Camilla skal til DM: 'Det er en drøm'

Camilla skal til DM: 'Det er en drøm'
Camilla Riis Ellebye ved seneste kvalifikation i Midtbornholms Rideklub den 4. maj. Foto: Femke Cruijsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 22. MAJ 2024 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
22. MAJ 2024 • 05:30

Camilla Riis Ellebye har netop kvalificeret sig til danmarksmesterskabet i para-dressur. En drøm, der er gået i opfyldelse for den 26-årige fra Østermarie.

Hvad er du kvalificeret til DM i?

– Jeg er kvalificeret til DM i para-dressur. Det har jeg kvalificeret mig til ved at ride et parastævne på Sjælland og et raskstævne her på Bornholm.

Hvad er et raskstævne?

– Det er almindelig dressur, som ikke er for handicappede og ikke en del af para-ridning. Men det kan jeg stadig ride med mulighed for at bruge nogle hjælpemidler.

Hvilke handicap har du?

– Jeg har en dværgvækst, der sidder i de forskellige led i kroppen. Det gør, jeg har mindre bevægelighed i alle led og har nedsat styrke i det meste af kroppen.

Hvordan rider du et almindeligt stævne med hjælpemidler?

– Jeg har været til en klassifikation, hvor en fysioterapeut har vurderet mit handicap for at sætte mig i den rigtige kategori. Der er fem grader af, hvor stærkt et handicap man kan have. Jeg er i grad fire, og dem med størst handicap ligger i grad ét og mindst handicap i grad fem. Ud fra hvilken grad, man lander i, er der en række hjælpemidler, man har mulighed for at bruge, når man rider. Det er nogle, jeg altid må ride med - både i para-ridning og i rask-ridning. Lige nu rider jeg med en elastik på tøjlen, som hedder en "soft hand-tøjle". Det er pt. det eneste hjælpemiddel, jeg bruger.

Hvordan hjælper den dig?

– Den giver lidt bevægelighed i forhold til mine hænder og hestens mund. Den giver også lidt ro for hesten, da jeg har tendens til at bruge mine hænder til at holde balancen med. Det skal man normalt ikke, men det er svært med mit handicap at lade være med det.

Nu er du kvalificeret til DM. Hvad betyder det for dig?

– Det betyder virkelig meget. Det er en drøm at komme til DM. Vi skal ride i Vallensbæk (på Sjælland red.), og det har altid været en drøm for mig at skulle ride der. Det åbner for en masse andre drømme og muligheder, da det her bare er starten på eventyret.

Hvad er der særligt ved at ride i Vallensbæk?

– Det er bare nogle virkelig gode faciliteter. Det er dér, jeg i sin tid blev klassificeret som pararytter, hvor jeg tænkte: "Her kunne jeg godt tænke mig at ride," fordi det er så stort et setup og virkelig lækre faciliteter.

Hvordan opstod din interesse for ridning og dressur?

– Den startede, da jeg var barn. Jeg fik min første pony, da jeg var ét år gammel. Det lå bare i kortene, at jeg skulle ride - ligesom resten af min familie. Det har med tiden så hængt ved. Som ponyrytter sprang jeg meget, men da jeg blev ældre, blev jeg fanget af dressuren.

Hjælper ridningen med, at du i højere grad kan leve med de handicap, du har?

– Det gør den bestemt. Ridningen hjælper mig rigtig meget til stadig at have bevægelighed i min krop og til at styrke min krop på en rigtig god måde. Jeg holder den i gang, så jeg ikke bliver for stillesiddende, og så min krop ikke sygner hen. Det er rigtig godt for mig at have hesten og ridningen.

Får du mange spørgsmål, når du taler om para-dressur - og er det udelukkende positive kommentarer?

– Jeg er blevet positivt overrasket over kommentarerne, der er kommet, siden jeg blev pararytter. Der er mange, der spørger ind til det. Jeg var den første i mange år, der blev klassificeret. Lige pludselig opstod der ny interesse for, hvad det egentlig vil sige at være pararytter. Flere har også spurgt i forhold til, om de eventuelt selv kunne blive det, men set udefra er det ikke alle, der ved, hvad pararidning- eller dressur er, lige indtil man forklarer dem, at det er ligesom alle andre parasportsgrene.

Hvad er dine drømme?

– Lige nu er drømmen at ride DM i år, og at jeg kvalificerer mig igen næste år. Jeg har kun haft min hest i fem måneder, så den er forholdsvis ny. Min gamle hest blev skadet, så jeg skulle ret hurtigt have en ny hest. Hende hentede jeg hjem juleaften, så det har været et kort bekendtskab indtil videre. Derfor satser vi ikke så meget til det her DM, som jeg godt kunne tænke mig at gøre næste gang. Men den store drøm er at komme på landsholdet; eller i hvert fald være god nok til at ligge i toppen.

Tror du, det kan lade sig gøre?

– Måske på sigt men det kræver rigtig meget. Generelt er ridning en rigtig dyr sport, og para-ridning er en lille tand dyrere, da jeg ikke kan ride para-ridning på Bornholm. Der er ikke nogen parastævner, og vi er kun to godkendte pararyttere, så vi er nødt til at rejse for at være med. Det koster meget at rejse frem og tilbage, og det har krævet en del lokale sponsorer, som gør, at det på sigt bliver muligt for mig. Det har gjort det muligt at tage til DM, der også er et omkosteligt stævne.

Hvornår er DM?

– Det er på fredag og lørdag - den 24. og 25. maj.

Para-ridning

Ridning for mennesker med fysiske handicap har eksisteret i Danmark i mange år. Ridningen bruges både i behandlingsøjemed, ridefysioterapi og kompenserende ridning, og som konkurrencesport, både nationalt og internationalt.

Kilde: Dansk Ride Forbund

 

 

 

Camilla Riis Ellebye

Bopæl: Østermarie

Alder: 26

Civilstand: I et forhold

Beskæftigelse: Fleksjobber

Instagram: @enpararytterfrabornholm

Facebook: @En para-rytter fra Bornholm



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT