Bente siger farvel til vuggestuen efter 47 år

Bente siger farvel til vuggestuen efter 47 år
Bente Jespersen, her med Fria på halvandet år, har i alle 47 år arbejdet i vuggestuen, men på forskellige stuer. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 13. JAN 2023 • 16:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. JAN 2023 • 16:30

I børnehuset Trinbrættet Rønne Nord tog man fredag afsked med en medarbejder, der har arbejdet i institutionen siden 1975.

 

Fredag var det store afskedsdag i Trinbrættet Rønne Nord, da Bente Jespersen havde sidste arbejdsdag efter godt 47 år i børnehuset.

Bente Jespersens interesse for at passe små børn, havde hun allerede som barn, og da hun gik i skole, var hun i erhvervspraktik i den nye institution Vuggestuen Rønne Nord.

– Min mor var dagplejemor, og hun havde Birthe Toftegaard som tilsynsførende fra kommunen. Da Birthe Toftegaard var blevet leder af vuggestuen, spurgte jeg hende, om hun havde arbejde til mig, fortæller Bente Jespersen om, hvordan hun som 17-årig den 1. december 1975 blev ansat i Vuggestuen Rønne Nord.

Lige siden har hun arbejdet i vuggestuen, hvor der går børn i alderen fra 10 måneder til tre år. Vuggestuen er undervejs blevet lagt sammen med børnehaven ved siden af til den integrerede institution Trinbrættet Rønne Nord.

Mange bleskift

– Jeg har båret på rigtig mange små børn, skiftet mange bleer og haft mange andre praktiske opgaver i løbet af dagen, men jeg har heldigvis aldrig haft de store problemer med ryggen, siger hun.

– Vi havde tre stuer med hver 10 børn, og vi var tre medarbejdere på fuld tid på alle tre stuer. Det føles som luksus i dag, hvor vi har 13 børn på hver stue med to medarbejdere på fuld tid og en på 30 timer. Men vi kunne også godt have været flere i dag, siger Bente Jespersen om udviklingen.

Da hun startede, havde vuggestuen åbent fra klokken 6 til 18, og der var også åbent lørdag formiddag. På det pædagogiske område er der også sket meget.

– Da jeg startede, handlede det om regelmæssighed, ro og renlighed. I dag er det noget helt andet med læreplaner med videre. Meget af det kan kaldes gammel vin på nye flasker, for det er ting, vi har hørt før, bare med nye betegnelser. Men det de små børn først og fremmest har brug for er tryghed og nærvær.

– Forældrene har travlt, og jeg synes, at børnene har nogle lange dage i institution. Forældrene vil deres børn det bedste, og nogle tager dem med til aktiviteter, når de har hentet dem her. Men nogle børn har bare brug for at være hjemme sammen med deres familie, mener Bente Jespersen.

 

Viktor på tre år er flyttet fra vuggestuen og over i børnehaven, men benytter enhver lejlighed til at få sig et kram af Bente Jespersen, når de to mødes på gangen. Foto: Holger Larsen

 

Pædagogisk assistent

Bente Jespersen har været væk fra vuggestuen i et enkelt år, i 2007, da hun tog PGU-uddannelsen på uddannelsescentret på Snorrebakken og blev uddannet til pædagogisk assistent.

– Det havde jeg egentlig ikke lyst til, men jeg blev glad for det. Jeg lærte virkelig meget i det år, og min faglighed voksede. Det værste ved at komme på skolebænken igen i moden alder, var at skulle til eksamen. Men jeg fik gode karakterer, og jeg lærte en masse mennesker at kende.

Bente Jespersen har også lært flere generationer af børn at kende:

– Mange af dem, jeg har passet i vuggestuen, kommer her nu med deres egne børn. Jeg har også noget med navne. Jeg husker dem, og når jeg møder en voksen kvinde i byen, kan jeg sige, at hende har jeg passet i vuggestuen, og jeg husker hendes navn.

Er blevet bedstemor

Bente Jespersen har flere gange fået spørgsmålet, om hun ikke kunne fortsætte og tage 50 års jubilæet med, når hun er så tæt på.

– Jeg har været glad for mit arbejde gennem alle årene. Men vi får hele tiden fyldt nyt på med krav til, hvad vi skal, og det kan også blive for meget. Jeg kan mærke på mig selv, at det er fint at stoppe nu.

– Jeg fylder 65 år den 31. marts, og jeg vil gerne stoppe, mens jeg stadig har det godt.

– Jeg er lige blevet farmor til Valdemar i september og mormor til Wilma i december, så nu glæder jeg mig til at kunne være der for dem, og til at vi skal have farmordage og mormordage. Jeg kommer til at savne børnene og personalet, men jeg har fået lov til at komme på besøg, slutter Bente Jespersen.

 

 

Dansk Kvindesamfund

Foreningen Dansk Kvindesamfund etablerede i 1970’erne tre børneinstitutioner i Rønne.

Den første var Fritidshjemmet Rønne Nord i Gartnervangen i 1971, så kom vuggestuen Rønne Nord lige ved siden af i 1972, og i 1974 åbnede man Børnehaven Rønne Syd på Helsevej.

Fritidshjemmet blev senere lavet om til en børnehave, og for 20 år siden blev de to institutioner ved siden af hinanden slået sammen til en integreret institution – Trinbrættet Rønne Nord.

Bornholms Regionskommune købte i 2005 de to børnehuse af Dansk Kvindesamfund.

Dansk Kvindesamfund er en dansk tværpolitisk organisation, der arbejder for ligestilling mellem kønnene. Den blev stiftet i 1871 og er kvindesagens ældste forening.