Afsløring på Gæsten: Jalle og Basse blev hyldet

Henrik Lehmann og Malene Botoft benytter blandt andet 20 års jubilæet til at hylde Gæstgiverens mest trofaste støtter – i den mest ophøjede form.
Gæsten fejrer i år 20 år i Theaterstræde i Allinge, og det sker blandt andet med tre jubilæumsmiddage, hvor entréen er fri og underholdningen er på slap line. Den første blev afholdt mandag, og mange lokale stamkunder og faste sommerhusgæster var mødt op for at hylde spillestedet med den helt unikke atmosfære på Nordbornholm.
Gæstgiveren, der i Henrik Lehmann og Malene Botofts regeringsperiode har etableret sig som en fast cementeret institution blandt både lokale, gæster, og optrædende, kan ifølge en af parrets allernærmeste samarbejdspartnere beskrives med et ord: Gøgl.
– Det er et fantastisk spillested og opholdssted for musikere, ligesom det var under Niels og Monika, siger Jalle.
Jalle har været altmuligmand på Gæstgiveriet i Alllinge siden han i 1973 foretog et karriereskift og blev altmuligmand, tømrer og murer i stedet for købmand.
– Det er mig, der har lavet det der, siger Jalle og peger på et vinduesparti i kulørte glasmursten, der var meget populære i 70'erne.
– Jeg lavede det i 1977, præciserer han. Senest har den 72-årige handyman repareret et halvtag og ordnet nogle småting på personalegangen. Jalle kender ifølge ejerne ejendommen bedre, end de nogensinde kommer til.
Jalle betragter sig selv, mens Jerry Jørgensen hilser på sin far, Basse, der arbejdede sammen med Hjalmar Andersen i en menneskealder. Foto: Anette Vestergaard
Jalle og Basse som skulptur
Jalle, der lyder det borgerlige navn Hjalmar Andersen, fortæller, at Monika og Niels Pallesen ejede Gæstgivergården fra 1973 til cirka 1984. Allerede dengang var gæstgiveriet et yndet opholdssted for musikere, når de besøgte Bornholm. Da Henrik Lehmann og Malene Botoft købte Gæstgivergården i 2000 fulgte mange af musikerne med, blandt andet Kim Larsen og Gasolin.
Jalle fulgte også med. Med sig bragte han sin nære samarbejdspartner, vvs'eren Basse Jørgensen. De to har gennem årene fixet stort set alt hvad Henrik ikke har kunnet fixe – for Henrik er jo trods alt kun gøgler – og den foreløbige kulmination på de to håndværkeres parløb skete under jubilæumsmiddagen mandag aften, da en skulptur, som var ankommet samme dag fra Kina, blev afsløret på den nyrenoverede scene: En utrolig livagtig fremstilling af makkerparret Jalle og Basse, siddende på en bænk iført overalls og sikkerhedssko, med en Tuborg i hånden.
Hilsen fra Bjørn Nørgaard
En anden nær ven af huset er den store kunstner og aktivist, professor Bjørn Nørgaard. Han har blandt andet lavet Dronning Margrethes sarkofag, der står og venter på at blive taget i brug i Roskilde Domkirke – og Nørgaard, der er gæsteprofessor på et universitet i Beijing, har efter sigende bistået med fremstillingen af den vellignende gengivelse af de to figurer, hvoraf den ene desværre afgik ved døden i november.
– Det er et fint kunstværk, især Basse, siger Jalle, men indrømmer, at det også giver et stik i hjertet at gense den gamle kammerat et halvt år efter hans død.
– Det er lidt melankolsk. Vi havde jo arbejdet sammen i mange år, siger han.
Jesper Binzer og Malene Botoft, henholdsvis rockmusiker og kromutter, får en snak. Foto: Anette Vestergaard
Summercamp for rockmusikere
Inden afsløringen havde Jesper Binzer, forsanger i D.A.D. og nær ven af Gæstgiveren, interviewet Henrik og Malene på scenen. Her kom det blandt andet frem, at parret, der var på motorcykeltur på Bornholm, da de så til-salg-skiltet i 2000, røg ud i en slags budkrig med en lokal entreprenør, der også var interesseret i at købe den nedslidte gæstgivergård.
– Han ville rive gården ned og lave parkeringsplads, siger en af stamkunderne og tilføjer med en blanding af lettelse og skræk:
– Det var GODT, det ikke blev til noget.
En af deltagerne i jubilæumsmiddagen betegner Gæstgiveren i Allinge som en fristad med sydamerikansk stemning og en fast gæst, der har haft fleksbolig i Sandvig i seks år, roser stedet for den stemning af 'community' som ejerparret har opbygget gennem årene.
– Jeg synes godt, man kan kalde det en blanding af et spillested og en summercamp for rockmusikere, siger han.
Den nye skulptur på barens tag forestiller ifølge rygterne Henrik Lehmann og en medartist. Foto: Jacob Jepsen
Gøgler på taget
Samtidig med skulpturen af Jalle og Basse, ankom mandag endnu en skulptur fra værkstedet i Kina: Et værk af en rød og en blå mand i akrobatisk dans. Den røde mand har en vis lighed med Henrik Lehmann, der som ung optrådte som gadeartist i gøglertruppen Die Onkels. Skulpturen er nu opstillet på taget over baren, side om side med Leif Sylvesters træfigurer.
Jubilæumsmiddagen mandag aften var den første i rækken af tre. De resterende jubilæumsmiddage afholdes den 11. juli og den 18. juli. I indeværende uge optræder blandt andet Carl Emil Petersen, Lisa Nilsson og Marie Key på Gæsten i Allinge.

Gå aldrig tilbage til en fuser!
MEST LÆSTE


En rømsla
En lang, tynd ranke, eksempelvis ‘blåbærrarømsler’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration