'Vi vil have vores gamle skraldemand tilbage'

'Vi vil have vores gamle skraldemand tilbage'
Max Mikkelsen, Dorthe Nielsen og de andre beboere på Thorsvej har siden maj kigget langt efter skraldemændene. På kvarterets lidt bredere veje, hvor grusbelægningen er ringere, kan beboerne fortsat få afhentet deres affaldet, da skraldebilerne kan køre ind og vende. Foto: Jakob Nørmark
MILJØ | Lørdag 30. september 2023 • 11:00
Af:
Jakob Nørmark
MILJØ | Lørdag 30. september 2023 • 11:00

Beboerne på Thorsvej i Rønne er utilfredse med, at de skal selv bære skraldesække ud til Aakirkebyvej, fordi grusvejen ikke længere lever op til arbejdsmiljøreglerne. Forgæves har de søgt efter dokumentation på, hvordan Bofa og Arbejdstilsynet er nået frem til afgørelsen.

I maj var det pludselig slut med at få hentet skrald på Thorsvej i Rønne. Der ligger tre huse på jordvejen, og beboerne har lige siden været nødt til at bære deres sække ud til Aakirkebyvej en gang om ugen – hvis ikke de selv har kørt skraldet på Bofas genbrugsstation.

Den første, som modtog en Bofa-seddel med et kryds ud for punktet om, at "adgangsvejens underlag skal være fast, jævnt og plant", var Dorthe Nielsen i nummer 2.

Hun blev bedt om "hurtigst muligt og senest inden for 14 dage" at bringe forholdene i orden. Mange hundrede bornholmere modtog i sensommeren 2022 denne besked, da skraldemændene med støtte fra Bofa og Fugato besluttede at forbedre arbejdsmiljøet for at leve op til Arbejdstilsynets krav.

Det viste sig, at hendes naboer også var omfattet af indskærpelsen. Max Mikkelsen i nummer 3 mener ikke at have fået nogen seddel, men han kom nogle få dage senere i kontakt med en miljøtekniker fra Bofa, som overbragte beskeden om, at han på grund af skraldemændenes arbejdsmiljø ikke længere kan få tømt skraldespandene for enden af grusvejen.

Den 76-årige rønnebo, som bor i sit barndomshjem, var ikke indstillet på at føje Bofa. Han har svært ved at forstå, hvorfor skraldemændene ikke længere kan skubbe en kærre med en sæk på op ad grusvejen.

– Jeg har kendt Thorsvej, siden jeg var 1 år, og den kan godt bære. Vi har haft store lastbiler med tunge materialer nede ad vejen masser af gange. Der er aldrig nogen, der er kørt fast, siger Max Mikkelsen.

 


Max Mikkelsen har et par ugers affaldssække liggende foran huset. Han kører ikke længere op til genbrugsstationen hver uge. Skraldemændene kommer stadig forbi en gang om ugen og afleverer nye sække til beboerne på Thorsvej. Foto: Jakob Nørmark

 

Brev til borgmesteren

Han har fyldt halvdelen af spisebordet med papirer, da han og hustruen Britta sammen med Dorthe Nielsen tager imod Tidende. Blandt papirerne er en brevkorrespondance med Jacob Trøst og håndskrevne kvitteringer, som Max Mikkelsen har modtaget, når han afleverede sin fyldte skraldesæk – og sine naboers – hos Bofa.

"Vi har modtaget 4 sække affald til dagrenovation. 25/5-23", står der på en af sedlerne efterfulgt af signatur og smiley.

Blandt papirerne på bordet mangler der den dokumentation, som Max Mikkelsen har jagtet i de seneste måneder: Beviset for, at Arbejdstilsynet har besigtiget grusvejen.

– Hvis Thorsvej reelt skulle være så dårlig, burde der ligge en rapport på det, siger han.

Konflikten med det kommunale affaldsselskab har bragt ham vidt omkring. Da han efter masser af opkald til Arbejdstilsynet, Fugato, Bofa og regionskommunens boligskattekontor til sidst kørte til politigården for at anmelde Bofa, fik han at vide, at en politianmeldelse ikke var mulig. Han blev derimod opfordret til at skrive et anbefalet brev til borgmesteren. Turen gik til posthuset i Meny med et brev skrevet på vegne af Thorsvej beboere, hvor Max Mikkelsen sarkastisk bad Jacob Trøst oplyse, hvilken vognmand de fremover skal bruge til at få hentet skraldet.

"For regningen må vi skulle sende til kommunen. Da vi betaler over vores skattebillet for en vare, som vi ikke får. Ellers er det jo tyveri".

På den ene side gav det bonus at spendere over 100 kroner på porto på et anbefalet brev. Jacob Trøst svarede i hvert fald, men budskabet fra borgmesteren vakte ikke glæde.

"Det er ikke muligt at blive undtaget fra den kommunale affaldsordning", svarede Jacob Trøst, som forinden havde været i kontakt med affaldsselskabet.

"Jeg har forelagt jeres brev for Bofa, som har oplyst mig om, at Arbejdstilsynet har været på inspektion på Thorsvej og har forbudt brug af kærre på vejen på grund af grus-underlaget."

 


Beboerne på Thorsvej har i år betalt 2.410 kroner for at få tømt skrald. Hos Dorthe Nielsen betaler de det dobbelte, da den store børnefamilie fylder to sække om ugen. Foto: Jakob Nørmark

 

Uønsket container

I brevet skriver Jacob Trøst desuden, at han kan forstå, at Bofa i juli har foreslået Max en alternativ løsning for beboerne, opstilling af en ny fællesbeholder et sted langs den blinde stikvej.

"Bofa oplyser, at de ikke har hørt fra jer iden og stadig afventer jeres tilbagemelding," skriver Jacob Trøst, som i brevet fra 7. august opfordrer Max Mikkelsen til at kontakte Bofa hurtigst muligt.

Det har Max Mikkelsen eller naboerne ikke gjort endnu. Ingen af de tre husstande interesseret i denne løsning, som de frygter vil tiltrække rotter og andre skadedyr.

Dorthe Nielsen har ikke modtaget nogen form for information om containertilbuddet fra Bofa, og ingen af beboerne har været klar over, hvor stor en container Bofa foreslår at stille op. Både hun og Max Mikkelsen undrer sig over, hvordan skraldemændene vil afhente containeren, når vejen ifølge Bofa-sedlen om Arbejdstilsynets regler er for smal til skraldebilerne, og vejen samtidig ikke kan bære en kærre med skraldesække.

– Vi har Bofa liggende på afstand fra byen, for at vi ikke skal have affald liggende hernede og lugte, siger Max Mikkelsen.

De skraldemandsløse beboere ville ønske, at de kunne få et klart svar på, hvorfor den faste grusvej pludselig ikke længere egner sig til kørsel med skraldespande eller kærrer til sække.

– Hvis det er de små skærver, der er problemet, skal jeg omgående tage min løvrive og få dem væk, siger Dorthe Nielsen.

 


Husene på Thorsvej i Rønne får ikke længere hentet affald ved matriklen. Indtil maj standsede skraldebilen på Aakirkebyvej, og skraldemændene trak affaldssækkene på en kærre på hjul og skubbede de grønne pap- og papirbeholdere op ad grusvejen. Nu skal beboerne selv bringe deres skrald ud til asfaltvejen. Foto: Jakob Nørmark

 

Pensionister som skraldemænd

Indtil videre fortsætter de med at køre på Bofa eller stille skraldet ud til Aakirkebyvej aftenen inden tømningsdag, når de husker det. At pensionister som Max Mikkelsen står tilbage med ansvaret for at bære rundt på tunge affaldssække i stedet for skraldemændene, provokerer hans nabo.

– Hvordan skal de kunne klare det om ti år? spørger hun, mens Max Mikkelsen selv spøger med skraldetjansen, han har overtaget.

– Jeg har haft lyst til at sygemelde mig, for jeg har haft lidt ondt i ryggen, men jeg ved ikke, hvem jeg skal ringe til, siger Max Mikkelsen, som finder det mærkeligt, at det forventes, at beboerne uden videre skal overtage tjansen for skraldemanden.

– Hvis han ikke må bære sækken mere end to meter, må jeg vel heller ikke. Jeg har haft et langt arbejdsliv. I tilfælde jeg skal til at løbe med skrald, skal jeg da ikke betale næsten 2.500 kroner om året.

Målet for beboerne på Thorsvej er dog ikke at slippe for at betale de 2.410 kroner, som kommunen opkræver for ugentlig tømning over ejendomsskattebilletten.

– Det, vi vil have, er at få vores gamle skraldemand tilbage, fastslår Max Mikkelsen.



En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT