Stærke rystelser på Bornholm var lydbølger, ikke jordskælv

TOPNYHED | 14. MAJ 2023 • 08:37
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED
14. MAJ 2023 • 08:37

Lørdag kort før klokken 15 fik en sprængning undergrunden til at ryste i det nordlige Polen. Det passer tidsmæssigt med de fleste oplevelser af rystelser på Bornholm. En sprængning i Polen er i søgelyset, men alt er ikke forklaret endnu, for folk på Bornholm oplevede også rystelser før klokken 15, og også et udslag på den bornholmske målestation klokken 15.16 giver seismologerne noget at tænke over.

Bornholms Politi undersøger fortsat lørdagens stærke rystelser og vibrationer på særligt det østlige Bornholm. Samtidig regner seismologerne i De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) nu med, at bornholmerne mærkede dønninger fra en sprængning i Polen og ikke dønninger fra et jordskælv.

– Vi undersøger stadig rystelserne sammen med andre relevante myndigheder. Det kommer formentlig også op på et andet niveau, hvis der er tale om andet end naturlige årsager, siger vagthavende ved Bornholms Politi søndag morgen.

Forsvaret og GEUS er blandt de andre myndigheder, som politiet samarbejder med, men Bornholms Politi ønsker ikke at oplyse hele rækken af samarbejdspartnere. Politiet har heller ingen prognose for, hvornår man venter at kunne melde noget nyt ud.

GEUS er søndag morgen sikker på, at rystelserne på Bornholm kom fra Polen. Men på GEUS' målinger ligner det mere, at Bornholm mærkede dønninger efter en sprængning.

– Vi kan se på vores målinger, at der var en større sprængning i Polen kort før klokken 15. Det passer meget godt med de rystelser i øens huse, som en række bornholmere oplevede godt tyve minutter efter, kan skyldes kraftige lydbølger, siger seniorforsker Trine Dahl Jensen fra GEUS til P4 Bornholm.

– Sprængningen er for lille til, at vi tror, at det er det, man har mærket på Bornholm som seismiske rystelser. Men det passer jo med tidspunktet, og det kan muligvis være, at det er braget fra sprængningen, der har spredt sig, om som folk så har hørt på Bornholm, siger seniorforsker Trine Dahl Jensen til Ekstra Bladet.

GEUS er søndag morgen mest tilbøjelig til at tro, at kilden til rystelserne på Bornholm lå i atmosfæren, ikke i undergrunden.

– Vi hælder lige nu til, at det er noget akustisk, der har spredt sig, siger hun.

Også Bo Holm Jacobsen, pensioneret lektor ved Geosciene i Aarhus og ekspert i jordskælv, hælder til, at folk på Bornholm oplevede lydbølger.

– Folk har oplevet det som flere jordskælv med samme styrke. Det ville have været usædvanligt, eftersom jordskælv i området normalt vil bestå af ét stort jordskælv, som kan mærkes og så nogle efterskælv, som kun kan registreres på et seismometer, men som ikke opfattes af mennesker, siger han til B.T.

Rystelsen i Polen blev lørdag klokken 14.57 målt til 2,3 på Richter-skalaen. Bornholms Politi modtog den første anmeldelse om rystelser klokken 15.25.

– Vi ved, at rystelserne forplanter sig godt i den retning, sagde Trine Dahl-Jensen lørdag til Ritzau.

GEUS kunne tidligt på aftenen lørdag ikke forklare, hvorfor den geologiske målestation på Bornholm også gav et udslag lørdag klokken 15.16.

–  Der er et signal om, at der er et eller andet. Det er ikke et lokalt jordskælv. Det kan være lokal støj, en lastbil der kører forbi målestationen. Vi ved det ikke. Men vi vil meget gerne have indberetninger fra lokale, der har hørt eller mærket noget, sagde Trine Dahl-Jensen først på aftenen lørdag til Ritzau.

– Vi har lokaliseret, at der er sket nogle rystelser på land i det nordlige Polen klokken lidt i 15. Men vi har også blandede indberetninger, hvor folk har oplevet noget både før klokken 15 og et godt stykke efter, så vi er stadig lidt uklare på, hvad der egentlig foregik.