Danmark støtter Zelenskyjs sejrsplan og mål om Nato-medlemskab

17. OKT 2024 • 10:49UDLAND

Ukrainsk Nato-medlemskab er den vigtigste livsforsikring, Vesten kan give, mener Mette Frederiksen.

Danmark støtter den "sejrsplan" for fred, som Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, torsdag vil fortælle om på et EU-topmøde i Bruxelles.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Forud for topmødet erklærer hun sig enig i Zelenskyjs mål om at stoppe krigen i Ukraine i løbet af det næste år samt Ukraines ønske om at opnå medlemskab af Nato som del af vejen til fred.

- Den her krig skulle aldrig været startet, så der er ikke noget, vi hellere vil end fred. Jeg synes, der er rigtig gode idéer i den fredsplan, Zelenskyj har lagt frem. Og jeg er enig med Zelenskyj i, at omdrejningspunktet er Nato-medlemskab.

- Det er den vigtigste livsforsikring, man kan give et land. Det er også derfor, at Danmark er sikkert, siger Mette Frederiksen.

Dermed stiller statsministeren sig nu entydigt på Ukraines side, når det gælder et af de mest kontroversielle punkter i "sejrsplanen", nemlig medlemskabet af Nato.

Hvis Nato optager Ukraine, vil man udvide den direkte grænse til Rusland. Det kan øge risikoen for, at Nato på et tidspunkt bliver trukket ind i en krig med Rusland, lyder kritikken.

- Der er nogle, der stadig er meget skeptiske over for ukrainsk medlemskab af Nato. Vi støtter det aktivt fra dansk side. Det er en god plan, der er lagt frem.

- Selvfølgelig skal krigen afsluttes. Men det skal ske på en retfærdig og demokratisk måde. Jeg ser ikke nogen som helst tegn på, at Rusland kommer til at anerkende noget form for demokrati, desværre.

Spørgsmål: Er der noget i den plan, Zelenskyj har lagt frem, som du ikke kan acceptere?

- Ikke umiddelbart. Vi arbejder ikke med røde linjer i den her krig, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT