Storkene er kommet til Bornholm

Storkene er kommet til Bornholm
Storke i Pedersker. Foto: Laila Modin Sommer
NYHED | ABONNENT | 15. MAJ 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. MAJ 2022 • 15:30

Det er et godt storkeår, og lokal ornitolog tror, at de store fugle snart vil yngle på Bornholm.

– Det er et godt storkeår, og jeg håber virkelig, at de der ikke-ynglemodne ret unge storke tænker, at her er godt at være, så de vender tilbage til Bornholm næste år.

De siger Carsten Andersen, næstformand for de lokale ornitologer i DOF-Bornholm. Han konstaterer, at hvor der i 2021 ikke kom ret mange storke til Bornholm, er der i dette forår kommet mange flere. Det er et godt storkeår, og det giver næring til det helt store håb blandt mange: At nogle storkepar skal slå sig ned i reder på Bornholm for at yngle.

– Det er typisk nogle ret unge fugle, som trækker op over Østeuropa og ser, at rederne er optaget, og så trækker de videre over Østersøen og nogle ender på Bornholm, siger Carsten Andersen om nogle af de mange storke, som blandt andet er observeret i Bodilsker og Pedersker.

To storke fotograferet i Bodilsker. Foto: Schasta Rosenberg

 

Carsten Andersen glæder sig også over, at de storke, han har set i år, er umærkede. Det tyder på, at de kommer fra Polen, mens de ringmærkede storke, vi nogle gange ser på Bornholm, er opdrættet i fangenskab i Sverige, forklarer han.

Vi har gode forhold

Carsten Andersen mener, at overskuddet af storke i Polen og Tyskland på et tidspunkt vil føre til, at nogle storke slår sig ned på Bornholm for at yngle her:

– Jeg var i Tyskland for 14 dage siden, og der har hver eneste landsby en storkerede. Det er kun tre en halv time med færgen. Når de territorier er fyldt op, så går det nordpå, siger han.

– Jeg tror, at det vil ske inden for en overskuelig årrække. Vi har fået nogle gode områder efterhånden, som er mindst lige så gode som nogle steder i Polen. Vallensgårds Mose er et fantastisk område ligesom Udkæret, hvor Naturstyrelsen har købt naboarealet, som også kommer til at stå under vand i hvert fald på nogle årstider. Der er også andre gode områder for storke, Ølene for eksempel, siger Carsten Andersen.

Flere storkereder

For to år siden blev der endda sat en storkerede op på en ejendom ved Udkæret, og der er også bygget en rede i Nyker, oplyser ornitologen, der dog mener, at det kunne være en god idé for fugleinteresserede at bygge flere reder, som står klar til storkene.

– For storkene er ikke særlig gode til selv at finde gode steder til deres rede, siger Carsten Andersen.

Med hensyn til at få ynglende storke i 2022 er løbet kørt. Carsten Andersen regner dog med, at vi kan få en del glæde af de storke, der er på Bornholm i øjeblikket.

– Jeg tror, at de vil "shoppe" lidt rundt. Det kan være de flyver til Skåne en tur og tilbage igen, og så tager de måske til Polen eller Tyskland, siger han.

– Den 12. maj kom der tre storke og landede på antenner i Pedersker by. De to af dem overnattede, og den 13. maj kom der fire storke, og de tre overnattede, fortæller Dan Nielsen i en mail til Bornholms Tidende. Foto: Dan Nielsen