Onkel Rejemad

Onkel Rejemad
DELUXE | ABONNENT | 14. MAJ 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
14. MAJ 2023 • 05:30

Det er tid til at nyde sin frokost udenfor, og i takt med at det danske smørrebrød har fået sin renæssance, så giver dagens hovedingrediens også mening. Det er nemlig rejer, der er på denne uges program.

Altså ikke Onkel Reje, men almindelige rejer. Når vi alligevel er kommet ind på Onkel Reje, så forstår jeg simpelthen ikke det der med, at folk angriber den stakkels mand, der spiller Onkel Reje. Jojo, han har et heavyband, hvilket der bestemt ikke er noget i vejen med. Han forklarer de andre i bandet, at de skal være satanister – for det er alle heavybands. Det er sgu da sjovt! Jeg tror ikke, at der er nogen børn på fem-seks år, der hævder at være satanister, efter de har set Onkel Reje, og hvis de gør, så er det nok ikke noget, de bliver ved med at være. Hvis det skulle ske, har vi så egentlig ikke religionsfrihed her i landet?

I sidste ende må forældre og forargede personer jo bare bestemme, hvad børnene og de selv skal se i fjernsynet og på de ipads, forældrene selv har givet børnene. Det er i det hele taget en god idé, for jeg lover, at der er langt værre ting, børnene kan se på nettet, end Onkel Reje.

 

 

Nok om det. Nu skal det handle om mad.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at noget af det eneste, jeg er træt af i forhold til Østersøen (foruden forurening), er, at der ikke findes særligt mange skaldyr. Hvis man er heldig, kan man finde en krabbe, hesterejer og bittesmå muslinger, men ikke skaldyr i de mængder, der skal til for at få sig et ordentligt måltid. Men nu er det så heldigt, at vi har et firma her på øen, der med stor og mangeårig succes har fisket de fineste rejer ved blandt andet Canada, som firmaet eksporterer til hele verden. Heldigvis kan man også på Bornholm få fingrene i de lækre rejer.

Den nemmeste mad til gæster er pil selv-rejer – optøede rejer i en stor skål – citron, godt brød, mayo og dild. Det smager vildt godt, er festligt og virkelig nemt. Det eneste man skal huske – selv efter et par store glas iskold hvidvin – er at komme af med skallerne. De har en kedelig tendens til at lugte meget grimt næste dag. Et lille tip er at fryse dem ned. Rejeskaller giver nemlig en bedre suppe end hummer eller jomfruhummerskaller.

 

 

En anden lækkerbisken her i foråret er asparges. Jeg kan særligt godt lide de hvide.

Asparges med fjordrejer og sauce moussoline er en klassiker, men den skal vi ikke lave. Vi skal nemlig lave en rejemad. Det er egentlig bare pil selv-rejerne serveret med asparges.

 

Jeg vil vælge at kalde denne ugens ret for Onkel Rejemad.

Brød……………………………en god skive surdejsbrød pr. mad

Asparges………………………en hvid pr. mad

Mayo…………………………..lidt mere end du egentlig vil være bekendt

Rejer……………………………en god håndfuld pr. mad. Husk at pille dem først

Avocado………………………..man kan nøjes med en halv

Dild……………………………..en flot kvist

Smør……………………………brødet skal steges i det

 

Hurtig opskrift på mayo

Æggeblommer………………….2 stk

Dijonsennep……………………….1 spsk

Eddike………………………………..1 spsk

Salt…………………………………….1/4 tsk

Olivenolie…………………………….1 1/4 dl

Citronsaft…………………………….1 spsk

1. Pisk æggeblommerne sammen med dijonsennep, eddike og salt i en skål.

2. Tilsæt olivenolie i en langsom, jævn strøm, mens du fortsætter med at piske, indtil mayoen begynder at tykne.

3. Tilsæt citronsaft og pisk yderligere for at opnå den ønskede konsistens og smag.

4. Smag til med salt og citronsaft efter behov.

5. Voila! Du har nu din egen hjemmelavede mayo.

 

 

Onkel Rejemad

1. Steg brødet gyldent i smørret

2. Skræl aspargesene og blancher dem i kogende vand. Husk at brække den træede ende af

3. Del aspargesene på langs

4. Smør lidt mayo på brødet

5. Skær avocadoen i skiver og fordel den på brødet

6. Kom asparges og rejer på.

7. Nu en stor klat mayo og en dusk dild

Nyd din mad i solen – måske kan du snuppe en lakridspibe bagefter.