Taiwan fastholder at forsvare suverænitet under militært pres

25. OKT 2024 • 09:42UDLAND

Kina har i to uger udført militære øvelser i Taiwanstrædet, mens Taiwan fastholder krav om suverænitet.

Taiwan vil ikke "vige en tomme" i forsvaret af øens territorium.

Det siger præsidenten af den selvudnævnte selvstændige stat, Lai Ching-te, under et besøg på Kinmen-øerne, der ligger ud for Kina.

- Vi vil ikke vige en tomme fra at forsvare vores hjemlande i Taiwan, Penghu, Kinmen og Matsu, siger præsidenten og henviser til øer, der alle ligger i Taiwanstrædet.

Meldingen kommer, mens Kina fastholder militært pres på Taiwan. Kina betragter Taiwan som en del af landets territorium.

De seneste to uger har der været intens militær aktivitet i Taiwanstrædet, som er det 180-kilometer lange stræde mellem Taiwan og Kina. Tropper fra både Taiwan og Kina har afholdt militære øvelser i området.

Uden at nævne Kina ved navn understreger Lai, at "eventuelle eksterne kræfter" ikke ville få lov til at ændre på, hvad der skal ske med øerne i fremtiden.

Kinas kommunistparti har aldrig regeret det demokratiske Taiwan, men gør krav på det som en del af sit territorium. Kina har flere gange udtalt, at man aldrig vil afstå fra at bruge magt til at tage kontrol over Taiwan.

Striden mellem Kina og Taiwan går tilbage til en borgerkrig med Republikken Kinas grundlægger, Mao Zedong, og hans kommunistiske soldater på den ene side og generalen Chiang Kai-sheks nationalistiske styrker på den anden.

Chiang Kai-shek og hans tropper flygtede til Taiwan i 1949 efter deres nederlag, men vandt en vigtig sejr over kommunisterne i slaget ved Guningtou på Kinmen-øerne i 1949.

Fredag besøger Taiwans præsident, Lai Ching-te, Kinmen-øerne i Taiwanstrædet for at fejre, at det er 75 år siden, nationalisterne vandt.

- Slaget ved Guningtou kan lære os, at demokrati og frihed ikke skal tages for givet, men kræver alle generationers fælles indsats for at forsvare det, siger han.

Lai kom til magten i maj i år og har været mere åbenmundet end sin forgænger om forsvaret af Taiwans suverænitet.

/ritzau/AFP/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT