Overrasket over hvor godt det går

Overrasket over hvor godt det går
Der er godt gang i kunstmuseet efter genåbningen. Pressefoto
KULTUR | Tirsdag 16. juli 2024 • 05:30
Af:
Marie Emilie Hofman
KULTUR | Tirsdag 16. juli 2024 • 05:30

Det genåbnede kunstmuseum i Rø er i disse dage godt besøgt, hvor man så 800 gæster den regnfulde lørdag. Det konstateres med tilfredshed fra kunstfaglig leder Tine Nygaard, der nu kigger ind i et travlt efterår. Her skal mange løse ender samles og en stor mindeudstilling med Inge Lise Westman søsættes.

Regnvejr er museumsvejr. Det må Bornholms Kunstmuseum konstatere, der er kommet godt fra start med et genåbnet museum. Onsdag åbnede museet atter for besøgende og siden er fulgt nogle velbesøgte dage. Især lørdagen og dens massive regnvejr var trækplaster. Det fortæller kunstfaglig leder, Tine Nygaard.

– Lørdag så vi 800 gæster, hvilket er meget for os i højsæsonen. Men regnvejret får jo også ekstra mange til at søge mod os – medmindre man er ligesom mig og foretrækker at gå på museum i solskin, når der ingen mennesker er, fortæller lederen med et grin mandag.

Her fem dage efter beskriver hun en genåbning, der er gået over al forventning - og mere til.

– Bedømt på besøgstal og tilbagemeldinger er det gået fantastisk godt. Vi er faktisk selv overrasket over, at det er gået så godt. Og det er bare dejligt at have mennesker i huset igen, siger hun.

Infotavle om droppet museumsbyggeri

Overraskelsen kan henvises til den prekære situation, der fik museet med hiv og sving til at planlægge en genåbning på bare fem uger. Tilbage i juni kom meldingen om, at det store museumsbyggeri på Helligdommen måtte droppes, og at kunstmuseet skulle åbne allerede i denne sæson. Og med en genåbning, der var planlagt til tidligst i 2026, fik man travlt. De særlige omstændigheder har da også givet anledning til langt flere spørgsmål fra særligt de lokale museumsgæster, fortæller Tine Nygaard. I den anledning har man nu også sat en ny infotavle op til gæsterne.

– Der er mange spørgsmål, som går igen med hensyn til byggeriet. Og fordi vores museumsværter er helt nye og ikke kender forhistorien med byggeriet, så har vi valgt at sætte en tavle op. Den svarer på spørgsmål som, hvad der skete i processen, hvorfor byggeriet blev nedlagt, og hvorfor der ikke var penge nok, forklarer den kunstfaglige leder.

Flere børn gæster museet

For det pæne besøgstal gælder, ligesom andre år, at de danske, skandinaviske og tyske gæster fylder mest i billetsalget. Men de seneste par dage har man også set både japanske og amerikanske turister kigge forbi.

– I år har vi valgt at skilte alle udstillinger på både dansk, tysk og engelsk. Og det var lidt sjovt, da vi åbnede i onsdags, så var de første gæster en henholdsvis dansk, tysk og amerikansk familie, fortæller Tine Nygaard, der også glæder sig over, at særligt børnene i højere grad har gæstet museet de seneste par dage. For netop dét publikum har været et fokuspunkt i det nyåbnede museumsprogram, hvor særligt udstillingen ’Den Røde Sommerfugl’, der fortæller om kunstnerslægter på Bornholm, er tiltænkt som familieudstilling. Desuden er der tænkt i aktiviteter såsom skattejagt, der formidler kunsten i børnehøjde. Og selv om man fortsat er i det tidlige stadie af åbningen, glæder det lederen at se, at man øjensynligt har lykkedes med at tiltrække den nye målgruppe.

– Det er jo meget usikkert at sætte tal på så tidligt, men bare i lørdags vil jeg sige, at jeg halvdelen af vores gæster var børn. Og det er meget glædeligt, fordi det længe har været et indsatsområde for os.

Fortsat mange løse ender

De gode takter på trods, er der da fortsat også mange løse ender for det travle museumspersonale, fortæller lederen.

Eksempelvis har museet været nødsaget at åbne cafeen uden en forpagter. Man kører derfor lige nu her med selvbetjening, hvilket indtil videre er forløbet smertefrit.

– Der er selvfølgelig nogen, der er skuffet over, at man ikke kan komme og få en frisk frokost, men langt de fleste synes, at det er okay. Og folk forstår jo også, at man ikke kan finde en forpagter midt i højsæsonen, fortæller Tine Nygaard, der dermed også kan føje den opgave på en allerede tætpakket to do-liste for efteråret.

Her gælder alt det arbejde, man ikke har nået de seneste uger. Blandt andet at få klargjort de udstillingsrum, der fortsat er lukkede. Og så skal alle kunstmuseets værker tilbage i de rigtige magasiner, der under ombygningen har været flyttet til midlertidige. Dertil skal også vurderes, om nogle af værkerne trænger til at blive restaureret. En gennemgang, man oprindelig havde planlagt skulle undergå hele museets samling under nedlukningen.

– Det arbejde kører også fortsat på sidelinjen, hvor vi kommer til at vurdere de værker, vi alligevel skal flytte tilbage nu. Her vil nogle blive sendt til vores konserveringsværksted på Kronborg, fortæller Tine Nygaard, der oplyser, at museet normalvis har godt 200 værker udstillet ud af en samling på 6000.

Stor mindeudstilling om Inge Lise Westman

Og så er der selvfølgelig kunstmuseets kerneopgave; udstillingerne. For også her skal personalet nu arbejde på at skrue en udstillingsplan sammen for efteråret. Til september kommer den allerede planlagte keramik-triennale, der, på grund af byggeriet, blev flyttet til Hjorths Fabrik og Grønbechs Gård. Dog vil kunstmuseet også have et lille bidrag i form af nogle værker, der blev fremstillet på Rabækkeværket i 60’erne.

Og så planlægger man en stor soloudstilling om maleren Inge Lise Westman, der gik bort 29. april i år.

– Det bliver en stor mindeudstilling om malerens liv og enorme virke her på Bornholm som medgrundlægger af Gudhjem Museum og kunstnersammenslutningen Holkahesten. Arbejdstitlen er Livstid, fortæller Tine Nygaard, der endnu ikke kender datoen for hverken udstillingen eller den kommende sæsons program som hele.

– Udstillingen kommer til vinter, men om det lige er januar eller marts, det ved vi ikke endnu, siger Tine Nygaard, kunstfaglig leder på Bornholms Kunstmuseum.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT