Storm og drama i årets Jul på Bornholm

Storm og drama i årets Jul på Bornholm
Sådan kunne det have set ud, hvis Caledonia var strandet ud for Nordbornholms Røgeri i Allinge. Foto og manipulation: Peter Aakjær
KULTUR | Torsdag 7. november 2024 • 15:30
KULTUR | Torsdag 7. november 2024 • 15:30

Tidendes kulturhistoriske årsskrift sætter i år fokus på skibsforlis og storme med afsæt i oktoberstormen 2023. Højdepunktet for de kunstinteresserede vil dog nok være Ulla Bechsgaards interview med Inge Lise Westman, baseret på ikke tidligere offentliggjorte samtaler med den nu afdøde kunstner fra Gudhjem.


Det kulturhistoriske årsskrift Jul på Bornholm udkommer i år fredag den 8. november, og er som sædvanlig spækket med historier fra året der gik, velskrevne historiske tilbageblik og ikke mindst en oversigt over dem, der har forladt os i 2024.

En af dem er kunstneren Inge Lise Westman (1945-2024), der boede og arbejdede i Gudhjem. Westmans kunstneriske aftryk på Bornholm var enormt, og hendes bortgang i april sætter ikke overraskende sit præg på dette års udgave af Jul på Bornholm.




Caledonia på klipperne i Sandvig efter stormfloden i 1872. Bornholms Museum.

 



Var det en 100-års hændelse?

Ulla Bechsgaard, redaktør på Jul på Bornholm, har i år lagt ekstra mange kræfter i at finde nye skribenter og opspore ikke tidligere publicerede historier til årsskriftet. Bente Jensen skriver om stumfilmens kronede dage på Bornholm, tidligere boghandler Mogens Dam fortæller om sine år som postkortfotograf med forkærlighed for røgerier, Kurt Marker beretter om leen, på bornholmsk sajsen, og dens rolle i det bornholmske landbrug, mens Suzanne Ringsted, kolonihaveejer i Rønne siden 2016, fortæller om de små havers historie og ikke mindst deres betydning for mindre bemidlede familier.

Emnefeltet er bredt. På et opslag fortæller Mogens Lau om tyske kunstneres flugt til Bornholm op til og under Anden Verdenskrig, på det næste går Thomas Guldbæk fra Melstedgaard på jagt efter vilde urter – og så skifter perspektivet til Jo Dam Kærgaards udsmykninger til Green Solution House i Rønne.

Og så er der havet.

Mikael Berg Harild fra Svaneke fortæller indlevende om sin oldefars helterolle i et dramatisk forlis ved Shetlandsøerne i 1900, illustreret med AI-billeder, og tidligere direktør i Dansk Meteorologisk Institut, Peter Aakjær, kaster et blik tilbage på de historiske storme på Bornholm med direkte afsæt i oktoberstormen i 2023. Aakjær bestrider ved hjælp af historiske data og højvandsstatistik påstanden om, at oktoberstormen i 2023 var en 100-års hændelse. Han benytter sig ligesom Harild af billedmanipulation for at illustrere, hvordan et forlis ville have set ud, hvis et træskib som Caledonia var blevet kastet op på klipperne ud for Nordbornholms Røgeri i 2023. Caledonia gik på grund i Sandvig under stormfloden i 1872.





Røgede sild fra Kowskys Røgeri i Aarsdale. Foto: Mogens Dam

 

 




Inge Lise Westman ved stentrykspressen i 2008. Foto: Ole Hertz

 



Inspireret af naturen

Ulla Bechsgaard selv skriver om Inge Lise Westman, på baggrund af egne optagelser fra samtaler med Westman i 2015 og 2016. Her deler kunstneren blandt andet sine tanker om politisk kunst versus personligt udtryk, livet som kvindelig kunstner og flugten fra de skingre Røde Mor-aktivister i København.

Artiklen giver en interessant og dybtgående indsigt i Inge Lise Westmans kunstneriske inspirationskilder, som med årene rettede sig mere og mere mod naturen, og leverer et fornemt afsæt til den kommende særudstilling om Inge Lise Westman på Bornholms Kunstmuseum i maj 2025.

Jul på Bornholm 2024, udgivet af Bornholms Tidende. 84 sider. Pris 245 kroner Abonnenter 199 kroner.



 


 


Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT