En bygning langt fra land skal styrke fællesskabet i lille by

En bygning langt fra land skal styrke fællesskabet i lille by
Der skal etableres sauna for enden af Nordeuropas længste træbro over vand. Det er målet i den nystiftede forening Arnager Badeklub. Arkivfoto: Jens-Erik larsen
NYHED | ARNAGER | ABONNENT | 15. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ARNAGER | ABONNENT
15. NOV 2022 • 05:30

Nystiftet forening i Arnager arbejder for at have en sauna klar til næste vinter


Arnager Badeklub fik i sommer 50.000 kroner fra Friluftsrådet til et nyt projekt på Arnager Bådehavn.

Dermed er klubben et stort skridt tættere på målet: At bygge en sauna på den lille øhavn udfor Arnager, der ligger otte kilometer sydøst for Rønne. Det samlede budget for projektet er på cirka 200.000 kroner.

Klubben, der blev stiftet i maj, har allerede 42 betalende medlemmer. Det erklærede mål er at få opført en diskret lille sauna for enden af Nordeuropas længste træbro over vand. Saunaen skal opvarmes af en elovn og som udgangspunkt være åben tre gange om ugen i vinterhalvåret.

I læ for vinden

Saunaen i bådehavnen er en del af en større plan, fortæller Rene Larsen Hvilsom, der har boet i Arnager i 16 år.

Idéen opstod, da han for et par år siden begyndte at vinterbade.

– Det er vi flere, der gør, og det er jo koldt. Så vi blev enige om, at det ville være oplagt med en sauna med plads til 8-10 mennesker, siger initiativtageren.

Planen er at placere saunaen på indersiden af havnen, hvor der i dag ligger et rødt skur, som tidligere var omklædningsrum for de lokale fiskere. Det er der flere grunde til.

– Dels kan man sidde og nyde synet af byens lys om aftenen. Det er så smukt. Og det kan man jo gøre, når man har en øhavn, i modsætning til andre byer, hvor havnen ligger inde ved land, siger Rene Larsen Hvilsom.

Den anden grund til at den kommende sauna skal vende mod land er vestenvinden, der som bekendt kan være rimelig voldsom om vinteren, især på strækningen fra Arnager til Dueodde.

– Vi lægger den på indersiden, så den ikke får så mange tæsk af bølgerne, siger Rene Larsen Hvilsom.

Klar til næste vinter

Derudover er håbet, at saunaen vil styrke det sociale fællesskab i den gamle havn fra 1884.

– Det sociale er en kæmpe faktor. Havnen har jo traditionelt set været det sted, hvor fiskerne har hygget sig når de sejlede ud i deres joller for at sætte garn. Det fællesskab håber vi at booste med en sauna, så havnen igen bliver det sted, hvor man samles for at bade og hyggesnakke, siger Rene Larsen Hvilsom.

Han sidder i badeklubbens bestyrelse sammen med blandt andre Martin Green Brandt. Sammen går de nu i gang med at søge flere fondsmidler.

I første omgang til saunaen, men på sigt er der flere idéer i spil.

– Vi vil gerne have flere aktiviteter, for eksempel et udspringstårn eller et rebnet, der kan spændes ud til pæl, og så kan man kravle i det og springe ud. Det er derfor, vi kalder os badeklub og ikke saunaklub. Men nu starter vi med saunaen, og håber at den er klar til brug næste vinter, siger Rene Larsen Hvilsom.

Alle kan blive medlemmer af Arnager Badeklub. Det koster 100 kroner om året, indtil saunaen åbner. Derefter bliver kontingentet efter planen hævet til 500 kroner om året.