Bygningsskade i Snogebæk: Stærke rystelser ramte det østlige Bornholm

TOPNYHED | 13. MAJ 2023 • 16:11
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED
13. MAJ 2023 • 16:11

Opdateret klokken 18.00:
Politiet undersøger stadig sagen og har ikke hørt om skader på personer.

 

De stærke rystelser på særligt det østlige Bornholm lørdag eftermiddag skyldes sandsynligvis et jordskælv i det østlige Polen. Det oplyser De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til TV2/ Bornholm.

Rystelserne i Polen er ifølge GEUS blevet målt til 2,3 på Richter-skalaen. GEUS oplyser, at de "formentlig" skyldes et jordskælv.

– Det er sket en rystelse i det nordlige Polen, godt 150 kilometer fra Bornholm, fortæller Trine Dahl-Jensenlektor i klima- og geofysik hos Geus, til tv-stationen.

Mange mærkede rystelserne, også indenfor i deres huse. En del reagerede ved at kontakte politiet, der gik i gang med at undersøge, hvad rystelserne skyldes.

"Vi modtager i øjeblikket flere anmeldelser om jordskælvslignende rystelser på Østbornholm. Vi undersøger forholdet nærmere i tæt samarbejde med relevante myndigheder og giver opdatering, når vi har yderligere", skrev Bornholms Politi på Twitter klokken 15.50.

Klokken 18 oplyser Bornholms Politi, at politiet fortsat "undersøger forholdene i samarbejde med relevante myndigheder". Over for Bornholms Tidende ønsker politiets vagthavende ikke at kommentere på, om der i det også ligger, at politiet ikke betragter det som sikkert, at rystelserne hidrører fra Polen.

I Snogebæk er en husmur revnet, fortæller husets ejer Stine Jakobsen til Ekstra Bladet.

– Vores husmur er revnet flere steder. Det er helt vildt, det her, siger hun.

– De første rystelser kom omkring 13-tiden, og så fortsatte det bare indtil for en times tid siden, siger hun.

Bornholms Politi har ifølge vagthavende klokken 18 modtaget "omkring 10 henvendelser" om rystelser. Politiet har ikke hørt om personer, der er kommet til skade, og har heller ikke hørt om andre materielle skader end den på Stine Jakobsens husmur i Snogebæk.

Alene i Facebook-gruppen "Svaneke" fortalte flere end 20 meget hurtigt, at de havde oplevet de mærkelige rystelser. De mange reaktioner kom på mindre end en time, efter at Annette Rothmann Mejlvang havde stillet spørgsmålet "Er der nogen, der ved, hvad det er for en rumlen i luften?".

Selvom politiet skriver, at anmeldelserne kommer fra det østlige Bornholm, viser kommentarerne i Svaneke-gruppen og på Bornholms Tidendes side på Facebook, at der også har været rystelser i Allinge og Sandvig.

Langt de fleste beretninger kommer dog fra Østbornholm: Nexø, Svaneke, Gudhjem, Melsted, Aarsdale, Bodilsker, Balka, Snogebæk, Ibsker og Bølshavn – samt desuden fra Christiansø.

"Der har været rigtig mange i Svaneke", fortæller Annette Rothmann Mejlvang.

"Jeg undrede mig også. Det var som om hele taget rystede", skriver Camilla Luise Dahl, også fra Svaneke.

"Alle vinduer og døre rystede i cirka fem sekunder, med en meget underligt rumlen. Så kom det igen efter et par sekunder", lyder det fra Rikke Hedengran Sigen, igen om Svaneke.

"Jeg troede, at vores hus var ved at falde sammen", fortæller Signe Kühle fra Aarsdale.

"Vi mærkede det også i Sandvig. Vores billeder på væggene vibrerede", beretter Line Juhl Kronow fra det nordvestlige hjørne af Bornholm.

"Også i Allinge", oplyser Annette Holmstrand.

Også Britta Hintz fortæller, at rystelserne også blev mærket i Allinge.

"Her i Allinge også. Den sidste rystelse gjorde mig pænt forskrækket, da dørene i huset også kom i bevægelse", skriver hun på Bornholms Tidendes side på Facebook.

"To gange i Allinge", bekræfter Britta Thomsen Engström.

June Beltoft oplevede to kraftige, isolerede hændelser med cirka ti minutters mellemrum.

"I Snogebæk mellem 15.15-15.30 og i Nexø cirka 10 minutter senere. Vi kunne mærke rystelserne inde i Netto i grøntafdelingen", skriver hun på Bornholms Tidendes side på Facebook.

Fra Nexø taler Camilla Hjorth Zeller ikke om rystelser, men om "vibrationsagtige lyde".

"Der har været nogle mærkelige lyde som nogle vibrationslyde. Kunne høres her i Nexø", skriver hun.

Ikke alle oplevede fænomenet på den samme måde.

"Det lød som et tordenrabalder langt væk med dybe rystelser og det trykkede i ørerne", skriver Helle Nelausen Bohn fra Bodilsker.

"Ja flere gange i Bølshavn", fortæller Vibeke Kruse. "Mange gange i Aarsdale", fortæller Jørn Christoffersen.

Heller ikke alle oplevede det samme antal vibrationer eller rystelser. Jette Overlund-Sørensen fra Svaneke topper ved at rapportere om fem isolerede hændelser.

"Der var rystelser cirka fem gange med mellemrum. Huset rystede, og vinduerne skrallede", skriver hun.