Store EU-lande er skeptiske over for modtagecentre uden for EU

17. OKT 2024 • 12:25UDLAND

Tyskland presser på for tilbagesendelser, men der er skepsis over for modtagecentre uden for EU.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kæmper sammen med blandt andre Italiens premierminister, Giorgia Meloni, for nye og "innovative" løsninger på EU's migrationsproblemer.

Selv om der er tegn på et skifte i EU, så er store lande som Tyskland og Spanien dog ikke med hele vejen.

På vej ind til EU-topmødet i Bruxelles torsdag, udtrykte Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, skepsis over for effekten af nye modtagecentre uden for EU.

- Det er klart, at koncepter, der repræsenterer meget få små dråber, når man ser på tallene, ikke rigtig er løsningen for et land, der er så stort som Tyskland, siger Scholz.

Han henviser dermed til Italiens modtagecenter i Albanien. Det blev onsdag til virkelighed, da de første 16 mænd fra Bangladesh og Egypten blev sendt til centret for at få behandlet deres asylansøgning.

Albanien ligger uden for EU, og dermed er den tanke, som den danske regering har arbejdet for i Rwanda blevet til virkelighed. Det er blot sket på Vestbalkan frem for i Afrika.

Aftalen med Albanien giver Italien mulighed for at sende 3000 personer til modtagecentre i Albanien.

Det er dog alt for lidt i forhold til det tyske behov, siger Scholz.

- Vi havde over 300.000 mennesker, der kom irregulært til Tyskland sidste år, siger Scholz.

EU-landenes stats- og regeringschefer forventes dog at diskutere inddragelse af lande uden for EU i behandlingen og modtagelsen migranter på topmødet.

Og også Tyskland ønsker lavere tilstrømning. Det understreger Scholz før topmødet:

- At reducere irregulær migration er forudsætningen for den åbenhed, vi har brug for. Også for indvandring af faglærte, siger Olaf Scholz.

Han deltog ikke selv i det formøde om migration, som Danmark, Italien og Holland var medværter for.

Heller ikke Spaniens regeringsleder var til stede. En talsperson for Spaniens regering sagde onsdag, at den spanske regering er uenig i tanken om at oprette asylcentre i lande uden for EU.

- Den migrationspolitik, vi er i gang med at udvikle, fungerer allerede, siger Pilar Alegría, der er talskvinde for regeringen.

Spanien overvejer blandt andet at bruge en relativt ny, men næsten nedlagt lufthavn i den centrale region Castilla-La Mancha som modtagelsescenter for migranter.

Alene det faktum, at forslaget om modtagecentre i tredjelande diskuteres er dog nyt.

Forud for EU-topmødet har EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i et brev til EU-landene fastslået, at hun er klar til stramninger for at få sendt flere hjem.

Von der Leyen åbner samtidig for at se på modtagecentre i tredjelande. I 2018 konkluderede EU-Kommissionen ellers, at sådanne centre ikke ville være forenelige med EU-lovgivningen.

Ursula von der Leyen deltog torsdag selv på mødet med Danmark, Italien, Holland og en række andre EU-lande.

Selv om migration dermed er højt på EU-dagsordenen, er tilstrømningen faktisk faldet.

Antallet af registrerede "irregulære grænseovergange" er faldet med mere end 40 procent i år. Det sker, efter at de nåede det højeste niveau i næsten et årti i 2023, oplyser EU's grænseagentur Frontex.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT