– Vi skal være miljøcertificeret for at modtage produkterne. Det var der ikke noget, der hed i gamle dage. Da var det stort, hvis man havde en tilladelse til at have en jernplads. Det var det ikke alle, som havde i starten af 1980’erne.
Op til eksamen
– Det er blevet meget mere struktureret, og vi skal op til eksamen hvert eneste år. Vi skal bevise, at vi levet op til lovens krav. Vi skal kunne dokumentere alt. Først skriver vi, hvordan vi gør, og bagefter skal vi rent praktisk bevise, at vi gør det, vi skriver.
– Når man skrotter cirka 1.100 biler om året, skal vi også have x-antal liter motorolie, filtre, sprinklervæske og kølervæske. Hvis det halter, skal man have en god forklaring. Vi har derfor en "dødsattest" på hver enkelt bil, for der kan sagtens komme biler ind uden en motor, siger Carsten Maribo-Mogensen.
Når bilerne er blevet tømt for væsker, farlige stoffer, glas og plast, bliver de banket flade og kommer op at ligge på toppen af alle de andre fladmaste biler. De bliver fragtet væk fra øen, renset og finthakket, hvorefter metallet kan smeltes om til genbrug.