Christopher Columbus' DNA analyseret færdigt efter 22 år

13. OKT 2024 • 10:49UDLAND

Forskere har efter 22 års undersøgelser slået fast, at Columbus var en sefardisk jøde fra Vesteuropa.

Christopher Columbus, en opdagelsesrejsende fra det 15. århundrede, var en sefardisk jøde fra det vestlige Europa.

Et hold spanske forskere har efter 22 års undersøgelser ifølge Reuters endelig kunne løfte sløret for mysteriet om, hvor han var fra.

25 steder har været på tale som Columbus' oprindelsessted. Otte af dem var udvalgt som finalister. Sidst kunne forskerne slå fast, at han var fra Vesteuropa, men de er ikke kommet nærmere.

Columbus er kendt for at være leder af den første europæiske opdagelsesekspedition til Amerika. Derfor bliver han ofte kaldt "manden, der opdagede Amerika", selv om kontinentet var befolket, inden europæerne ankom.

Forskerne undersøgte meget små prøver af hans jordiske rester, som ifølge spanske myndigheder er begravet i katedralen i Sevilla i Sydspanien. Forskerne kunne bekræfte, at det var Columbus' jordiske rester, der ligger i katedralen.

Det har tidligere svært at vide, om graven i Sevilla overhovedet er hans. Man mener, at hans grav er flyttet mindst tre eller fire gange i løbet af 400 år. Ud over Spanien mener den Dominikanske Republik også, at Christopher Columbus' er begravet det.

Selv om Columbus døde i Spanien, ville han gerne begraves på øen Hispaniola, som i dag er delt mellem Haiti og den Dominikanske Republik. Sidenhen blev liget flyttet til Cuba og efterfølgende til Sevilla, da spanierne mistede kontrollen over Cuba i 1898.

Det er også muligt, at hans knogler er blevet blandet med andres i løbet af de mange flytninger.

Derfor har de spanske forskere også sammenlignet hans DNA med hans familiemedlemmer og efterkommere. En vigtig brik i puslespillet var DNA fra hans søn Hernando Colón.

Mange historikere har i tidens løb sat spørgsmålstegn ved den gængse teori om, at Christopher Columbus kom fra byen Genova i Italien. Andre teorier har været, at han var fra Baskerlandet, græker, portugiser, brite eller jødisk spanier.

Resultaterne blev offentliggjort i en dokumentar med titlen "Columbus' DNA: Den sande oprindelse", som blev sendt på den spanske nationale tv-kanal, TVE, lørdag.

Sefardiske jøder er efterkommere af jøder fra Spanien og Portugal. I det 15. århundrede blev de fordrevet fra Europa, og de fleste bosatte sig i det nordlige Afrika og Mellemøsten.

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT