Tidligere Stasi-betjent får ti års fængsel for grænsedrab i Berlin

14. OKT 2024 • 14:04UDLAND

80-årig tysk mand er den første tidligere betjent fra Stasi, som er dømt for drab begået i tjeneste.

En tidligere Stasi-betjent er mandag blevet idømt ti års fængsel for at have skudt og dræbt en polsk mand, der i 1974 forsøgte at flygte til Vesttyskland via en grænseovergang i Berlin.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Betjenten er i dag 80 år og er den første tidligere betjent fra den østtyske efterretningstjeneste Stasi, som er dømt for et drab begået i tjenesten.

Drabet blev begået ved en grænseovergang på grænsen mellem Vest- og Østtyskland på Friedrichsstrasse i Berlin.

Offeret - den 38-årige polak Czeslaw Kukuczka - blev skudt i ryggen på to-tre meters afstand. Forinden havde Stasi-betjenten fået besked på at "neutralisere" manden.

Dommen er afsagt ved en regional domstol i Berlin.

Ved domsafsigelsen sagde dommer Bernd Miczajka, at drabet ikke blev udført af et individ af "personlige årsager", men at det "blev planlagt og nådesløst udført af Stasi".

Sagen mod den tidligere betjent begyndte i marts.

Hans forsvarer argumenterede for, at han skulle frifindes. Forsvarerens begrundelse var, at der ikke er beviser for, at den 80-årig mand var den, der affyrede skud mod offeret, skriver dpa.

Czeslaw Kakuczka, der blev dræbt, havde planer om at flytte til USA, da han forsøgte at krydse grænsen fra Øst- til Vesttyskland i 1974.

Inden flugtforsøget havde han truet med at sprænge den polske ambassade i Østberlin i luften, hvis ikke han fik tilladelse til at rejse til Vesttyskland.

Betjente fra Stasi tog Kakuczka med til grænseovergangen på Friedrichsstrasse under påskud af, at han havde fået lov til at rejse.

Men da Kakuczka havde passeret det sidste checkpoint ved grænsen, blev han skudt i ryggen.

De første forsøg på at efterforske sagen blev forhindret af myndighederne i Østtyskland.

Et af de centrale beviser i sagen dukkede først op i Stasis arkiver i 2016, da der blev fundet en medalje, som den tidligere betjent havde modtaget for sin indsats i forbindelse med drabet ved grænseovergangen.

Grænsen mellem Øst- og Vesttyskland bestod, indtil Berlinmuren faldt i november 1989.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT