'Vi har næsten tømt hele Bornholm for brandbiler'

'Vi har næsten tømt hele Bornholm for brandbiler'
Brandvæsnet tømte næsten Bornholm for brandbiler for at få kontrol over nattens brand ved kollegiet 32 Nord i Rønne, fortæller indsatsleder Michael Grønbech-Dam. Foto: Presse-fotos.dk
NYHED | ABONNENT | 8. JUN 2023 • 07:12
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. JUN 2023 • 07:12

Indsatsleder Michael Grønbech-Dam fortæller, at Bornholms Brandvæsen var klemt i nat, da der opstod to brande på samme tid.


Det har været en lang nat for Bornholms Brandvæsen. Klokken 01.16 blev brandfolkene kaldt ud til en bygningsbrand omkring kollegiet 32 Nord i Rønne, og den arbejdede de med i godt fire timer.

– Vi har afsluttet den her klokken 5.30, og det er jeg glad for. Ingen tilskadekomne, udover at en enkelt beboer skulle til observation for røgforgiftning, siger indsatsleder Michael Grønbech-Dam hos Bornholms Brandvæsen, der betegner det som en kraftig brand.

Han fortæller, at strålevarmen har været så kraftig, at den har smadret vinduer helt op i 2. sals højde, og så er Normals varedepot blevet antændt på den anden side af det gænge, hvor det brændte.

– Det har vi også ligget og kæmpet med. Det var det, der udløste den automatiske brandalarm på kollegiet, hvor der blev evakueret, fortæller Michael Grønbech-Dam.


Strålevarmen var så kraftig, at flere vinduer er sprængt. Foto: Sarah Thun Kristensen

Præcis hvor mange der blev evakueret, ved han ikke, men der er 70 tilmeldt på kollegiet, og alle kom ud. Det samme gjaldt beboerne i Jernbanevej 6.

– Det har været rigtig mange mennesker, der har skullet ud af bygningerne, siger Michael Grønbech-Dam.

Værst tænkelige scenarie

Opgaven var så omfattende, at stort set alle var i aktion.

– Vi har næsten tømt hele Bornholm for brandbiler, da det var en kraftig bygningsbrand. Der har kun været en automobilsprøjte i Nexø til at dække Bornholm i to og en halv time, så vi er glade for, at der ikke skete mere, siger indsatslederen.

Og det gjorde der faktisk. Klokken 01.42 indløb en melding om brand i en knallert på Johnsens Tværvej i Rønne.

– Til al held havde jeg kaldt en ekstra indsatsleder ind, som kørte derop. Det er godt, der ikke skete mere med den knallert, der stod op ad huset. Havde det hus brændt, så havde vi ikke haft ressourcer. Vi var klemt, fordi det var to sammenfaldende ting. Det er værst tænkelige scenarie, men det lykkedes. Ingen er kommet til skade, og det er vi glade for, siger Michael Grønbech-Dam.


Mens brandvæsnet havde travlt med at slukke en kraftig brand ved kollegiet 32 Nord, indløb der melding om brand i en knallert på Johnsens Tværvej. Heldigvis sprædte det sig ikke til det hus, den stod op ad. Foto: Presse-fotos.dk


For brandvæsnet er hovedopgaven at redde mennesker og derefter at forhindre brandudbredelse.

– At få alle ud er det, der har betydning for mig. Resten er materielle ting, som selvfølgelig ser trøstesløst ud, når det er ødelagt, men det er det mindste af det, siger han.

Vagthavende hos Bornholms Politi siger, at køretøjet fra Johnsens Tværvej er hentet ind for at blive undersøgt nærmere.