Fødselar har været på toppen i mange år

Fødselar har været på toppen i mange år
Jesper Vang Hansen i toppen af Rundetårn, som i 38 år var hans arbejdsplads. Christian IV byggede tårnet til astronomerne fra Københavns Universitet, så de kunne kigge stjerner højt hævet over byens lys og røg. Siden blev det en af Danmarks største turistattraktioner. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
Tirsdag 23. august 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
Tirsdag 23. august 2022 • 10:30

Jesper Vang Hansen, tidligere direktør ved Rundetårn, har nu mere tid til den bornholmske historie.

 

– Jeg har det godt, siger Jesper Vang Hansen, selv om han ikke længere er "på toppen" som direktør for en af Danmarks største turistattraktioner, Rundetårn i København.

Jesper Vang Hansen stoppede i 2020 efter 38 år som chef for Rundetårn, hvilket har givet ham meget mere tid til at dyrke den store interesse: Bornholms historie.

– Jeg interesserer mig for historie og specielt lokalhistorie. Jeg har altid dyrket det mere eller mindre, og nu får den bare "hele armen", siger Jesper Vang Hansen, der fylder 70 år torsdag den 25. august.

Jesper Vang Hansen er fra Klemensker. Han forlod Bornholm efter sin studentereksamen. Han læste historie på Københavns Universitet og havde samtidig job på blandt andet Frihedsmuseet og Rigsarkivet, inden han i 1982 kom "til tops" som inspektør ved Rundetårn.

Boede i Rundetårn

Der er sket meget i Rundetårn i Jesper Vang Hansens "regeringstid", blandt andet med åbning af Bibliotekssalen som udstillingssted og koncertrum, genåbning af Observatoriet som folkeobservatorium, og mange kulturevents for børn og voksne året rundt.

I den samme årrække gik Rundetårn fra at være en arbejdsplads med blot et par ansatte til godt 50 (18-19 årsværk). Og ikke mindst blev antallet af besøgende fra hans første år tredoblet til over 782.000 i 2019 – det sidste år før coronaen.

Jesper Vang Hansen og hans familie boede i en lejlighed i Rundetårn i mange år, indtil familien i 2007 flyttede til Christianshavn. I dag deler han og hustruen tiden mellem lejligheden på Christianshavn og huset i Sandkås.

– Mange spørger mig, om jeg ikke flytter til Bornholm. Det kunne vi godt, men så ville vi jo savne Christianshavn. Og hvis vi solgte huset i Sandkås, ville vi savne Bornholm. Vi har fundet en rytme, hvor vi er to-tre uger hvert sted, inden vi skifter.

To gode verdener

– Jeg plejer at sige, at vi har to gode verdener at være i, og jeg skal jo helst være tæt på Rigsarkivet for at have nem adgang til de historiske kilder, jeg går op i, tilføjer Jesper Vang Hansen.

Man kan følge en del af fødselarens historiske arbejde på hjemmesiden bornholmerting.dk, hvor han netop har offentliggjort historien om "Simblegårds udbyggere og husmænd".

– Jeg er i gang med at beskrive husmænd og småkårsfolk på nordlandet. Man ved en masse om selvejergårde, men det er straks værre, når det handler om de mindre husmandssteder, forklarer han.

Jesper Vang Hansen dyrker også den lokalhistoriske interesse som formand for Bornholms Historiske Samfund:

– Det håber jeg at kunne fortsætte med i yderligere nogle år, siger han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT