Folk strømmer til Finns attraktion: Det er blevet så stort, at jeg ikke kan tillade mig at lukke

Folk strømmer til Finns attraktion: Det er blevet så stort, at jeg ikke kan tillade mig at lukke
Finn Ipsen har taget plads på medaljeskamlen på Fodboldgolf Bornholm, som siden åbningen i 2010-2011 har udviklet sig til at blive en bornholmsk turistattraktion. Foto: Jacob Jepsen
BODILSKER | Tirsdag 6. september 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
BODILSKER | Tirsdag 6. september 2022 • 10:30

Manden bag Fodboldgolf Bornholm, Finn Ipsen, fylder 80 år i dag tirsdag den 6. september.

 

Der er stille på Dalshøj på Kattesletsvejen lige op til Bodilsker Plantage denne fredag formiddag. Finn Ipsen er gået i gang med at vaske stuehusets vinduer udvendigt, mens han venter på dagens første kunder hos Fodboldgolf Bornholm.

Det er blevet efterår og lavsæson. Det er noget andet, hvis man kommer en dag i højsæsonen, hvor der sagtens kan komme 200 besøgende ad den smalle vej for at få et par hyggelige timer på den to hektar store naturbane med 18 huller med diverse forhindringer.

Finn Ipsen åbnede fodboldgolfbanen i 2010 (med syv huller), hvorefter banen var bygget færdig med 18 huller til sæsonen 2011. Siden har stedet udviklet sig til at blive en attraktion med 7.000-8.000 besøgende om året.

– Det er blevet så stort, at jeg ikke kan tillade mig at lukke, bemærker Finn Ipsen, da han har udskudt resten af vinduesvasken. Avisen aflægger besøg i anledning af, at Finn Ipsen fylder 80 år tirsdag den 6. september.

Ingen planer om at stoppe

Han har ingen umiddelbare planer om at gå på "rigtig" pension, selv om helbredet er blevet dårligere:

– Jeg skal ikke skynde mig for meget og ikke cykle op ad bakke. Men det med at køre plæneklipper og snakke med folk, det går meget godt, siger han.

– Så længe helbredet holder, vil jeg gerne fortsætte. Jeg kan lide at møde mange mennesker, og det betyder også meget for mig, at mine gæster roser både banen og den smukke natur, siger Finn Ipsen.

Ideen til fodboldgolfbanen fik Finn Ipsen, da et lignende projekt i nærheden, i Egeby, ikke blev til noget. Kirsten og Finn Ipsen overtog ideen, og det var planen, at det skulle være et pensionisthyggeprojekt, som de kunne være fælles om. Men så døde Kirsten Ipsen pludselig for 10 år siden, og siden har Finn Ipsen været alene på Dalshøj og alene om at passe ejendom og fodboldgolfbane.

Har åbent hver dag

Fodboldgolf Bornholm åbner palmesøndag (i år var det den 10. april), og så er der åbent til den 1. november. Hver eneste dag, vel at mærke, selv om Finn Ipsen siger, at en stor del af konceptet bygger på selvbetjening.

– Det er så billigt, at jeg ser nogle turister her måske tre-fire gange på 14 dage. Vi har i det hele taget mange gengangere. Jeg går i de her dage og venter på et par tyske familier, som er kommet her fast igennem de seneste 10-15 år, også dengang vi havde åbent landbrug.

Mange bornholmere er også flittige gæster, og mange firmature, polterabender med videre lægger vejen forbi.

– Jeg bruger ikke mange penge på reklamer og slet ikke i juli, hvor jeg ikke har plads til flere gæster. Selv om jeg også har en lang ydersæson, er der nok højst 10 dage, hvor her ikke kommer nogen.

Hvad laver du om vinteren?

– Der ser jeg meget fjernsyn og især nyhedsudsendelser, og jeg bruger computeren rigtig meget. Når jeg så har set en masse fjernsyn, glæder jeg mig til, at påsken nærmer sig, og jeg kan åbne fodboldgolfen igen.

En af de sidste husmænd

Finn Ipsen, der kommer fra Pedersker, kalder sig en af Bornholms sidste husmænd. Kirsten og Finn Ipsen blev gift i 1963 og flyttede samme år ind på Dalshøj. Her drev de landbrug med malkekøer og grise i mange år.

Ejendommen har 26 hektar jord, hvoraf de cirka 10 er skov. Tidligere blev der dyrket korn og roer. I dag er markerne lagt ud til græs.

– Det er ikke økologisk, men jeg driver det som om det var og bruger ingen gødning.

– Jeg har lidt fedekvæg, fordi jeg har lyst til at have dyr. Jeg vil ikke gå og se ejendommen forfalde. Når jeg ikke længere kan klare det, har jeg et sommerhus på Balka, som jeg kan flytte ned i. Det havde Kirsten og jeg også talt om, at vi ville. Men beslutningen om at flytte fra et sted, jeg har ejet og bygget op gennem snart 60 år – det er svært. Så længe jeg har kræfterne, bliver jeg ved, gentager Finn Ipsen.


Finn Ipsen havde ikke forestillet sig, at Fodboldgolf Bornholm ville blive så stor en succes, og det er medvirkende til, at det er en svær beslutning på et tidspunkt at skulle forlade Dalshøj. Foto: Jacob Jepsen

 

Landsformand

Finn Ipsen var i mange år involveret i organisationsarbejde som blandt andet bestyrelsesmedlem i Bornholms Husmandsforening og landsformand i 16 år for Danske Indkøbsforeninger.

– Indkøbsforeningernes formål er at finansiere medlemmernes indkøb af maskiner og redskaber, og i min tid som formand havde vi på et tidspunkt udlånt små 200 millioner kroner. Jeg fik indblik i mange ting og har også været til forhandlinger på Christiansborg. Det var spændende arbejde at være med i. Det kunne kun lade sig gøre, fordi Kirsten kunne passe det herhjemme og var god til det. Når vi skulle af sted til årsmøder, var Kirsten med, og så tog vi gerne en ferie samtidig. Jeg har været rigtig mange steder i Danmark. Men det er ikke så spændende at rejse alene, siger Finn Ipsen.

– Jeg havde besluttet mig for, at jeg ikke ville lade mig vælge til noget, efter at jeg var fyldt 60. Der er nok flere, der burde have den politik, tilføjer han.

Grøftekanterne

Finn Ipsen har to sønner – Andreas og Henrik, der begge bor på Bornholm. Der er seks børnebørn og to oldebørn, som alle bor ovre, men som Finn Ipsen følger på sociale medier.

Andreas Ipsen var medlem af kommunalbestyrelsen i nogle år, mens Finn Ipsen har holdt sig væk fra politik. Alligevel kom han ud i et lille politisk stormvejr, da han sidste år fik et brev fra kommunen om, at han skulle stoppe med at slå grøftekanterne på Kattesletsvejen.

Finn Ipsen havde slået græsset i årevis af hensyn til trafiksikkerheden og oversigtsforholdene, og det agtede han at fortsætte med – med truslen om en politianmeldelse hængende over hovedet.

Status er, at Finn Ipsen fik masser af opbakning. Han blev ikke meldt til politiet, og han slår stadig græs, som han hele tiden har gjort det.

– Jeg slår græsset, hvor det er fornuftigt at gøre det. Her er jo masser af natur og biodiversitet i forvejen, siger han og slår ud med armene.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT