I dag er der nok ikke mange, der har flæskekager på deres månedlige madplan, ej heller er retten nok oppe at konkurrere med pasta og kødsovs om at være danskernes foretrukne spise. Men nummer to på den liste er, overraskende nok, rugbrødsmadder og dansken har aldrig gået af vejen for et stykke med gris – heller ikke i disse dage.
Her kommer flæskekagen næsten på banen, for der bliver sikkert kørt en del madder med hamburgerryg, skinke og resterne af flæskestegen fra i går ned.
Det er lige netop flæskestegen fra i går, der er vores helt i denne uge. Det er nemlig den, der skal danne rammen for flæskekager anno 2023. Det er lækkert og formindsker madspild. Det er noget, kloden og Selina Juul kan lide.
Flæskekager figurerer i flere bøger om bornholmernes mad, så vi må gå ud fra, at det er en bornholmsk egnsret. En anden grund til at kalde den bornholmsk må være, at der indgår gris i retten. Det må siges at være noget, der peger mod Bornholm – der er jo væsentlig flere grise på øen end mennesker, og det er kun en brøkdel af dem, som jeg synes, bliver behandlet godt.