Nu er det i hvert fald ikke hemmeligt, at frimurerlogen har eksisteret i 100 år

Nu er det i hvert fald ikke hemmeligt, at frimurerlogen har eksisteret i 100 år
Kodeordet i logen er barmhjertighed, fortæller redaktør Finn Kjerulff Hansen. Arkivfoto: Allan Rieck
NOTITS | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 06:15
NOTITS | ABONNENT
29. NOV 2022 • 06:15

Ny bog fortæller om den bornholmske Sankt Johanneslogen Egins første 100 år. Kun visse ritualer er hemmelige, fortæller bogens redaktør.

 

Ex tenebris ad lucem.

Ja, "fra mørket mod lyset" kan vi vel alle ønske at bevæge os, og skulle dunkelheden sænke sig, kan man heldigvis få hjælp i en frimurerloge.

I hvert fald er det ovenfor anførte latinske motto de første ord, man møder i den just udkomne bog "Sankt Johanneslogen Egin – 1922-2022", og lidt hurtig hovedregning afslører, at bogen kan opfattes som et skriftligt monument over 100 års virke på Bornholm.

Forordet, skrevet af Henrik Juul-Pedersen, som er ordførende mester i Egin, indledes da også med denne sætning:

"Sankt Johanneslogen Egin blev stiftet den 19. november 1922 og kan i år fejre sit 100-års jubilæum, en historisk milepæl som skal markeres".

Redaktør på bogen er historiker Finn Kjerulff Hansen, som også selv er medlem af logen. Han fortæller, at der rent faktisk også har været en såkaldt instruktionsloge, som ikke har helt samme status, inden selve etableringen af Sankt Johanneslogen Egin.

– Og inden da en frimurerforening, som hed Kjæden, men så er vi helt tilbage i 1896, siger han.

Kjæden blev i 1902 omdannet til en Sankt Johannes-instruktionsloge under Sankt Johanneslogen Christian i København, men da tilgangen til det lokale frimureri på Bornholm fortsatte i de efterfølgende år, steg ønsket om selv at kunne foretage optagelser og forfremmelser, og det ønske blev altså opfyldt med en arbejdende loge på Bornholm i 1922.

Barmhjertighed

Hvad var formålet med at oprette Johanneslogen Egin?

– Det var at danne en loge her på Bornholm, og de, der dannede den, var i forvejen medlemmer af en af frimurerlogerne i København. Værdierne derfra har de taget med sig videre her til øen. Værdier, som har eksisteret lige siden de første loger her i landet blev oprettet midt i 1700-tallet. Det handler for medlemmerne om det, man kan kalde selvindsigt, så man kan arbejde bevidst på at blive et bedre menneske i forhold til både sig selv, sine medmennesker og de øvrige omgivelser, siger Finn Kjerulff Hansen.

– Den vigtigste af frimurerdyderne er barmhjertighed, og vi arbejder meget med at støtte andre, især nødlidende. Nu, hvor det for eksempel snart er jul, kan du nok ikke undgå at bemærke, at der aldrig har været så mange som i år, der har ønsket at modtage julepakker, og her er vi nogle af dem, der uddeler rigtig mange pakker.

– Vi støtter også helt generelt initiativer drevet af frivillige her på Bornholm, lige fra Tuba (som hjælper børn og unge, hvis forældre er alkohol- eller stofmisbrugere, red.) over vågekoner og til væresteder. Men det, der er karakteristisk for os, er, at vi gør det meget anonymt, vi er ikke sådan nogle, der slår os for brystet og siger "ih, hvor er vi altså nogle gode mennesker". Det er ikke vores stil, siger redaktøren.

Hvorfra kommer navnet Egin?

– Det er navnet på en biskop fra Lund, som man mener kom til Bornholm i 1062 og kristnede bornholmerne.

Og hvem er Sankt Johannes?

– Vi har fra Biblen både Johannes Døberen og Johannes Apostlen, og her er det den sidste, der lægger navn til vores frimurerloger.

Hemmeligheder

I har vel også en masse hemmeligheder, som ikke bliver afsløret i sådan en bog?

– Faktisk ikke så mange, som folk tror, og det meste kan man læse inde på Den Danske Frimurerordens hjemmeside eller andre steder. Det eneste, vi ikke er særlig åbne omkring, er de ritualer, der er i forbindelse med, at medlemmerne skal fra en grad og til den næste. De ritualer, mener vi, skal være en personlig oplevelse, og vidste medlemmerne på forhånd, hvad der skulle ske, ville det svare til også på forhånd at kende til julegavens indhold, siger Finn Kjerulff Hansen.

Hvordan kan man blive medlem af sådan en loge?

– Man kan bare henvende sig enten til selve logen eller til en, man ved er frimurer. Så bliver man indkaldt til et informationsmøde, og her kan man vurdere, om det er noget for en. Frimureriet er for alle mænd, som har en dåbsattest og lyst til at opnå en større indsigt i livet og dettes formål.

 

"Sankt Johanneslogen Egin – 1922-2022" (Trykværket, redaktør Finn Kjerulff Hansen, 128 ill. sider).