Zelenskyj afviser FN-chefs besøg efter Rusland-visit

25. OKT 2024 • 14:00UDLAND

FN-chefen Guterres deltog i Ruslands BRIKS-møde torsdag, hvilket er blevet kritiseret af Volodymyr Zelenskyj.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har afvist et besøg fra António Guterres i Kyiv, efter at FN-chefen har deltaget i et BRIKS-topmøde i Rusland.

Det oplyser en højtstående kilde i det ukrainske præsidentskab.

- Efter Kasan ville Guterres til Ukraine, men præsidenten har ikke bekræftet hans besøg. Så Guterres kommer ikke til at være her, siger kilden.

Ifølge kilden er årsagerne til afvisningen "ydmygelsen, utilregneligheden og den internationale lov i Kasan", lyder det fra kilden.

BRIKS-topmødet, som Rusland var vært for, fandt sted i byen Kasan, hvor Guterres torsdag i en tale til den russiske præsident, Vladimir Putin, opfordrede til "retfærdig fred" og til at stoppe mere end to års kampe i Ukraine.

På mødet gav Guterres udtryk for, at der er behov for øjeblikkelig våbenhvile og fred i Ukraine, Gazastriben, Libanon og Sudan.

Det var Guterres' første møde med Putin i over to år.

BRIKS er en sammenslutning af fem store vækstøkonomier, nemlig Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

På mødet deltog 20 globale ledere, herunder den kinesiske præsident, Zi Jinping, og den indiske premierminister, Narendra Modi.

Det var derfor den største diplomatiske begivenhed i Rusland, siden Putin beordrede invasionen af Ukraine i februar 2022.

Da det kom frem, at Guterres ville deltage i mødet, lød der også kritik fra ukrainsk side.

- Det er et forkert valg, som ikke fremmer fredens sag. Det skader kun FN's omdømme, lød det fra Ukraines udenrigsministerium på sociale medier.

Ministeriet påpegede desuden, at FN-chefen afviste at deltage i et fredstopmøde afholdt af Ukraine i Schweiz i juni.

/ritzau/AFP/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT