Mange tilbageholdt i aktion mod organiseret kriminalitet

Mange tilbageholdt i aktion mod organiseret kriminalitet
Myndigheder fra 11 lande samt Europol deltog i aktion mod grænseoverskridende kriminalitet i Østersøregionen. Foto: Polisen
NYHED | 28. MAJ 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
28. MAJ 2024 • 19:00

Mange rejser i regionen og dens omegn for at smugle forbudte genstande eller begå anden kriminalitet, fortæller svensk politi.

Nogle gange tager det lidt længere tid end normalt at krydse grænsen mellem Danmark og Sverige, og det er der en grund til. Politi og andre myndigheder holder nemlig øje med, om rejsende krydser grænsen med kriminelle hensigter.

I en aktion mod organiseret kriminalitet i Østersøregionen er omkring 18.000 personer og cirka 13.000 køretøjer blevet kontrolleret, 16 personer er blevet tilbageholdt, og køretøjer og gods til en værdi af mange millioner kroner er blevet beslaglagt. Myndigheder fra 11 lande har deltaget i indsatsen, som svensk politi har styret og koordineret.

Operation Empact Trident-Observer blev gennemført den 20.-24. maj. Formålet var at opdage, forebygge og gribe ind over for grænseoverskridende kriminalitet i de 11 lande i Østersøregionen og det omkringliggende område, fortæller svensk politi.

– Kriminalitet er grænseløs, og derfor skal vi også arbejde på tværs af grænser, både på tværs af regioner og landegrænser, men også mellem myndigheder. Vi er tilfredse med, hvordan vi samarbejdede, og resultatet af aktionen var rigtig godt, siger politiinspektør Mikael Eliasson ved svensk politis nationale operative afdeling på svensk politis hjemmeside. Han stod i spidsen for operationen.

Meget omfattende

Som følge af aktionen er personer blevet anholdt i Danmark, Finland, Island og Sverige.

Sagerne handler blandt andet om tyveri, hvidvaskning af penge, narkotika, groft røveri, ulovlig våbenbesiddelse og forsøg på grov vold mod politiet.

– Ligesom ved tidligere lignende indsatser viser informationsstrømmen og de konkrete resultater, at antallet af personer, der rejser i Østersøregionen og dens omegn med det formål at smugle forbudte genstande eller begå anden kriminalitet, er meget omfattende. En indsats af denne type fremhæver både omfanget af den kriminelle aktivitet, men er også en vigtig del af bekæmpelsen, siger Mikael Eliasson.

De deltagende lande er Danmark, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge, Island og Sverige.