Finns bog får københavner-udstilling på nye tanker

Finns bog får københavner-udstilling på nye tanker
Finn Kjerulf Hansen udgav i 2022 bogen "De bornholmske rundkirker – Borgkirker eller kirkeborge?". Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 8. DEC 2023 • 07:30
NYHED | ABONNENT
8. DEC 2023 • 07:30

Den ultimative udstilling om dansk arkitektur i København overvejer, hvordan den bornholmske historiker Finn Kjerulf Hansens pointer fra hans bog om rundkirkerne fra sidste år, hvor han afviser, at de var forsvarsværker, kan blive inddraget.

Dansk Arkitektur Center (DAC), som ligger i den store bygning BLOX ud til havnen tæt på Langebro i København, har en permanent udstilling om dansk arkitektur, som hedder "So Danish!", altså "Så dansk!".

Den udfolder på imponerende vis historien om dansk arkitektur fra vikingetiden til i dag, og noget af det allerførste, der møder udstillingens gæster, er Østerlars Rundkirke, der kan beskues både som miniature-model og som tegning.

I den forklarende tekst står der blandt andet, at "kirken er en ud af fire rundkirker, og den fik sin form, fordi den, ud over at være kirke, også skulle bruges som forsvarsværk".

At kirken også havde funktion som forsvarsværk fremstår altså som et vedtaget faktum, men er det nu også det?

Den bornholmske historiker Finn Kjerulf Hansen udgav i 2022 bogen "De bornholmske rundkirker – Borgkirker eller kirkeborge?", hvori han konkluderer, at nej, rundkirker har aldrig været tiltænkt at skulle fungere som forsvarsværker. Tidende har tidligere omtalt hans bog og citeret følgende tekst fra bogens bagside:

"Forfatteren vurderer efter omfattende kilde- og materialestudier og personlige besøg ved de bornholmske rundkirker med videre, at historien om dem må skrives helt om. De var oprindeligt ikke tænkt som fæstninger for lokalbefolkningen som værn mod landgange af slaviske eller baltiske folk på Bornholm midt i 11-tallet".

Og om eksempelvis kreneleringen på kirkerne – altså mellemrummene på toppen af kirkerne, der kunne se ud, som om de er udformet som skydeskår eller brystværn på en borg eller en bymur – er ikke udformet sådan for at skabe beskyttelse for forsvarere af kirken, men simpelthen som noget, der skal symbolisere Jesus Kristus' krone.

Det er en sejrskrone

Forfatteren har tidligere sagt til Tidende:

– Nylars Kirke er den eneste af rundkirkerne på øen, hvor man med sikkerhed ved, der har været tinder eller krenelering, men jeg tænker, der også har været det på de øvrige. Jeg mener bare ikke, at de vidner om et forsvarsformål, men skal afspejle en sejrskrone for den sejrende kristendom.

Finn Kjerulf Hansen forklarede videre, at størstedelen af dansk forskning ukritisk har taget udgangspunkt i en professor Fröléns doktordisputats fra 1911, som stort set er blevet kalkeret lige siden.

Det vil føre for vidt at opliste alle Finn Kjerulf Hansens argumenter her, men Tidende har gjort Jesper Værn Jensen hos DAC opmærksom på bogen. Det er ham, der har skrevet teksterne til udstillingen, og han fortæller, at centret er ved at lave udstillingen om, idet den vil åbne i en ny version den 18. april næste år.

– Så vi er i gang med at gennemgå udstillingen, og jeg har også noteret mig den bog, Finn Kjerulf Hansen har udgivet, siger han og fortsætter:

– Selv om vi endnu ikke har lagt os fast på noget, så tror jeg, at vi kommer til at reflektere over sagen med rundkirkerne og gøre opmærksom på, at der for nylig har været rejst tvivl om, hvorvidt det nu er helt sikkert, at rundkirkerne også var forsvarsværker. Jeg tænker, at vi laver en tekst, som fortæller om de synspunkter, der er på både ene og den anden side.

Normalt vil centret typisk læne sig op ad leksika eller encyklopædier i forhold til de oplysende tekster, forklarer han.

– Men jeg mener alligevel, at det her kan være et udtryk for spændende ny viden, og at det vil være relevant, at den også er repræsenteret hos os, så vi får fortalt, at den bastante tro på, at kirkerne har været forsvarsværker, for nylig er blevet udfordret. Det, synes jeg, kunne være en god måde at gøre det på.

Tilfreds Kjerulf

Altså med henvisning til Finn Kjerulf Hansens bog?

– Jeg skal se på, hvordan vi kan gøre det. Det format, vi bruger, betyder, at der er maksimalt 60 ord at gøre godt med. Men vi har også en audioguide, altså en fortælling vores besøgende kan få i høretelefoner, så det kan også være, vi vil uddybe problematikken i den, siger Jesper Værn Jensen.

– Under alle omstændigheder mener jeg, det kunne være relevant at forklare, at indtil for nylig var den gængse opfattelse af rundkirkerne, at de også var forsvarsværker, men at den opfattelse er blevet udfordret.

Han oplyser, at han fra januar skal til for alvor at arbejde med de nye tekster, og at udstillingen i øvrigt vil blive tilført nye elementer.

Finn Kjerulf Hansen er godt tilfreds med udviklingen og det mulige kommende tiltag på udstillingen.

– Det synes jeg, er en virkelig god nyhed, siger han og fortsætter:

– Og jeg håber, at museumsfolk og forskere i andre sammenhænge, hvor både de bornholmske og øvrige danske kirker indgår, vil genoverveje det egentlige formål med at bygge enkelte kirker runde i perioden, som strækker sig cirka mellem 1180 og 1200. Nemlig som lokale kopier af Den Hellige Gravs kirke i Jerusalem – enten som set ved selvsyn, via tegninger eller gennem inspiration fra kopier som eksempelvis rundkirken i Fulda i Tyskland.

De fleste rundkirker her i landet er formentlig bygget eller igangsat af stormænd knyttet til Hvide-slægten, fortæller historikeren videre med reference til en dansk uradelsslægt, som kendes fra det 11. århundrede.