Eksbetjent i Stasi skal modtage dom for grænsedrab i Berlin

14. OKT 2024 • 04:33UDLAND

Mandag falder der dom i en sag om drab på en polsk mand, som forsøgte at flygte til Vestberlin i 1974.

En tidligere betjent i Stasi, der var det hemmelige politi i Østtyskland, står mandag over for domsafsigelse i en 50 år gammel sag om drabet på en polsk mand, der forsøgte af flygte til Vestberlin.

Hvis den anklagede eksbetjent, Martin Naumann, bliver fundet skyldig, så vil det være den første dom af sin slags - næsten 35 år efter at Berlinmuren faldt.

80-årige Naumann er anklaget for at dræbe Czeslaw Kukuczka ved at skyde ham i ryggen på klos hold, da polakken forsøgte at flygte over grænsen ved togstationen på Friedrichstrasse i 1974.

Tre vesttyske skolepiger, som var på vej tilbage fra en skoleudflugt, var vidner til drabet ved grænseovergangen, som kaldes Tränenpalast (Tårepaladset, red.), på grund af de mange tårevædede afskeder, der fandt sted netop der.

De tre skolepiger, som nu er voksne, er indkaldt til at vidne i retten i Berlin.

Anklagemyndigheden ønsker, at Naumann fængsles i 12 år. Naumann har afvist anklagerne gennem sin advokat, men har selv frabedt sig at tale i retten.

Forsvarerne argumenterer for, at der ikke er noget bevis på, at det var Naumann, der skød, og at det i øvrigt ikke kan bevises, hvorvidt drabet var uagtsomt.

Hvis der er tale om uagtsomt manddrab, så er forældelsesfristen udløbet.

Samlet set er der mindst 140 mennesker, som blev dræbt under forsøg på at flygte over Berlinmuren mellem 1961 og 1989. Hundredvis af flere blev dræbt, da de forsøgte at flygte fra Østtyskland på andre måder.

Hvis Naumann bliver dømt skyldig, så vil han være den første tidligere stasibetjent, som bliver fundet skyldig i drab. Det fortæller Daniela Muenkel, som er direktør for stasiarkivet i Berlin.

Det vil have "stor symbolsk betydning" for Tysklands bestræbelser på at råde bod for de uretfærdigheder, som fandt sted under det kommunistiske styre, lyder det videre fra Muenkel.

Hvis Naumann til gengæld bliver frifundet, så "vil det sandsynligvis markere slutningen på den juridiske genvurdering" af de forbrydelser, der blev begået i det tidligere Østtyskland, siger hun.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT