Bofa: Arbejdstilsynet var meget klare i spyttet

MILJØ | Lørdag 30. september 2023 • 11:00
Af:
Jakob Nørmark
MILJØ | Lørdag 30. september 2023 • 11:00

En fællescontainer ud til Aakirkebyvej er den eneste løsning, som Bofa kan tilbyde beboerne på Thorsvej, oplyser økonomichef.

Beslutningen om, at skraldemændene ikke længere må tømme skraldespandene på Thorsvej blev truffet, efter at Arbejdstilsynet i foråret var på besøg, oplyser Bofas økonomichef, Henrik Larsen.

Bofa havde udvalgt en række eksempler på steder, hvor der var tvivl om, hvorvidt arbejdsmiljøreglerne kunne overholdes. Til stede på rundturen var repræsentanter fra Bofa, Fugato, skraldemændenes tillidsmand og Arbejdstilsynet.

– Det var for at få en føling med, hvordan Arbejdstilsynet tænker, fortæller Henrik Larsen.

– Jeg tror, at det var den klareste melding, jeg fik fra Arbejdstilsynet den dag om, at det her går ikke – fordi det er en grusvej, og det er utroligt tungt at skubbe en kærre ned ad den, siger han om situationen på Thorsvej.

– De var meget klare i spyttet. Det er de ikke altid, men har var der ingen diskussion. Thorsvej er en grusvej, og det er ikke muligt at gå med en kærre der, siger Henrik Larsen.

Der blev ikke udarbejdet en skriftlig rapport fra rundturen, og det er årsagen til, at beboerne ikke har kunnet få udleveret dokumentation på den nye vurdering af Thorsvej.

Må bæres to meter

Den øgede fokus på skraldemændenes arbejdsmiljø opstod i 2022, efter at Fugato, der udfører indsamlingen af affald på vegne af Bofa, fik et påbud fra Arbejdstilsynet. Henrik Larsen fortæller, at Arbejdstilsynet generelt går mest op i, om der er risiko for at skride eller snuble, eller om det er for tungt eller giver stød at skubbe noget.

Før indskærpelsen er det Henrik Larsens opfattelse, at skraldemændene på Thorsvej bar sækkene op til Aakirkebyvej.

– Og det må de jo ikke, siger Henrik Larsen og henviser til, at Arbejdstilsynets vejledning om løft og bæring klart siger, at skraldemændene ikke må gå mere end to meter med en byrde.

Da Bofa i maj håndhævede reglerne, blev konsekvensen, at beboerne i de tre huse på Thorsvej selv skal bære affaldssække og skubbe papircontainerne op til Aakirkebyvej. Fra Max Mikkelsens hus for enden af grusvejen er der godt 50 meter. Bofas økonomichef pointerer, at der er forskel på den belastning, som skraldemændene bliver udsat for, og den byrde, man pålægger privatpersoner ved at håndhæve kravene fra Arbejdstilsynet.

– Skraldemænd har mellem 200 og 300 besøg hver dag. For borgerne er der tale om, at de en enkelt gang om ugen skal gå op med deres sæk.

Hvis ældre beboere ikke kan overkomme at bære deres sække, findes der så nogle tilbud om hjælp.

– Nej, jeg tror ikke, at hjemmeplejen må gøre det.

Det er ikke muligt at sende skraldebilen ned ad Thorsvej, da Bofa vurderer, at grusvejen og vejbrønden ved indkørslen vil tage skade.

Fællescontainer

Fordi beboerne er kede af at skulle have sække stående natten over, som fugle kan gå i, har Bofa foreslået at placere en 660 liters-container, som er standardløsningen ved boligblokke.

– Vi har anvist en løsning, og det er, at de kan få sat en fælles container op. Mig bekendt har de ikke svaret på det. Mere kan jeg ikke gøre, for der ikke andre alternativer, siger Henrik Larsen, der tilføjer, at en asfaltering af vejen er den eneste anden mulighed.

Tanken er, at en container med låg til de tre husstande skal stå oppe ved Aakirkebyvej. Her kan skraldebilen bakke ind over cykelstien, så containeren kan hægtes på skraldebilen. Sådan har Bofa løst problematikken med ujævne adgangsveje på mange adresser.

– Vi har løst den mange steder med en fællescontainer, og det giver sjældent problemer.

Hvor vil I finde plads til containeren? Er der plads til, at den kan stå på grusvejen, så der stadig kan køre biler forbi?

– Ellers kan man sætte den ud på den anden side af hjørnet til Aakirkebyvej.

Altså ud på fortovet?

– Det er jo situationen mange steder, at der er ret trangt, men vi er bare nødt til at løse det på en praktisk måde. Jeg kan ikke løse det på andre måder i øjeblikket.

Ikke alle steder er fællescontainere dog lige egnede. På en vej i Gudhjem, som også belaster skraldemændenes arbejdsmiljø, overvejer Bofa, hvad man kan stille op.

– I Gudhjem har vi den udfordring, at der er rigtig mange turister, og det vil betyde, at containeren hurtigt vil blive fyldt med herreløst affald, fortæller Henrik Larsen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT