Firmaets bestyrer i 40 år: Han tager også opvasken

Firmaets bestyrer i 40 år: Han tager også opvasken
Carsten Maribo-Mogensen skulle naturligvis fotograferes foran Scania-lastbilen, som var en slags maskot for Store Legedags-arrangementet i Nyker, hvor han i mange år var en af hovedkræfterne. Mange af Store Legedags-folkene ventes også at komme til åbent hus for at fejre jubilaren. Foto: Jacob Jepsen
JUBILÆUM | KNUDSKER | Torsdag 5. august 2021 • 17:00
Holger Larsen
Journalist
JUBILÆUM | KNUDSKER | Torsdag 5. august 2021 • 17:00

– Jeg starter med at lave kørelister til vores chauffør Bjarne, der skal ud at hente jernskrot, og så kalder opvasken...

Carsten Maribo-Mogensen, bestyreren af Bornholms Produkthandel, har mange forskellige opgaver. Eller måske rettere: Han har givet sig selv mange opgaver.

– Jeg plejer at vaske op, tørre borde af og støvsuge om morgenen til hverdag, og så har vi en rengøringshjælp, der kommer en gang om ugen, uddyber Carsten Maribo-Mogensen, da han tager sig en pause i frokoststuen sammen med Bornholms Tidende. Det vil sige, at ind imellem ringer en kunde, og en medarbejder kommer ind for at få nogle direktiver.

Anledningen til avisens besøg på jernpladsen på Snorrebakken i Knudsker er, at Carsten Maribo-Mogensen har 40 års jubilæum i virksomheden.

Smørrebrød om fredagen

– Hvis der er kommet metalkasser ind, og der skal gøres gas klar, så ordner jeg det. Så kommer folkene 6.40-6.45, og vi tager en kop kaffe og går i gang med arbejdet klokken 7, fortsætter han, da der bliver spurgt om, hvordan hans arbejdsdag ser ud.

– Så er der morgenbrød klokken 9. Hver fredag får vi smørrebrød til middag. Det påskønner folk, og det betyder mere, end det koster. Når vi skal laste et skib med jern sørger vi for alle måltider, og der er aldrig problemer med at få folk til at hjælpe med arbejdet, selv om vi arbejder i mange timer, til skibet er lastet, fortæller Carsten Maribo-Mogensen.

Kundekontakt, afregninger, bestilling af varer og meget andet hører til dagligdagen for jubilaren, der også har det godt med selv at tage del i det praktiske arbejde på pladsen:

– Jeg kører selv skrotsaksen, for det giver mulighed for, at jeg også kan passe telefonen, siger han.

Det skal være perfekt

Carsten Maribo-Mogensens arbejdsdage er lange, og han er gerne både første og sidste mand på pladsen.

– Der er ikke to dage, der er ens. Der er fuld knald på, og jeg holder som regel fyraften mellem klokken 18 og 21. Det vælger jeg jo selv. Men jeg vil godt have, at det er så perfekt, som det kan blive. Det har jeg det bedst med. Hvis det "kun" havde været et stykke arbejde, tror jeg ikke, at jeg havde været her i 40 år. Jeg brænder for det, siger han.

Man kunne næsten tro, at Carsten Maribo-Mogensen ejer virksomheden. Det gør han ikke. Det gør Jan Jensen, der driver tilsvarende virksomheder på Sjælland. Men som bestyrer glæder Carsten Maribo-Mogensen sig over at have haft en stor frihed til blandt andet at udforme pladsen, som han har ønsket det.

Det var egentlig lidt tilfældigt, at han kom ind i netop denne branche. Der lå en jernskrotplads i Klemensker tæt på Carsten Maribo-Mogensens hjem, så dér startede han som 15-årig. To år efter blev han ansat i Bornholms Produkthandel, som lige var flyttet op på Snorrebakken, efter at virksomheden i mange år under forskellige navne var blevet drevet i Rønne by.

Hos mange ældre bornholmere hedder virksomheden stadig bare 1129 efter de fire sidste cifre i telefonnummeret – og det nummer bruger bestyreren også i sin emailadresse.


Carsten Maribo-Mogensen har mange telefonsamtaler på en almindelig arbejdsdag. Foto: Jacob Jepsen

Bestyrer siden 1984

Carsten Maribo-Mogensen startede som sorterer og maskinfører, men blev allerede i 1984 bestyrer.

– Jeg trives godt med mit arbejde. Der har været en fantastisk udvikling, siger han om, hvorfor han er blevet i så mange år – og gerne bliver i mange flere endnu.

– I gamle dage sorterede vi alt med hænderne. Det er der ikke råd til i dag, hvor det er de hurtige løsninger med maskinkraft. I dag er det kun de fine metaller, vi rører med fingrene, siger han om udviklingen.

– Vi skal være miljøcertificeret for at modtage produkterne. Det var der ikke noget, der hed i gamle dage. Da var det stort, hvis man havde en tilladelse til at have en jernplads. Det var det ikke alle, som havde i starten af 1980’erne.

Op til eksamen

– Det er blevet meget mere struktureret, og vi skal op til eksamen hvert eneste år. Vi skal bevise, at vi levet op til lovens krav. Vi skal kunne dokumentere alt. Først skriver vi, hvordan vi gør, og bagefter skal vi rent praktisk bevise, at vi gør det, vi skriver.

– Når man skrotter cirka 1.100 biler om året, skal vi også have x-antal liter motorolie, filtre, sprinklervæske og kølervæske. Hvis det halter, skal man have en god forklaring. Vi har derfor en "dødsattest" på hver enkelt bil, for der kan sagtens komme biler ind uden en motor, siger Carsten Maribo-Mogensen.

Når bilerne er blevet tømt for væsker, farlige stoffer, glas og plast, bliver de banket flade og kommer op at ligge på toppen af alle de andre fladmaste biler. De bliver fragtet væk fra øen, renset og finthakket, hvorefter metallet kan smeltes om til genbrug.

Det er gode tider

Det går op, og det går ned i branchen for metalskrot. Lige nu er det gode tider for virksomheden, der har otte medarbejdere.

– Corona er godt for nogle, skidt for andre. Vi oplever i øjeblikket en stor efterspørgsel på jernprodukter, og prisen på en jernplade er fordoblet på et halvt år, og mange ting er i restordre. Det rygtes, at der er bedre priser, og de landmænd og andre, der har gemt på stak, i håb om stigende priser, har vist efterhånden fået tømt ud.

– Vi så en lignende situation i 2008, men da røg vi ned i kulkælderen bagefter. Det håber vi ikke sker denne gang. Men frygten er der hele tiden, og så skal man helst ikke have for mange bunker liggende på lager, siger Carsten Maribo-Mogensen.

Et familiefirma

Bornholms Produkthandel er lidt af et familiefirma, idet bestyrerens hustru, Lone Maribo-Mogensen, også arbejder der, på kontoret. Det har hun gjort i 27 år.

– Så ser jeg hende lidt mere. Det fremmer også forståelsen fra hendes side af, hvorfor jeg bruger så meget tid her, siger Carsten Maribo-Mogensen.

Sønnen Tobias er også ansat i Bornholms Produkthandel. Han er udlært chauffør i virksomheden, men kører til hverdag på Sjælland.

Ølvognen er kommet

– Så nu er ølvognen kommet, konstaterer Carsten Maribo-Mogensen, da han kigger ud af vinduet.

Carsten Maribo-Mogensen var i mange år en af hovedkræfterne bag Store Legedag i Nyker, hvor man fik istandsat en gammel Scania-lastbil som en slags maskot for arrangementet. Den har et indbygget fadølsanlæg, og det kommer i brug, når jubilæet fejres med åbent hus lørdag eftermiddag. Det sker på pladsen, hvor der kommer gris på grillen.

– Jeg har det fint med, at det bliver holdt på pladsen. Det er mere mig end at skulle holde det et sted ude i byen, siger Carsten Maribo-Mogensen.

 


Bornholms Produkthandel

Virksomhedens formål er at drive virksomhed med køb, salg og forarbejdning af metalprodukter, skrot og lignende, og dertil blandt andet at drive vognmandsvirksomhed.

Virksomheden havde i det seneste offentliggjorde regnskab et overskud på godt 1,6 millioner kroner.



FÅ ABONNEMENT