Kan et museum for en enkelt kvinde tåle så høj en kvadratmeterpris?

Kan et museum for en enkelt kvinde tåle så høj en kvadratmeterpris?
Birgit Lyngbye Pedersen i Villa Sonja, som hun erhvervede sammen med sin mand i 2021, for at have en base, når hun er i Allinge. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 9. JUN 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
9. JUN 2023 • 15:30

Sonja Ferlov Mancoba-byggeriet i Allinge bliver det første museum i Danmark tilegnet en kvindelig kunstner.

Der er noget stort på vej i Allinge. Et nyt, moderne museum på 700 kvadratmeter, der udover den faste udstilling også skal danne rammen om skiftende udstillinger i international klasse. Og hvad bedre er: Museet er en gave til Bornholm.

Prestigeprojektet, der er på vej, har Sonja Ferlov Mancoba som omdrejningspunkt. Den danske billedhugger, der døde i 1984, var indtil for nylig relativt ukendt i Danmark.

Det har imidlertid forandret sig de seneste år, fortæller Birgit Lyngbye Pedersen. Hun er projektleder på det kommende museumsbyggeri på Kjærenæsgrunden, der forventes at åbne samtidig med Lysmuseet i 2026.

Sonja Ferlov Mancoba boede det meste af sit liv i Paris sammen med ægtefællen Ernest Mancoba og sønnen Wonga. Sonja Ferlov Mancoba opnåede stor anerkendelse i kunstnerkredse, men blev aldrig særlig kendt i den brede befolkning.

Det blev der lavet om på, da Statens Museum for Kunst i 2019 lavede en stor soloudstilling med Sonja Ferlov Mancobas skulpturer. 70.000 gæster så udstillingen, og samme år rejste dele af udstillingen videre til Centre Pompidou i Paris.

Sonja Ferlovs navn blev cementeret, da den populære danske forfatter Hanne-Vibeke Holst i 2022 udgav biografien 'Kriger uden maske' om de første 30 år af kunstnerens liv.

Mødet med Sonja

Birgit Lyngbye Pedersen opdagede Sonja Ferlov og hendes kunst gennem kærligheden til den danske møbelarkitekt og arkitekt Finn Juhl. Som barnebarn af Thorvald Pedersen, en af de to stiftere af medicinalfirmaet Novo, forvalter Birgit Lyngbye Pedersen sin egen formue blandt andet gennem kunst og arkitektur og som initiativtager til en lang række kunst- og musikprojekter i København. Den 62-årige mæcen har desuden været involveret i udgivelsen af flere bøger om dansk arkitektur, og tilbage i 2006 købte hun arkitekten Finn Juhls privatbolig i Charlottenlund, for derefter at donere den til Ordrupgaard Kunstmuseum.

– Der stod en Mancoba-skulptur i Finn Juhls stue, og det var der, jeg lærte hende at kende, fortæller Birgit Lyngbye Pedersen. Bronzeskulpturen blev stående i arkitektens hus, da Birgit Lyngbye Pedersen overdrog nøglerne til Ordrupgaard i 2008. Men Birgit Lyngbye Pedersen var ramt. Efterfølgende købte hun sin egen Mancoba-skulptur af Mikael Andersen, og den transaktion startede et helt nyt kapitel i hendes liv.

– Der startede vores venskab. Gennem Sonja Ferlov Mancoba, siger hun.

Et helt særligt venskab

Mikael Andersen og hans partner Bertel har været motor for udbredelsen af kendskabet til den danske kunstner i 40 år. Mikael Andersen, 65, åbnede galleri i København i 1989 efter først at have arbejdet som sygeplejerske i nogle år. Han mødte Sonja Ferlov omkring 1980 gennem sin voksende interessere for kunst, og forholdet udviklede sig hurtigt til et venskab. Mikael og Bertel endte med at tage sig af Sonja Ferlov i hendes sidste år. Efter billedhuggerens død stiftede de fonden Estate Ferlov Mancoba, med henblik på at beskytte og forvalte arven efter Sonja Ferlov.

Da Birgit Lyngbye Pedersen kom ind inderkredsen omkring Ferlov, begyndte en vision at tage form.

– Bertel og Mikael ville gerne have, at de her skulpturer skulle ud og ses. Derfor udviklede vi tanken om at opføre en pavillon i et naturskønt sted i Danmark. Vi vidste, at det her museum skulle have tilknytning til et eksisterende museum med international rækkevidde. I 2017 og 2018 rejste vi rundt for at finde ud af, hvor det kunne være, vi var blandt andet på udkig efter en grund oppe ved Louisiana, fortæller Birgit Lyngbye Pedersen.

Inden det lykkedes at finde en egnet grund, fik Mikael Andersen en dag besøg af repræsentanter fra Bornholms Museumsforening, en magtfuld forening, der tæller over 5.000 medlemmer. Der blev talt muligheder og udvekslet løse ideer og tanker.

– Og så tænkte han (Mikael Andersen, red.), ja selvfølgelig skal det til Bornholm. Det var jo her, i Gudhjem, hun gik fra at male naturalistisk til at skabe abstrakt kunst i 1934. Vi var allesammen enige. Projektet skulle ligge på Bornholm, fortæller Birgit Lyngbye Pedersen.

I 2021 købte hun, sammen med sin mand Jimmy Olesen, det tidligere Hotel du Nord i Storegade i Allinge og døbte ejendommen Villa Sonja. Her bor hun, når hun arbejder på Sonja Ferlov-projektet, og det vil sige temmelig meget i de kommende år. Når det nye museum er færdigt, overdrages nøglerne til Bornholms Kunstmuseum.

– Det er stort, indrømmer Birgit Lyngbye Pedersen. De 70 millioner, som selve bygningen er budgetteret til at koste, skal finansieres af eksterne fonde. Birgit Lyngbye Pedersen arbejder gratis.

– Jeg fungerer som frivillig projektleder, fordi jeg er passioneret omkring det, jeg laver, siger hun.

 


Birgit Lyngbye Pedersen og hendes mand Jimmy Olesen købte i 2021 det tidligere Hotel du Nord i Allinge for at have en base på Bornholm. Foto: Anette Vestergaard

 

Japansk arkitekt sagde først nej

Det kommende Sonja Ferlov Mancoba-museum i Allinge bliver et projekt i internationalt format med tegninger af den verdensberømte japanske arkitekt Tadao Ando. Tadao Andos foretrukne materiale er beton, og han er blandt andet kendt for kunstmuseet i Fort Worth og sit samarbejde med den franske modemilliardær Francois Pinault, for hvem han blandt andet har bygget to museer i Venedig og genfødt den gamle børs i Paris som museum.

Et byggeri fra hans hånd ville passe perfekt til både Sonja Ferlov og Allinge, mente fondsbestyrelsen bestående af Mikael Andersen, Anette Østerby og Henrik Stagetorn.

Den første reaktion fra Japan var imidlertid nedslående.

– Tadao Ando skrev, at han hverken kendte Sonja eller Bornholm, så han sagde nej. Det måtte vi jo gøre noget ved. Så vi sendte kataloget fra udstillingen i Paris ned til ham. Og jeg fandt alt, hvad der skrevet om Bornholm internationalt, alt om lyset og kunstnerne. Og så skrev han tilbage, at det ville han rigtig gerne.

Tadao Andos endelige tegninger til byggeriet på Kjærenæsgrunden er primært inspireret af rundkirker og Sonja Ferlovs skulpturer. I øjeblikket arbejdes der med at tilpasse landskabet til kravet om kystsikring i området.

Kjærenæsgrunden: Et æg og et åg

Den oprindelige tanke om at placere Sonja Ferlov Mancobas museum ved siden af Bornholms Kunstmuseum ved Helligdommen blev forkastet, da Ferlov Mancoba-bestyrelsen erfarede, at der allerede var planer om at udvide det eksisterende museum på stedet.

Det var lidt af et benspænd, men det efterfølgende forløb viste, at regionskommunen var klar til at bidrage med en konstruktiv løsning, fortæller Birgit Lyngbye Pedersen.

– Winni Grosbøll (daværende borgmester, red.) inviterede os på en guidet tur rundt på Bornholm, hvor vi fik fremvist forskellige grunde. Vi var faktisk kørt forbi Kjærenæsgrunden i Allinge, da Winni sagde, 'jeg viser jer lige den her'. Da vi kom derned var det bare sådan 'wooow – det her, det er virkelig godt!' Udsigten, parkeringspladsen, der ikke kan bruges til så meget, det bynære, siger Birgit Lygnbye Pedersen og tilføjer:

– Men det var både et æg og et åg. Vi kommer ikke fra en stor organisation eller fra et museum, vi er jo bare en fond – og mig. Så vi skal hele tiden alliere os med folk, der ved rigtig meget om alt det, vi har gang i. Og det, som vi blev advaret mod, var, at vi måske ville blive spændt foran et byudviklingsprojekt. Og det ville vi knække nakken på. At lægge sig ned midt i en by er jo noget ganske andet end at lægge sig op ved siden af et museum, hvor man deler sikkerhed, toiletfaciliteter og alt muligt andet. Nede i en by er det et helt andet projekt. Og omkostningerne til kystsikring voksede. Så de fonde, der tidligere havde givet udtryk for interesse, blev pludselig usikre. Fordi kvadratmeterprisen blev så høj. Og kan en enkelt kvindes museum tåle så høj en kvadratmeterpris. Er der overhovedet brug for et museum for en enkelt kvinde?

– Det, du siger indirekte, er, at hvis det havde været en mand, så havde man set mere optimistisk på kvadratmeterprisen??

– Ja, det siger jeg indirekte, for der findes ikke et museum i Danmark for en enkelt kvindes kunstværker, siger Birgit Lygnbye Pedersen.

Blå biodiversitet

Museumsplanerne blev desuden forsinket af covid-restriktioner og nedlukning. Kommunens seneste beslutning om at forlænge reservationen af Kjærenæsgrunden til Ferlov-projektet i to år gav imidlertid fornyet håb. Den ufrivillige pause har desuden givet Birgit Lyngbye Pedersen og Ferlov Mancoba-fonden luft til at tænke.

– Det, vi er optaget af lige nu, er, at vi står med en grund, som blev opfyldt i 1953, og som i dag er en parkeringsplads. Nu er vi ved at undersøge, hvad der sker, hvis vi fører den tilbage, og lader vandet skylle ind over grunden og noget af det her værk – jeg kalder Sonja Ferlovs bygning for et værk, fordi selve pavillonen og den sti, der kommer udenom, er et samlet værk. Hvis man nu forestiller sig, at noget af det her vand skyller ind over stien, så skaber vi det, der hedder blå biodiversitet. Og det gør, at vi måske kan tiltrække nogle fonde, fordi vi skaber liv i havet via værket. Ando bygger jo i beton. Så vi snakker om at trække kystsikringen længere ind på land.

 


Bornholmerne kender Sonja Ferlov gennem hendes bronzeskulptur i Store Torvegade i Rønne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Åbner efter planen i 2026

Finansieringen til kystsikringen er på plads. Nu mangler kun selve pavillonen, der er budgetteret til 70 millioner kroner, samt landskabsdelen. Projektet har momentum og både Ferlov Mancoba-fonden og Birgit Lyngbye Pedersen tripper efter at komme i gang.

– Der har været lidt snak om, at det bliver for meget at opføre to store museumsanlæg på én gang, Lysmuseet og jeres. Bornholm er jo trods alt en lille ø.

– Naah, vi skal nok komme i gang. Vi åbner efter planen i 2026 samtidig med Lysmuseet. Måske tager jeg munden for fuld. Men hvis vi får fondsmidlerne forholdsvis hurtigt, så kan vi etablere en byggefond. Alt ligger klart.

Den dag Sonja Ferlov Mancoba-museet er færdigt, overrækkes nøglerne til Bornholms Kunstmuseum. Og Birgit Lyngbye Pedersen er ikke et sekund i tvivl om, at den dag kommer.

– Vi ved, at det bliver til noget. Spørgsmålet er bare hvornår.

 

 

 

Birgit Lyngbye Pedersen og Jimmy Olesen er faldet pladask for Allinge og Nordbornholm. Foto: Anette Vestergaard

 

Man kan rejse jorden rundt,
men hold op, hvor er her smukt

 

Birgit Lyngbye Pedersen og Jimmy Olesen købte i 2021 det tidligere Hotel du Nord i Storegade i Allinge og indrettede en privat bolig og tre ferielejligheder i ejendommen.

Lejlighederne er udstyret med godt grej og bornholmsk kunsthåndværk, fortæller Birgit Lyngbye Pedersen.

– De er indrettet, som vi gerne selv vil bo, når vi er i sommerhus, med lige dele vintage og nyt. Du kan lave en ordentlig kop kaffe, og der er skarpe knive i skufferne, solide jernpander, tallerkener fra Den Bornholmske Keramikfabrik og glas fra Baltic Sea Glass.

Om placeringen tæt på Kirkeplads i Allinge siger Birgit Lygnbye Pedersen:

– Det var en følelse, vi fik, da vi kom indenfor. Det er et gammelt trykkeri fra 1866, og huset har sjæl. Vi faldt også for det bynære. Allinge er en skøn by tæt på havet. Der 200 meter til Kæmpestranden og Næs og den smukkeste sti ned til Tejn.

Parret opdagede Nordbornholms kvaliteter under corona, hvor Birgit Lyngbye Pedersen var i Allinge flere gange i forbindelse med Sonja Ferlov Mancoba-projektet.

– Nordbornholm er vidunderligt. Man kan rejse jorden rundt, men hold op, hvor er her smukt.

Birgit og Jimmy åbner en lille kaffebar i Villa Sonjas gårdhave under Folkemødet i samarbejde med Prolog Kaffe.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT