Øvelsesleder: 'Der er en risiko - specielt omkring Bornholm'
Myndighederne har de seneste dage øvet sig i at håndtere havmiljøhændelser. Onsdagens scenarie handlede om en grundstødning med olieforurening til følge, og øvelsen er vigtig, lyder det fra øvelseslederen.
Klaus!
En politibetjent stikker hovedet ud af politiets mobile kommandostation og råber ned gennem laden. Han vil minde brandvæsnets indsatsleder Klaus Rønne Jensen om, at der er møde. Der skal nemlig gøres status.
Situationen er følgende: Et større skib er stødt på grund og lækker olie. Olien har dels forurenet havet og dels kystlinjen, og forureningsområdet er rimelig stort på både nord- og sydsiden af Tejn Havn. Faktisk strækker forureningsområdet sig en halv til en hel kilometer på hver side af havnen her klokken 12.30 onsdag eftermiddag - og det breder sig hele tiden.
En halv time tidligere er Beredskabsstyrelsen sejlet afsted mod nord fra Tejn Havn med flydespærringer om bord, som skal forsøge at inddæmme forureningen.
– Det er for at undgå, at det kommer ind på kysten. Det vi kan samle op på havet har førsteprioritet, så vi undgår at skulle rense klippekysten og sandstranden, fortæller vicepolitiinspektør Hans-Henrik Dam.
Heldigvis er det kun en øvelse, som bliver koordineret fra her fra laden på Tejn Havn. Bornholms Politi, Søværnet, Beredskabsstyrelsen, Naturstyrelsen og Bornholms Regionskommune er her til stede med repræsentanter.
– Det er fastlagt, at hver politikreds hvert andet år skal igennem en havmiljøøvelse, hvor vi træner samarbejdet, fortæller vicepolitiinspektør Hans-Henrik Dam, der agerer øvelsesleder og i dagens anledning har en blå øvelsesvest på uden på uniformen.
Øvelsen varer tre dage. To af dagene øver myndighederne sig i praksis på at håndtere forskellige scenarier, mens den tredje dag handler om jura til søs og kommunikation, fortæller Hans-Henrik Dam.
Regionskommunens miljøvagt og indsatslederen koordinerer. Foto: William Sonne Kaalø
Beredskabsstyrelsen i aktion på Tejn Havn. Foto: William Sonne Kaalø
Øvelse er vigtig
Selvom risikoen for havmiljøhændelser ifølge vicepolitiinspektøren ikke er steget, er der er dog en risiko for, at en hændelse som den, der bliver simuleret i dag, finder sted i danske farvande - specielt omkring Bornholm.
– Det er der også en historik, der siger. Vi har haft en masse kollisioner og haft grundstødninger med større skibe. Senest skibet Fu Shan Hai, som virkelig gav en miljøkatastrofe med forurening på den bornholmske kyst - men også på Christiansø, fortæller Hans-Henrik Dam.
– Derfor er det meget vigtigt for os, at vi træner samarbejdet med specifikt Søværnet. For det er skruet sammen på den måde, at alt der foregår til søs er Søværnets ansvar. Det er dem, der skal koordinere indsatsen til søs. Politiet gør det på land. Det er vigtigt, vi kan tale sammen på vores radiosystem. At man ved, hvilken radiokanal, man skal på. Det er meget basalt men ikke desto mindre supervigtigt, tilføjer vicepolitiinspektøren.
Statusmøderne, som det der finder sted lige nu, kan finde sted med forskellige intervaller alt efter behovet for at mødes og koordinere. Nogle gange er det hver halve time, andre gange er det en gang i timen.
Mellem møderne har myndighedernes ledende repræsentanter i kommandostationen løbende radiokontakt med deres respektive medarbejdere i marken for at give dessiner og modtage statusmeldinger.
En af Beredskabsstyrelsens containere med materiel til indsatsen. Foto: William Sonne Kaalø
Myndighederne var til stede med flere både for at håndtere indsatsen til vands. Foto: presse-fotos.dk
'Rigtig mange store skibe'
Inden han gik til mødet, sendte brandvæsnets indsatsleder Klaus Rønne Jensen for eksempel følgende radiomelding til sine enheder fra Beredskabsstyrelsen:
– På strandarealet nord for indsatsområde nummer ét mod nord har vi et fredet areal med nogle svage dyrearter. Så prioritet om, at vi får taget det olie, der har retning mod den nordlige del af indsatsområde nummer ét. Indsatsleder brand, skift.
Mens han sender radiomeldingen, og efterfølgende modtager svar, kigger han på sin computer og overblikstavle, der er sat op i bagagerummet i den røde indsatslederbil. Ikke langt derfra sidder regionskommunens miljøvagt, og de to taler løbende sammen.
– Det er gået sindssygt godt. Det har været godt at afprøve vores koordinerende samarbejde på tværs af myndighederne, fordi alle har forskellige roller. Derfor er det godt, vi mødes og får testet egne kompetencer og samarbejdet - og dokumentationen ikke mindst, siger Klaus Rønne Jensen, der også er viceberedskabschef i regionskommunen.
Hans-Henrik Dam vurderer, at der i løbet af de to dage med praktiske øvelser har været aktiveret mellem 70 og 80 myndighedspersoner.
– Strædet mellem Bornholm og Sverige er et af verdens mest trafikerede stræder, og der kommer rigtig mange store skibe. Historisk set har vi haft uheldene, så nej - det er ikke utænkeligt, siger øvelseslederen om risikoen for et uheld af denne karakter.
Hans-Henrik Dam vurderer, at 70-80 personer har været med til øvelsen. Foto: presse-fotos.dk
Beredskabsstyrelsen var til stede på Tejn Havn med adskillige køretøjer og containere med materiel. Foto: presse-fotos.dk

Styrk regionerne
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration