Den fløjtende vinduespudser er død

Den fløjtende vinduespudser er død
Privatfoto
MINDEORD | ABONNENT | 21. FEB 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
21. FEB 2024 • 15:30

Johnny Absalon, der var kendt for sit gode humør, blev 91 år.

Dorthe Absalon skriver mindeord om sin far, Johnny Absalon, Rønne:

Min elskede far – Johnny Absalon – er stille sovet ind. Han var blevet 92 år den 1. maj.

Min far sagde for et par år siden til mig: "Jeg har ikke noget til gode at opleve. Så skulle jeg dø i morgen, kan jeg sige, at jeg har fået alt ud af livet."

Det er på en eller anden måde betryggende at vide og glædeligt.

Men alligevel kan ingen jo være klar til at miste dem man elsker.

Det er ikke meget mere end tre uger siden, at jeg havde en helt fantastisk dag sammen med ham. Han var klar og frisk. Og til frokost på plejehjemmet skrålede han højt med til fællessang. Han underskrev endda papirer på, at han gerne ville flyttes til et plejehjem i Herlev, så han kunne komme tættere på hele familien.

Det er derfor svært for mig at forstå, at han pludselig ikke er her mere.

Men det er vigtigt at huske på det lange gode liv, der er levet, og det han har beriget os alle med.

Omsorgsfuld

Min far var et helt særligt menneske.

Han var kendt for at være meget omsorgsfuld og betænksom. Ikke én der udtrykte de store følelser i ord, men det gjorde han til gengæld i handlinger. Han hjalp de svage og ældre med ting som indkøb, græsslåning eller vinduespudsning. Og hans familie kunne også altid regne med en hjælpende hånd. Hvis vi skulle have malet, ryddet sne eller passet børn, så stod han der med det samme! Det var hans kærlighedssprog og det var vi ikke i tvivl om.

Det han også vil være husket for, er hans humor og gode humør. Han lavede fis og ballade med alt. Det betød, at når han stod og hentede os ved færgen, så var han som regel iført stor næse og overskæg eller anden udklædning. Og han kunne græde af grin over Mr. Bean. Hans højlydte og ægte latter kom fra hjertet. Og det var nok også den side af ham, der fik ham igennem de kæmpe kriser i hans liv, hvor vi blandt andre har mistet to af mine søskende og min mor.

Men på trods af sorg og stort tab blev han ikke bitter eller modløs.

Særligt børnene i familien havde en særlig plads i fars hjerte. Han har altid elsket babyer og børn, tumlet rundt på gulvet med dem, og når de blev lidt ældre løbet og spillet fodbold med dem.

Han drillede dem og lavede sjov med dem. Og derfor har han altid været som en magnet for børn i alle aldre.

Sang på Villa Nova

Min far havde – udover min mor – en stor kærlighed til sang og musik.

Som helt ung sang han i et band på dansestedet Villa Nova i Rønne. (Han gik under kunstnernavnet "Johnny de Rosa") Og han vandt også en talentkonkurrence i Tivolis koncertsal (datidens X-factor). Her sang han Ave Maria, som jeg synes er så smuk og ofte lytter til. Særligt klassisk musik og opera har min far lært mig at elske. I mange år var han faktisk også kendt som den fløjtende vinduespudser på Bornholm. Tænk at være kendt for at man spreder glæde – og rene vinduer.

En anden måde han spredte glæde på, var gennem hans bagværk. For han var uddannet bager, og det håndværk tog han med hjem og lavede de lækreste franskbrød og flødekager. Jeg plejer at sige, at jeg faldt i gryden som barn og derfor ikke er vild med kager i dag.

Men man kom aldrig på besøg hos far uden at få kage!

Skibsbager

Jeg har også fået en anden gave fra min far: At elske at rejse.

Min far drog i sin ungdom ud med Maersk og rejste rundt i hele verden, som skibsbager. Og man var ikke i tvivl om, at han var i sit rette element, når han gik rundt på fremmede markeder, lå på eksotiske sandstrande eller forsøgte sig på "skraldespansk" over for de lokale. Han elskede sol og varme og havde en evig gylden glød i huden.

Og det er lige sådan jeg gerne vil huske ham. Siddende i solen, med bar mave og solbriller – og måske et barnebarn på skødet, hvor de begge griner højlydt.

Kære far, jeg er taknemmelig for, at du fik et langt og oplevelsesrigt liv. Jeg har så meget at takke dig for, og du vil være så umådeligt savnet.

Æret være dit minde.

Bisættelsen finder sted i Rønne hospitalskapel lørdag den 24. februar klokken 11. Kontakt gerne familien ved ønske om deltagelse.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT