Byens sidste store arrangement flytter

Byens sidste store arrangement flytter
Golden Island Festival tager et sidste år på DGI Stadion i Rønne, men herefter flytter festivalen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 14. NOV 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
14. NOV 2023 • 19:00

Golden Island Festival returnerer næste år til DGI Stadion i Rønne, men i 2025 vil arrangementet flytte til Rønne Stadion Syd. Hvordan dét spænder af, bliver afgørende for de kommende års beliggenhed.

Det var i 2019 den da cirka et år gamle musikforening Dance Vibration fortalte, at det var planen året efter, altså i 2020, at præsentere "Golden Island Open Air" som en festival med koncerter over to dage på DGI-stadion i Rønne.

Det var næppe verdens bedste tidspunkt at begynde på den slags festligheder, eftersom en pandemi jo lige skulle slå sine folder – og i øvrigt slå mange arrangementer til jorden. Ikke desto mindre udviklede det sig i 2022 til kulturforeningen Golden Island, som er ganske insisterende i sin eksistens, og som da også bød på musik og fest på DGI Stadion i både 2022 og i år.

Det samme vil ske næste år, altså i 2024, lover Tobias Brandt Krähmer fra foreningen, men så er det også slut.

Ikke med festivalen, vel at mærke, men i 2025 flytter den til en ny destination.

– Vi har været i dialog med borgmester Jacob Trøst og de forskellige instanser fra kommunen, og fra 2025 vil de jo helst gå i gang med at undersøge mulighederne for boligbyggeri på DGI Stadion, som har været på tale i nogle år, siger arrangøren.

– Ingen ved præcis, hvornår de starter, så på baggrund af, at vi ikke 100 procent kan være sikre på, at vi kan få lov at være der i 2025, opfordrede de os meget pænt til at se på, om vi eventuelt kunne finde et andet velegnet sted til sådan en festival i fremtiden.

1:1

Foreningen indgik en god dialog med landskabsforvalter i regionskommunen, Morten Bach Jørgensen.

– Han henviste os til de forskellige ansvarsområder i kommunen, blandt andet de ansvarlige for havnen, for idrætsområdet og så videre, og via vores kontakt med sidstnævnte kom vi ind på, at vi kunne benytte den nordlige del af Rønne Stadion Syd til vores festival. Det sted er idrætsområdet indstillet på at benytte til diverse former for arrangementer, siger Tobias Brandt Krähmer.

Han oplyser, at det tildelte område rent størrelsesmæssigt nærmest 1:1 ligner det område, Golden Island Festival har haft til rådighed på DGI Stadion, og Skandinavisk Tivolipark, som igen stiller op til festivalen, er helt med på det nye sted, hvor der ud over forlystelserne også er plads til, at de kan opstille deres beboelsesvogne.

– Vi har været i en åben dialog med både tivoliparken og de forskellige afdelinger i regionskommunen, siden vi i sensommeren begyndte at undersøge, hvad mulighederne er fremadrettet, forklarer arrangøren.

Rette størrelse

Ligger det helt fast med Rønne Stadion Syd i 2025?

– Ja, det er helt sikkert, at det bliver der. Det vil nok afstedkomme lidt ændringer i forhold til, hvor længe vi kan holde åbent, de to dage festivalen varer, for vi skal jo tage hensyn til naboer og så videre, men det vigtige er også, at Rønne bibeholder det eneste store arrangement, der pt er tilbage i byen, siger Tobias Brandt Krähmer.

– Efter 2025 skal vi så evaluere, hvordan det gik, for der kan måske også være andre muligheder for sådan en festival. Vi har kontaktet den havneansvarlige i forhold til det område, som kommunen har nede ved lystbådehavnen på Nørrekås – månelandskabet, eller hvad man skal kalde det – for at høre om mulighederne der. Altså, skal området sælges, eller hvad er ideen med det, for det kunne også være et interessant område for os, og det har den rette størrelse i forhold til, hvor meget plads vi skal bruge.

Så det kunne måske blive der i 2026?

– Ja, muligvis. Vi har alle ting oppe på bordet. Bliver det rigtig godt i 2025, er der jo ingen grund til at arbejde videre med at flytte festivalen, men bliver det ikke helt, som vi håber, er det rart, hvis vi kan se, at vi fra 2026 og frem måske har en anden mulighed, siger Tobias Brandt Krähmer.

Golden Island 2024

Golden Island Festivalen bliver for sidste gang afviklet på DGI Stadion i 2024.

Det endelige program ligger ikke helt fast, men Tobias Brandt Krähmer fra festivalen kan oplyse, at Skandinavisk Tivolipark naturligvis vender tilbage, og at fredagen ligesom i år rent musikalsk vil fokusere på det unge publikum.

– Der kommer også meget lokale navne, Ham Der Mali kommer tilbage, og ham, der hedder Raa, kommer også. Han er et meget up coming bornholmsk navn, som for eksempel har optrådt en del gange i Raschs Pakhuz den senere tid. Vi får også Danny Rosenberg med, som er kendt fra "Paradise Hotel", og som vi to gange tidligere har haft besøg af, siger Tobias Brandt Krähmer .

– Og så kommer dj'en Modul H, som er hjemvendt til Bornholm efter mange år ovre. Han har også rejst verden rundt og optrådt i både Mexico og Israel for eksempel. han lukker festen fredag. Lørdag har vi besluttet at gentage den store 90'er-fest, som vi grundlagde med Dance Vibration i 2019, inden coronaen kom.

– Sidste år prøvede vi at køre det lidt i stilling igen med lokale dj's, og vi kunne konstatere, at det var en stor succes. Så lørdagen bliver 90'er- og 00'er-tema, hvor Pulsedriver fra Tyskland, som var rigtig stor dengang, kommer. Dertil kommer ligeledes fra Tyskland DJ Dean, mens en lokal dj, Pablo, også vil spille om lørdagen.

Tobias Brandt Krähmer pointerer, at ovenstående repræsenterer programmet indtil videre – for mere vil i de kommende måneder komme til hen ad vejen.