Mette Frederiksen støtter Polens midlertidige stop for asyl

17. OKT 2024 • 10:24UDLAND

Danmark bakker op om Polens beslutning om at indføre et midlertidigt asylstop, siger Mette Frederiksen.

Danmark støtter Polens beslutning om at indføre et midlertidigt asylstop, i lyset af at Rusland sender migranter ind over grænsen til Polen.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) forud for et EU-topmøde i Bruxelles torsdag.

- Det bakker vi op om. Jeg synes, at det er en fornuftig melding, der er kommet, siger Mette Frederiksen.

Et stop for at behandle asylansøgninger er ellers tidligere blevet udlagt som at være i strid med international lov. Men i lyset af den særlige situation, som Polen står i, er den midlertidige løsning berettiget, mener Mette Frederiksen.

Finland har tidligere taget et lignende initiativ. Her vil Finland kunne afvise asylansøgere på grænsen frem for at lukke dem ind i landet. Finland deler en omkring 1400 kilometer lang grænse med Rusland.

Ifølge den finske regering skal lovgivningen bekæmpe Ruslands "instrumentaliserede migration".

Ordet dækker over, at Rusland og Belarus ifølge EU-landene bruger migranter som et "instrument". Målet er at destabilisere europæiske lande ved at sende migranter ind over EU's ydre grænser.

Kritikere af det finske forslag mener dog, at det strider mod Finlands forpligtelser i forhold til menneskerettighederne.

Polens premierminister, Donald Tusk, har dog fastslået, at han ikke vil give sig. Tværtimod vil han bede EU om at godkende indgrebet.

- Den måde asylsystemet bruges på, er fuldstændig i modstrid med retten til at få asyl, siger Tusk.

Selv om Danmark støtter Polens indgreb, er det ikke tegn på et ønske om at udbrede tanken til Danmark eller andre EU-lande, siger Mette Frederiksen.

Hun arbejder ellers sammen med Italien, Holland og en række andre EU-lande om at styrke EU's ydregrænser, sende flere afviste hjem og undersøge muligheden for modtagecentre i tredjelande.

Men der er tale om to forskellige situationer, siger Mette Frederiksen:

- Det vi arbejder med på EU-plan, er at sikre de ydre grænser bedre. I Polen handler det om, at Belarus og dermed Rusland bruger migranter som et hybridangreb mod Europa. Det har vi også set ved den finske grænse.

- Det er i den specifikke situation, at vi siger, at vi ikke vil tillade, at Rusland skubber fake (falske, red.) asylansøgere ind over grænsen til Europa.

- Men vi kan ikke overføre den specifikke situation i Polen og Finland til resten af Europa, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT