Faldende inflation i eurozonen baner vej for ny rentesænkning

17. OKT 2024 • 12:04ERHVERV/POLITIK

Inflation i eurozonen har pil ned, og det skaber rum for flere rentenedsættelser fra ECB, mener økonom.

Inflationen i de lande, der bruger euro som valuta, faldt i september til 1,7 procent.

Det viser tal fra EU's statistikbureau, Eurostat.

I august blev inflationen opgjort til 2,2 procent. Der er dermed tale om et fald på 0,5 procentpoint.

Det baner vejen for, at Den Europæiske Centralbank, ECB, endnu en gang vil sænke sin ledende rente senere torsdag. Det mener Allan Sørensen, som er cheføkonom i Dansk Industri.

- Inflationen er kommet ned på et niveau, hvor der er plads til at slække yderligere på pengepolitikken. Derudover har væksten det stadig svært, skriver han i en kommentar.

Allan Sørensen forventer, at ECB vil sænke renten med 0,25 procentpoint senere torsdag. Det samme forventer Kristian Skriver, som er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

Og fremadrettet er der udsigt til yderligere rentenedsættelser, mener Skriver.

- Som det ser ud nu, venter vi, at ECB sænker renten med yderligere 0,25 procentpoint i forbindelse med mødet i december. Ved årets udgang vil ECB samlet set have sænket renten med 1 procentpoint siden toppen, skriver han.

ECB satte sin rente ned i både juni og september.

Men hvis inflationen igen begynder at tage fat, vil det få ECB til at holde igen med rentenedsættelserne, lyder det fra Kristian Skriver.

Inflationen i hele EU er opgjort til 2,1 procent i september, hvilket er 0,3 procentpoint lavere end i august. For et år siden lå inflationen på 4,9 procent.

Kristian Skriver påpeger dog, at inflationen formentlig vil tage til mod slutningen af året grundet basiseffekter fra energi.

- Men det er i sig selv ikke noget, som vil få ECB til at vakle i rentenedsættelserne, fordi det er helt som ventet. ECB vil i højere grad kigge i retning af kerneinflationen, hvor særligt tjenestepriserne ikke skal stige for kraftigt den kommende tid, skriver han.

Eurostat har opgjort inflationen i Danmark til 1,2 procent i september. Danmark ligger dermed blandt landene med den laveste inflation.

I den modsatte ende ligger Rumænien, Belgien og Polen, der alle havde en inflation over fire procent i september.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT