Stor sum penge til forening

Stor sum penge til forening
Foreningen Cirkusbygningen i Sandvig har modtaget 450.000 kroner til renovering af den gamle gymnastiksal. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 23. MAJ 2024 • 15:30
NYHED
23. MAJ 2024 • 15:30

Foreningen Cirkusbygningen i Sandvig modtager 450.000 kroner fra Realdania. Pengene skal gå til at sænke ressourceforbruget til opvarmning.

Lokale ildsjæle fordelt over hele landet får nu 15 millioner kroner i støtte til at realisere i alt 17 projekter som del af Realdanias Underværker-kampagne.

Det gælder blandt andet frivillige fra Foreningen Cirkusbygningen i Sandvig, der ønsker at skabe gode rammer for teater, gøgl og scenekunst på Nordbornholm, oplyser en pressemeddelelse fra Realdania.

Foreningen Cirkusbygningen i Sandvig har således netop modtaget 450.000 kroner til at sænke ressourceforbruget til opvarmning i den smukke gymnastiksal, der siden 1997 har fungeret som cirkusbygning og kulturhus. Cirkusbygningen er blot ét af de i alt 17 nyskabende projekter, som modtager støtte fra den filantropiske forening Realdania til at gøre ildsjælenes byggedrømme til virkelighed.

Projekterne støtter fysiske rammer om lokale fællesskaber. Flere af projekterne har desuden fokus på den grønne dagsorden ved at genbruge og gentænke tomme bygninger og steder.

Et alternativ

Ildsjælene fra Allinge-Sandvig ønsker netop at forbedre de fysiske rammer i den gamle bygning, så den kan blive et vibrerende centrum for lokale kulturaktiviteter og udøvende scenekunstnere på Bornholm hele året rundt.

Cirkusbygningen tilbyder et alternativ til de gængse idrætsforeninger, hvor lokale fællesskaber i alle aldre skal mødes om alt fra dukketeater til koncerter og billedkunst. Ved at varmeoptimere bygningen med øje for de gamle arkitektoniske værdier, er Underværket på Bornholm ét af de projekter, der arbejder med ressourcebesparende tilgange i historiske bygninger, fortæller pressemeddelelsen.

I Realdania-kampagnen Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri til og for fællesskaber. Siden 2011 har Realdania støttet i alt 349 ildsjæleprojekter over hele landet med samlet omkring 190 millioner kroner. Underværkerne findes både i storbyen, i de mindre byer og i landsbyerne:

– Alle vegne er der ildsjæle, som med en ihærdig, frivillig indsats bidrager til at styrke det lokale fællesskab. Dét engagement ønsker vi at støtte, og jeg glæder mig til at se fællesskaberne folde sig ud for alvor i bygninger og byens rum, siger Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania, i meddelelsen.

Folkelige laboratorier

Flere af Underværkerne har som nævnt på forskellige måder fokus på at genbruge og gentænke bygninger eller byggematerialer til nye funktioner. På den måde fungerer disse projekter som småskalaforsøg i forhold til, hvordan man kan arbejde med klima- og ressourcebesparende tilgange i byggeriet.

– Ildsjælene har en evne til at eksperimentere og se muligheder før mange andre. I Underværker lader vi ildsjælene få mulighed for at afprøve, teste og undersøge i lille skala, hvordan vi kan arbejde med klima- og ressourcebesparende tilgange i byggeriet, siger Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania, i pressemeddelelsen.

Projekterne

• 17 projekter er udvalgt til at modtage støtte fra Underværker i 2024.

• De 17 projekter modtager i alt 15,1 millioner kroner i projektstøtte.

• Dermed vil i alt 349 ildsjæleprojekter have modtaget støtte fra Realdanias Underværker og Byggeriets ildsjæle siden kampagnens start i 2011.

• 113 ansøgninger har hver fået over 500 stemmer, hvilket er kravet for at komme i betragtning til støtte fra kampagnen Underværker.

• Med Underværker støtter Realdania projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige kræfter. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling, der kan føre gode idéer ud i livet.

• Ildsjæle kan søge Underværker om op til 1,2 millioner kroner i projektstøtte.