EU's udenrigschef er skuffet over EU-proces efter sårede FN-soldater

14. OKT 2024 • 11:13UDLAND

EU-landene har været for langsomme til at fordømme Israels skud mod FN-styrker i Libanon, mener Borrell.

- I går aftes blev vi endelig, endelig enige. Efter timers diskussion blev vi enige om en erklæring.

Sådan lyder det mandag fra EU's udenrigschef, Josep Borrell.

Forud for et møde for EU-landenes udenrigsministre lægger Borrell ikke skjul på, at EU's medlemslande efter hans mening har været for langsomme til at fordømme Israels skud mod Unifil-styrkerne i Libanon.

Unifil er FN's fredsbevarende mission i Libanon.

- De 27 medlemslande blev i erklæringen enige om at bede Israel om at stoppe med at angribe Unifil. Deres arbejde er meget vigtigt, og det er fuldstændigt uacceptabelt at angribe FN-styrker, siger Josep Borrell.

Unifil meddelte torsdag, at en israelsk kampvogn havde skudt mod et vagttårn ved byen Naqoura. Det førte til, at to af organisationens soldater faldt ned fra tårnet og kom lettere til skade.

Først på dagen fredag kom yderligere to personer til skade, da der blev affyret skud mod deres observationspost ved Naquora.

Og fredag aften blev endnu en FN-soldat såret af skud. Det er foreløbig uvist, hvem der affyrede skud mod soldaten.

- Vi bør være imod israelske angreb på Unifil. Vores soldater er der, mange soldater er der, siger Josep Borrell.

Unifil har i alt 10.000 soldater som del af en fredsbevarende mission i det sydlige Libanon. Flere EU-lande anført af Italien, Frankrig og Spanien har udsendt flere tusind soldater som en del af styrken.

Danmark deltager ikke i Unifil, men har danske militærobservatører i området.

Allerede torsdag i sidste uge fastslog udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at "ethvert angreb mod FN's fredsbevarende styrker er uacceptabelt".

Det budskab gentager han ved ankomsten til ministermødet mandag.

- Det går jo simpelthen ikke for at sige det på jævnt dansk. Det tegner desværre et billede af en israelsk relation til FN, som ikke er god. Og som Israel er nødt til at revurdere, siger Løkke.

Søndag opfordrede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, FN's generalsekretær, António Guterres, til at evakuere de fredsbevarende soldater fra kampzonerne i Libanon.

Men det er ikke den rigtige vej at gå, mener Løkke.

- Det kan ikke nytte noget, at Netanyahu vender pyramiden på hovedet og siger, at FN skal trække sig. Der er brug for international tilstedeværelse, siger Løkke.

EU-landene har dog været splittede mellem de lande, der som Tyskland lægger vægt på Israels ret til selvforsvar og andre lande, der som Spanien ønsker større fokus på palæstinensernes situation.

Josep Borrell mener, at den splittelse kan aflæses i reaktionen på Israels ageren over for de fredsbevarende FN-styrker.

- Jeg vil foretrække, at vi hurtigere kunne blive enige om en fælleserklæring. Det tager for lang tid at blive enige om at sige ting, som er selvindlysende.

- Det er selvindlysende, at vi skal være imod Isreals angreb på Unifil-styrkerne. Særligt fordi vores egne soldater er del af styrken, siger Josep Borrell.

I denne uge vil spørgsmålet om EU's tilgang til Mellemøsten også komme på det EU-topmøde, som på torsdag indledes i Bruxelles. Her skal EU-landenes stats- og regeringschefer igen diskutere den fælles linje i konflikten.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT