Campus lytter til appel: 'Vi er meget enige i, at der er noget godt i at begrænse alkoholforbruget'

KULTUR | Fredag 5. august 2022 • 15:30
KULTUR | Fredag 5. august 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
KULTUR | Fredag 5. august 2022 • 15:30

Sundhedsstyrelsen har udsendt en appel til landets ungdomsuddannelser om at hjælpe med at ændre unges alkoholvaner. På Campus Bornholm tager man positivt imod appellen og ser den som en lejlighed til at kigge på sine retningslinjer.

 

Danske unge drikker mere alkohol og starter tidligere sammenlignet med andre unge i Europa. Men det vil Sundhedsstyrelsen forsøge at gøre op med, og i forbindelse med skolestart har de under overskriften 'Unge og druk er en dårlig cocktail' udsendt en appel til danske ungdomsuddannelser om at bidrage til at sætte en ny standard for festkulturen i de kommende skoleår.

På Campus Bornholm tager man positivt imod appellen, forstået på den måde at man bruger den til lige at se på sine retningslinjer.

– Vi er meget enige i, at der er noget godt i at begrænse alkoholforbruget på ungdomsuddannelserne. Det synes jeg egentlig også allerede, at vi gør, siger Klaus Kristiansen, som er uddannelsesleder på STX, det almene gymnasium.

Appellen fra Sundhedsstyrelsen er en aktuel lejlighed til at kigge på fest- og alkoholkulturen igen. Hvordan det konkret skal ske, har Campus Bornholm ikke lagt sig fast på endnu, men det kommer til at ske i dialog med eleverne.

– Vi vil tage udgangspunkt i det her brev, og så vil vi i gymnasieledelsen tage nogle møder i elevrådet. Det synes jeg også, vi har en god tradition for, siger Klaus Kristiansen.

Ingen forskel aldersmæssigt

Campus Bornholm har en alkoholpolitik, som betyder, at skolearrangementer er alkoholfrie, medmindre det er egentlige fester og fredagscafeer. Sociale arrangementer som skolens fælles idrætsdag, ekskursioner og 1.g'ernes hytteture er alkoholfrie. Og i den almindelige skoleundervisning er det simpelthen bortvisningsgrund.

– Nu er der så nogle forslag til at udvide det område, og det vil vi så se lidt på, siger Klaus Kristiansen.

I appellen nævnes det, at at danske unge begynder at drikke alkohol tidligt, sammenlignet med andre unge i Europa. På ungdomsuddannelserne er eleverne som regel mellem 15 og 19 år. Det vil sige, at nogle er for unge til at måtte købe alkohol, nogle må købe noget alkohol, og andre må købe al slags alkohol.

– Vi har indtil nu haft det sådan, at vi ikke gør forskel aldersmæssigt, siger Klaus Kristiansen.

Han synes også, det vil være ret vanskeligt, hvis skolen skal sige, at nogle må drikke alkohol, mens andre ikke må, at de gamle elever og lærerne gerne må, men de andre må ikke.

– Hvis jeg skal vælge, så tror jeg egentlig hellere, at jeg vil have nogle flere arrangementer, hvor der slet ikke var alkohol, fremfor at have nogle hvor der skal være forskel, siger han.

Der er hjælp at hente

Til DR Bornholm har formand Kathrine Krolykke Kjær Schmidt fra STX-elevrådet sagt, at hun mener, at gymnasieeleverne er ansvarlige nok til at styre deres eget alkoholindtag. Og Klaus Kristiansen er faktisk enig.

– Jeg synes faktisk også, at vores elever har en forholdsvis sund omgang med alkohol. Så kan man selvfølgelig altid finde eksempler på det modsatte, men som udgangspunkt synes jeg faktisk, at det foregår på en ok og rimelig måde, siger han.

Set fra STX-uddannelseslederens kontor handler appellen også om, at der er en risiko for, at nogle elever ikke kan styre det at drikke alkohol, og de skal have hjælp til at styre det.

– Der kunne man selvfølgelig godt argumentere for, at det er synd for alle dem, som godt kan, men jeg er med på, at vi skal gøre det let for folk at lade være, hvis de har svært ved at styre det, siger han.

Hvis Campus Bornholm bliver opmærksom på, at der er en elev, der har et alkoholproblem, så kan skolen trække på kommunens Ungdommens Uddannelsesvejledning, hvor nogle folk sidder parat til at hjælpe unge med misbrugsproblemer.

– Hvordan finder vi ud af det? Det kan være en studievejleder, der får lirket sig ind til sådan nogle samtaler, men det kan faktisk også være elever, der er bekymrede og henvender sig til studievejleder eller lærer. Hvis det sker, og det er ikke ret tit med alkohol, så vil det typisk være studievejlederen, der får snakket med vedkommende og får hjulpet personen over til nogen, som kan hjælpe med det, hvis det er nødvendigt, siger Klaus Kristiansen.

 

 

Nøgletal om unges brug af alkohol

• Målt ved binge-drinking (find et andet ord), fuldskab og mængden af alkohol, der bliver drukket, har danske unge det højeste forbrug af alkohol sammenlignet med unge i andre europæiske lande. Binge-drinking er, hvis man drikker mange genstande på kort tid

• Alkoholforbruget blandt unge stiger markant ved overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, særligt blandt unge, der begynder på gymnasiet.

• Cirka 12 procent af de 16-24-årige overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse. Heraf ønsker 15 procent at nedsætte deres alkoholforbrug. 23 procent af de 16-24-årige mænd og 31 procent af 16-24-årige kvinder overskrider Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse.

• 54 procent af de 16-24-årige mænd og 47 procent af de 16-24-årige kvinder har drukket mere end fem genstande ved samme lejlighed inden for den seneste måned, hvilket er et fald i udbredelsen sammenlignet med 2010, hvor tallene var henholdsvis 61 procent og 53 procent.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT