Emil er kok og konditor: Nu vil han tage en it-uddannelse

Emil er kok og konditor: Nu vil han tage en it-uddannelse
Emil Vang vandt i år konkurrencen Callebaut Chocolate Hero. Han er både kok og konditor, og nu er han flyttet tilbage til Bornholm. Foto: Mikal Schlosser
DAGENS NAVN | Mandag 7. november 2022 • 05:30

Efter en uddannelse som kok på Stammershalle Badehotel og en konditoruddannelse på berømte La Glace i København, er bornholmske Emil Luigi Mathis Vang klar til at starte på sin næste uddannelse.


Er du vokset op på Bornholm?

– Ja jeg er fra Nyker.

Hvor er du uddannet?

– Jeg var i lære i Aakirkebyhallerne og på Stammershalle, og som udlært kok blev jeg på Stammershalle en enkelt sæson.

Hvorfor var det lige kok du blev?

– Det kom lidt ud af det blå. Jeg havde aldrig nogensinde lavet mad, da jeg startede på kokkeuddannelsen. Jeg havde aldrig kogt pasta. Jeg havde skåret salat for min mor og smurt en nutella-mad. Det var det. Men jeg skulle jo i gang med noget, og så blev det kok.

Efter du blev udlært tog du til København?

– Ja, på daværende tidspunkt var Daniel Kruse køkkenchef på Stammershalle, så jeg gik i hans fodspor, og startede på konditoruddannelsen, hvor jeg kom i lære på La Glace.

Hvordan var det?

– Det var fantastisk. Det er meget priviligeret, at få en plads der. Det er de færreste, der kan komme ind. Det var jeg super glad for. Og så var det fedt at starte helt forfra, efter jeg blev udlært som kok.

Det er en helt anden retning?

– Det er det. Jeg troede egentlig, at der var flere fællesnævnere, men der er meget forskel. Det er en fire-årig selvstændig erhvervsuddannelse. Men de kan jo mikses, og det var målet. Det var langtfra mit mål at blive konditor. Målet var, at få noget mere kendskab til sukker og chokolade og desserter.

Hvad for noget mad vil du helst lave?

– Jeg er jo mest til dessertkøkkenet, og det har skiftet meget i løbet af årene. Jeg er meget til det asiatiske køkken og fusionskøkkenet. Men min yndlingskage er banankage.

Står du tit og laver forsøg på nye sammensætninger i køkkenet?

– Ja, helt sikkert. I dagligdagen, hvor jeg har en deadline, så kører jeg mere det, jeg ved fungerer, men så til konkurrencer, der udvikler jeg nye ting og smagssammensætninger.

Du har vundet konkurrencen Callebaut Chocolate Hero 2022. Hvordan var det?

– Det var en chokolade-konkurrence, hvor jeg stillede op i år. Jeg har forsøgt at være med tidligere, hvor jeg fik en andenplads. I år var temaet en snack-to-go, og jeg lavede en chokoladebar, med noget der hedder Umeshu, som er en japansk blommelikør, noget fermenteret kirksebær og med chokolade. Og så var der lidt cashewnødder og lidt andre ting i. Det var lidt hektisk, for jeg var til tre forskellige konkurrencer den weekend. Men det var sjovt at være med.

Hvorfor flyttede du tilbage til Bornholm?

– Jeg havde arbejdet på flere forskellige restauranter som dessertkok i de knap otte år, jeg boede der, men så fik vi en datter, og så kalder Bornholm. Så ville vi bare gerne hjem til mormor og morfar, og til farmor og farfar. Vi syntes ikke, at København var det rigtige sted for vores barn at vokse op.

I kendte hinanden inden I flyttede?

– Ja, vi mødtes på Bornholm, og så flyttede vi sammen til København, hvor jeg tog konditoruddannelsen, og hun tog uddannelse som klinikassistent.

Du har et par specielle mellemnavne - hvor kommer de fra?

– Det er en lidt sjov historie. Da jeg blev født, kunne mine forældre og min storebror ikke rigtig finde ud af, hvad jeg skulle hedde, så de fik lov til at vælge et navn hver. Min mor valgte Emil, min far Luigi, og min storebror, der var 10 år gammel dengang, havde en god ven der hed Mathis, så det blev mit andet mellemnavn.

Hvad laver du på Stammershalle nu?

– Jeg er ansat til at lave deres store kagebord, hvor vi nogle gange om måneden inviterer ind til sådan et.

Og hvad byder fremtiden ellers på?

– Lige nu læser jeg matematik på B-niveau, for det skal jeg have for at komme ind på en datamatiker-uddannelse.

Altså en ny retning igen?

– Det er en helt ny retning ja. IT-verdenen synes jeg er meget spændende, og det vil jeg gerne gøre en karriere ud af, mens jeg laver kager og desserter ved siden af. Og så har jeg da en del planer om forskellige ting, og jeg har mange gode ideer, og målet er da på et tidspunkt, at kunne mixe de to ting.

 

Fakta

Emil Luigi Mathis Vang er 29 år gammel.

Han er gift med Ditte Elisabeth Vang, der arbejder som klinikassistent hos tandlægen på Lille Torv.

Sammen har de datteren Elin, der er halvandet år gammel.

De bor i Rønne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT