet ud, og så har jeg også lavet nogle ramper til skraldemændene, så der ikke er trin, de kan falde over. Dem har jeg lavet et par stykker af. Det kan jo være, at der lige pludselig kommer mange flere, der skal laves. Så tager vi det med.

Hvorfor er du lige blevet altmuligmand?

– Det er faktisk en lang historie. Det er mange år siden, jeg fik jobbet. Jeg var egentlig startet på landet som landbrugselev, men så efter en halv uddannelse stod det klart, at det gik ned ad bakke med det erhverv. Der var færre penge i det, og så stoppede jeg. Så jeg mangler jo egentlig stadig en halv uddannelse, kan man sige.

– Men så arbejdede min storebror sammen med en oppe på granitværket, som havde en svoger, der arbejdede hos Totalbyg, og så manglede de en mand. Så jeg var første gang her i firmaet i 1990, hvor vi lavede Bagergården i Aakirkeby. Men så havde de ikke mere til mig.

– Så blev jeg arbejdsmand hos amtet, men her var det sådan, at man skulle ind på kommunen og krydse hele vinterhalvåret. Det betød, at man arbejdede i sommerhalvåret, og så fik man dagpenge i vinterhalvåret. Men når man arbejdede, så fik man 100 kroner mere om måneden, end man fik, når man krydsede. Så jeg ville hellere finde noget andet at lave. Så kendte jeg nogen, der kendte nogen, og så fik jeg arbejde på granitværket.

– Det var mens Storebæltsbroen blev bygget. Der var arbejde nok til alle, og vi arbejdede i treholdsskift, så der blev arbejdet i døgndrift. Jeg skulle læsse granitskærverne, så de kunne blive sejlet hen til der, hvor broen blev bygget. Men i løbet af tre uger skulle man spise på seks forskellige tidspunkter, fordi vagterne hele tiden skiftede. Det kunne min mave ikke holde til.

– Og så kom jeg tilbage på Totalbyg. Her er der en masse andelsboliger, så der er arbejde hele året rundt.

– Dengang var jeg her som murer-arbejdsmand, for der havde de murere ansat, men det har de ikke mere, så nu er jeg bare altmuligmand – det har jeg været siden 1996.

– Så jeg er slet ikke uddannet noget som helst. Jeg plejer at sige, at jeg er der bare.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Det er meget alsidigt. Man lægger nyt, reparerer og vedligeholder. Det er især hyggeligt at slå græs og klippe hæk derude, hvor de gamle bor. Dem snakker jeg som regel med, når jeg er ude at slå græs. De har tit lige en kop kaffe, en sodavand, en øl eller et stykke kage. De vil meget gerne snakke, for vi er ofte de eneste mennesker, de ser i løbet af dagen udover hjemmehjælperen. Men de har jo tit så travlt, at når de ankommer, så skulle de faktisk allerede være det næste sted, så det er ikke altid sikkert, at de har tid.

– Uanset hvor travlt jeg har, så skal der være tid til at sludre lidt. Så får de også noget indhold i deres dag.

Har det altid ligget i kortene, at du skulle bo her?

– Jeg har altid boet på Bornholm. Det er for hele livet. Jeg er født og opvokset i Egeby. Dengang lå der jo en købmand og alt sådan noget. Det gør der ikke mere.

– Siden dengang er jeg blevet gift, og så flyttede vi til Nylars.

– Selvom vi har begge vores børn på denne anden side, så er det ikke noget for os. Bare det, at man skal ligge og køre på motorvejen og sidde i kø. Det er der ikke noget af herovre. Jeg får helt stress bare af at se på det. Her er det sådan, at det man ikke når i dag, det når man bare i morgen. Men i København, der løber de jo rundt hele tiden.

– Min yngste er flyttet til Aarhus. Det er dog lidt bedre end København, men det værste er jo, at så skal man køre over Fyn.

– Der er altid kø eller færdselsuheld på Fyn. Men de besøger os herovre, og vi kører gerne både til Aarhus og til Nordsjælland for at besøge dem.

 

 

Gordon Olsen

52 år, arbejder som altmuligmand

Født og opvokset i Egeby og bor nu i Nylars.

Gift og har to børn og fire børnebørn.