Zelenskyj ønsker stærkt Ukraine klar til forhandling

17. OKT 2024 • 11:56UDLAND

Ukraines mål er nu at blive stærkt og klar til diplomatiske forhandlinger, siger Zelenskyj før EU-topmødet.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har sin "sejrsplan" med under armen til EU-topmødet i Bruxelles torsdag.

Her vil Ukraines leder forsøge at få EU-landene bag planen, som ifølge Zelenskyj allerede næste år kan føre til en afslutning af krigen og på sigt Nato-medlemskab til det krigshærgede land.

- Vores plan er at styrke Ukraine. Vi skal være stærke og klar til diplomati. Klar til alt, siger Zelenskyj på vej ind til EU-topmødet.

Sejrsplanen blev onsdag lagt frem i fem punkter, mens Zelenskyj endnu hemmeligholder tre af punkterne.

Det første og formentlig vigtigste punkt i plan er Nato-medlemskab til Ukraine uden betingelser, når krigen er afsluttet.

Det ønske støtter Danmark, siger statsminister Mette Frederiksen.

- Jeg synes, der er rigtig gode idéer i den fredsplan, som Zelenskyj har lagt frem. Og jeg er enig med Zelenskyj i, at omdrejningspunktet er Nato-medlemskab.

- Det er den vigtigste livsforsikring, man kan give et land. Det er også derfor, at Danmark er sikkert, siger Mette Frederiksen.

Ukraine ønsker desuden tilladelse til at bruge vestlige våben ind i Ukraine og hjælp til en opbygge et stærkt militær - der uden atomvåben - skal kunne afskrække Rusland fra ny aggression, når krigen er slut.

Også den del er statsminister Mette Frederiksen åben over for. Hun ser ikke nogen punkter i planen, som Danmark er afvisende over for:

- Vi arbejder ikke med røde linjer i den her krig, siger Mette Frederiksen.

Rusland mener, at planen er en illusion i lyset af den militære situation, men det afviser Zelenskyj.

- Det gode ved planen er, at den ikke afhænger af Ruslands ønsker. Den afhænger kun af viljen hos vores allierede. Det gør det muligt at gøre planen til virkelighed, siger Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj blev fulgt ind til EU-topmødet af EU's præsident, Charles Michel. På det korte stående pressemøde fastslog Zelenskyj, at han også vil bruge mødet til at sikre mere økonomisk støtte.

Han vil konkret presse på for, at EU finder en løsning, så et lån på 35 milliarder euro bliver til virkelighed.

Lånet er en del af en plan fra G7-landene om samlet at låne Ukraine 50 milliarder euro. Det svarer til omkring 370 milliarder danske kroner.

- Vi skal finde den rette mekanisme til at få pengene så hurtigt som muligt til os, siger Zelenskyj.

Han fastslår, at pengene dels skal gå til Ukraines militærindustri, der producere våben og ammunition hurtigere, end Vesten kan levere.

Samt til blandt andet boliger og anden vinterhjælp til ukrainerne efter Ruslands bombardementer.

EU's præsident, Charles Michel, er enig i, at EU er nødt til at fremskynde sin støtte til Ukraine - både militært og økonomisk.

- Vi skal være konsistente. Det vi levere er godt, men det er ikke nok. Ukraine skal være i stand til at forsvare sig imod Ruslands åbenlyse overtrædelse af international lov, siger Charles Michel.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT