Særlig bande fejrer 25-års jubilæum

Særlig bande fejrer 25-års jubilæum
De frivillige i minkbanden fanger især mink i naturen. De har dispensation til at bruge slagfælder, der dræber minken effektivt og humant. Eget foto
MILJØ | Mandag 14. oktober 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | Mandag 14. oktober 2024 • 15:30

En frivillig minkbande har i de seneste 25 år bekæmpet bestanden af vilde mink.

Mink hører ikke hjemme i Bornholms natur, men de er der, og de har det godt. De mange vandløb, klippekysten og manglen på rovdyr giver dyrene rigtig gode betingelser. Minkene har levet vildt i mindst 40 år, og i de seneste 25 år har Minkbanden prøvet at bekæmpe dem.

Banden består af 24 frivillige minkfangere, fortæller Tonni Koefoed Larsen, som selv er med. Så sent som i sidste uge blev han kontaktet af en, der havde set en mink i sit hønsehus.

– Stemmen var temmelig ophidset. Jeg ankom tyve minutter senere, fortæller han i en mail til Tidende.

Han åbnede døren til hønsehuset ganske forsigtigt, og ude til højre var der en sort mink, der var ved at smæske sig med hønseæg.

– Jeg tog hurtigt sigte med min lille ni millimeter haglbøsse, og sekundet efter var minken død, fortæller Tonni Koefoed Larsen.

Jægere blev tilknyttet

Situationen er atypisk for Minkbandens arbejde, for langt de fleste mink fanges i fælder ude i naturen. Bandens medlemmer har hver et indsatsområde, hvor de sætter deres fælder.

– Mange tror, at Minkbanden er ligesom kommunens rottefængere, der ifølge loven skal rykke ud, når der er konstateret rotter. Det har Minkbanden desværre ikke kapacitet til, fortæller Tonni Koefoed Larsen, som er sekretær for banden, der har skovfoged og vildtkonsulent Rasmus Munch Marcher fra Naturstyrelsen Bornholm for bordenden.

De første spæde skridt til den nuværende minkbande blev taget i 1990'erne af vildtkonsulent Tommy Hansen, som startede minkbekæmpelsen sammen med sine ansatte i det daværende Bornholms Statsskovdistrikt. Senere kom jægerforbundet til, og som god ven af vildtkonsulenten og formand for de bornholmske jægere var det naturligt, at Tonni Koefoed Larsen blev tilknyttet, og senere fulgte flere af jægerforbundets øvrige medlemmer. Det kræver nemlig jagttegn at sætte en minkfælde.

I dag er der kun vilde mink i den bornholmske natur. Det viser de analyser, der foretages på de mink, Minkbanden indsender til DTU, fortæller Tonni Koefoed Larsen.



I hvert fald siden 1980'erne har der levet mink i den bornholmske natur. De vilde mink har aner tilbage til undslupne mink fra kommercielle minkfarme. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

 

Minkbandens fangster

2014 - 103 mink

2015 - 117 mink

2016 - 142 mink

2017 - 157 mink

2018 - 163 mink

2019 - 188 mink

2020 - 163 mink

2021 - 172 mink

2022 - 176 mink

2023 - 125 mink

FÅ ABONNEMENT