Uhmm, rågeunger!

Uhmm, rågeunger!
Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 28. MAJ 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
28. MAJ 2023 • 05:30

16. maj går bukkejagten ind. Her på Bornholm er det altid med royalt besøg. Tidligere var det prins Henrik, nu har kronprinsen overtaget.

Normalt lægger det fine kongeskib, Dannebrog meget passende til på kongekajen. Det passede også mig rigtigt godt, da jeg møjsommeligt havde pakket min bog, “Vildt Sulten” ind, skrevet et pænt brev, barberet mig og vasket håret, inden jeg begav mig ned mod kongekajen. Svært skuffet blev jeg, da den gamle flotte yacht lå i den anden ende havnen – altså den grimme ende ved siloer og andet industrielt habengut, som jeg ikke aner hvad er.

Men det skulle da ikke stoppe mig, for ud over jeg gerne ville have bogen stående i en kongelig bogreol, så indeholdt brevet også en forespørgsel, om ikke den kommende konge har lyst til at skrive forordet i en ny bog, jeg arbejder på.

Men endnu mere skuffet blev jeg, da jeg så, at der var en låst port mellem ivrige mig og kongeskibets kajplads.

Jeg stod og ventede sammen med en fotograf fra TV2, med et spinkelt håb om, at jeg kunne stikke den tunge bog ind gennem et vindue i bilen, når kronprinsen kom forbi.

Efter en god halv time uden prins og med lidt mere fornuft i hovedet samt tanken om hvad PET-sikkerhedsvagterne ville gøre, hvis jeg prøvede at presse en anonym pakke ind gennem vinduet til Danmarks kommende konge, opgav jeg og gik bandende en tur med min hund i stedet for.

Helt ærligt, hvad skal man bruge en kongekaj til, hvis "kongen" slet ikke bruger den?

Nu må jeg sætte min lid til Post Nord – det er slet ikke ligeså sjovt!

Godt sur over bukkejagt og sikkerhedsforanstaltninger skumlede jeg over, hvad jeg så skulle finde på, når nu jeg havde sat næsen op efter et forord og et stykke kongeligt vildt. Heldigvis faldt der en sjov oplevelse lige ned i skødet på mig. Jeg blev nemlig inviteret med på rågejagt. Eller det hedder det ikke – man regulerer råger.

De fleste har nok været i nærheden af en rågekoloni. Det er et inferno af skrål og lort. De sorte fugle er egentlig fredede, men hvis de er til gene, så kan man få lov at regulere dem. Det er lidt omstændeligt at forklare hvordan man får det, men jeg kan i stedet forklare, hvordan jægerne – for det skal være folk med jagttegn, der ordner den slags uoverenstemmelser mellem natur og menneske – bærer sig ad.

Jeg mødtes med en flok grønklædte mænd, en enkelt datter til en af dem og et par ivrige hunde ved Kannikegård i Aakirkeby. Det var ikke svært at finde ud af, hvor vi skulle hen, for de er ikke diskrete, de råger.

Man må kun skyde ungerne, og for at sikre sig, at de ikke bliver anskudt, så skyder man kun de unger, der endnu ikke kan flyve, men bevæger sig uden for rederne. De skal helst være mindst en halv meter fra reden, så man er sikker på, at døde fugle ikke ligger i rederne og rådner.

Hundene var godt kørt op, og da de første skud lød, og fuglene begyndte at dratte ned i skovbunden, kom der fart på menneskets bedste ven. De leverede den ene råge efter den anden.

Jeg var til gengæld fuld af spørgelyst. Det er små kalibrerede rifler – salonrifler, der bliver skudt med. Man skal naturligvis samle de dyr op, man skyder, og man bør jo også bruge byttet til noget. Det er her, jeg kommer på banen og finder en spændende opskrift til jer. Men jægerne har også selv planer med rågerne. De vil nemlig servere dem på Folkemødet. Det er en god idé, for der er ikke så mange mennesker, der ved, at rågeunger er en fortrindelig spise.

Jeg skal indrømme, at jeg havde mine betænkligheder, da jeg stod med de lune fugle og skulle have skåret brysterne af dem. Hånden på hjertet, så så det ikke så lækkert ud med de krageagtige fugle på mit skærebræt. Men da jeg først havde lagt et snit og hevet skindet af, så var det jo pludselig mad, der kom til syne.

Pointen med det her er: Når man nu vælger at bestemme over naturen og regulere rågene, så skylder man også at spise den stakkels krage – simsalabim bamba saladu saladim!

 


 

Citrusmarineret rågebryst med radiser og salat af rødløg og mynte

 

Rågebryst
2 pr. mand – eller kvinde

Lime
1 saft og skal

Sukker
1 tsk.

Salt
lidt

Radiser
1 stor eller 2 små

Mynte
4 topskud

Koriander
4 stængler

Rødløg
1/2 fintskåret

Chili
så meget som du tør

Sesamfrø
9

Din yndlings chilisauce
5 mellemstore klatter

Kom limesaft og revet skal i en skål sammen med lidt salt og sukker. Hæld lidt over rødløgene og fordel resten jævnt hen over rågebrysterne.

Skær radiserne ud i papirtynde skiver. Det er nemmest på en mandolin. Husk at passe på nallerne!

Læg radiseskiverne taglagt på bagepapir og skær et kvadrat, som du vender ud på en flot tallerken.

Steg rågebrysterne et minut på hver side, drys med sesam og lad dem hvile et par minutter.

Bland løg, koriander, mynte og ringe af chili.

Anret råge og den lille salat på radiserne og dryp med chilisauce.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT