Kan vi friste med en ny påskeret med to slags æg og ukrudt?

Kan vi friste med en ny påskeret med to slags æg og ukrudt?
Så smukt kan et æg, en pesto og friske stenbiderrogn tage sig ud. Foto: Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 10. april 2022 • 08:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 10. april 2022 • 08:30

Sune Rasborg laver smilende æg med stenbiderrogn og pesto af skvalderkål.


I den seneste uge har det været koldt. Det er lidt ligesom om, at foråret blev afløst af vinter nummer to. Nu venter vi spændt på, at forår nummer to kommer. 

Når det er så koldt, så er det også så som så med de vilde planter, men fortvivl ikke, jeg har fundet én. Nemlig havenejerens skræk: Skvalderkål!

Hvad hvis jeg ikke har nogen have, er der måske nogen der spørger… Bare rolig, jeg er sikker på, at de fleste haveejere gerne deler ud af herlighederne. Ellers er det bare at tage i skoven – her er der allerede en masse.

Flere naturvejledere siger med et glimt i øjet, når de tager folk med ud i naturen, at man bare kan spise sig ud af problemet med skvalderkål i haven. Jo jo, det kan man da godt, og den forhadte urt smager også godt, men alle, der har en have, ved, at det er umuligt at få bugt med den, og hvis man skulle spise altsammen, så blev man nok ret træt af skvalderkål. 

Når det så er sagt, så findes der mange muligheder for at bruge den lille urt. Det kunne være som tilbehør i salater, stuvet, eller som jeg har gjort i denne uge: En lille pesto.

Sådan én går ret godt sammen med påskeklassikerne, æg og stenbiderrogn.

Jeg holder hårdnakket fast i, at der er stenbidere ved Bornholms kyster. Da jeg var barn og var med min ven og hans fisker-far ude og tømme åleruser, var der stenbidere i. Jeg kan tydeligt huske, hvordan Leif viste Morten og mig den store sugekop, som fisken bruger til at suge sig fast til stenene med.

Når jeg har været ude i våddragt og med harpun, har jeg her i foråret kigget efter kvabsoen, som hunstenbideren så charmerende bliver kaldt. Men uden held! Jeg har heller ikke set hendes kæreste.

Men efter sigende så skulle de bo ude ved Arnager. Derfor synes jeg godt, at jeg kan forsvare at tage den lækre forårsdelikatesse, stenbiderrognen med.

De fleste spiser den på et stykke ristet toast eller en lille blinis med creme fraiche, citron og rødløg. Det er superlækkert.

Jeg vil prøve at indføre en ny påskeret med to slags æg og ukrudt. Den er utrolig simpel men smager virkelig godt. Jeg var meget begejstret, da jeg var færdig med at tage billederne. En ret god frokost!

Måske ses vi ude ved Arnager – med en fiskestang i den ene hånd og en pose skvalderkål i den anden?

Hvis man skulle være så heldig at få fat i en kvabso, så skal rognen tages ud og renses. Det foregår ved, at man kommer rognen i en skål og tager så meget af hindeposen af som muligt. Herefter fylder man vand i skålen, så det dækker rognen. Med et piskeris rører man så forsigtigt rundt. De resterende hinder sætter sig så fast i piskeriset. Rens riset med jævne mellemrum og gentag, til der ikke sidder hinder fast mere.

Hæld rognen op i en si og lad den dryppe af. Smag til med salt.

 

 

Smilende æg med stenbiderrogn og pesto af skvalderkål

1 æg per person

1 håndfuld skvalderkål, som du har skyllet

2/3 dl mild olivenolie

25 gram ristede pinjekerner eller mandler

Stenbiderrogn efter grådighed

Evt. et stykke godt rugbrød til
(jeg kan anbefale Claus Meyers opskrift)

 


Skvalderkål

– aegopodium podagraria

Skvalderkål er meget almindelig i hele Danmark. I skygge danner planterne ikke blomster men formerer sig udelukkende ved underjordiske udløbere.

Planten vokser egentlig ikke naturligt i Danmark, den er sansynligvis indført af munke, der brugte den som middel mod gigt.

Undskyld munke - nu hader alle haveejere jer, men det skulle I nok have tænkt over, da I valgte at tage skvalderkål med...

 

Æggene koges i seks minutter – lidt kortere tid,
hvis de er små

Skvalderkål, olie og pinjekerner blendes til en grødagtig konsistens.

Spis nu som en mad, en snack eller måske som en salat med de resterende skvalderkålsskud du har i haven.

God påske og husk en øl – lokalt brygget, naturligvis!

 


Sune Rasborg

Kok, kogebogsforfatter og madfotograf. Sune er vokset op i Svaneke og flyttede i 2011 tilbage til øen. Her har han beskæftiget sig en del med lokal madkultur både som kok, men også i form af events og rådgivning til fødevarevirksomheder. Det er i årenes løb blevet til tre prisvindende bøger, en hel del tv-programmer. I 2013 vandt han den landsdækkende konkurrence: Danmarks bedste Livret.

  

Spis Bornholm

Sune Rasborg inspirerer i de kommende uger Tidendes medlemmer med tips til den spiselige del af naturen på Bornholm. 

Følg med Sune på togt efter råvarer, som man kan bruge i sin egen madlavning.



FÅ ABONNEMENT