Der er plads og ro. Og det er jo ikke sådan, at vi prøver at kopiere noget bornholmsk – men vi har alle sammen en tilknytning. Nis har huset. Jeg har været på øen on and off i mange år. Martin er vist stadig under opsyn, fordi han snakker lidt jysk. Men han har boet her i over tyve år.
Martin: Ja, jeg flyttede hertil første gang som soldat i 1994. Jeg har haft perioder væk, men Bornholm er mit hjem. Jeg siger ikke, at jeg nogensinde får lov at kalde mig bornholmer – det gør man vist ikke, medmindre man er født her – men jeg føler det sådan. Jeg holder af øen. Tempoet, naturen, menneskene.
Hvordan fandt I egentlig hinanden – og hvorfor blev det netop jer tre?
Nis: Vi har kendt hinanden igennem mange år. Vi har arbejdet sammen, krydset hinanden i køkkener, og vi har haft nogle fælles idéer. Og på et tidspunkt sagde vi: skal vi gøre det? Og det skulle vi så.
Martin: Det var faktisk Nis, der rakte hånden ud og sagde: “Skal vi ikke prøve at lave noget i det her hus?” Og så gik det ret hurtigt. Ikke planløst – men det var klart, at hvis vi skulle gøre det, så skulle det være nu. Og her.
Konkurrent rundt om hjørnet
Hvordan har I det med, at der åbner en anden bistro lige om hjørnet?
Martin: Vi synes, det er fedt – hvis de gør det godt, og det håber vi selvfølgelig, de gør. Så kommer der flere gæster til Rønne, og det har byen faktisk brug for. Historisk har Rønne haft svært ved at tiltrække turister, fordi folk bliver spredt ud over hele øen. Jo flere gode steder, der er her i byen, jo større er chancen for, at folk faktisk kører ind og bliver hængende lidt.
Nis: Det kan jo også være, vi kan inspirere hinanden. Der kan være noget, vi mangler, som de gør – og omvendt. Det er kun positivt.
Alex: Der er masser af smukke lokaler i byen, som heller ikke fortjener at stå tomme. Så det er dejligt, at der sker noget. Og man kan jo sige – altså, Hansen Bøfhus, eller hvad det hedder – det har jo også plads til mange, netop fordi det har ligget her i lang tid. Så det har bestemt plads i manges hjerter.