Ukraine efterlyser fuld opbakning til sejrsplan

17. OKT 2024 • 13:39UDLAND

Det vil styrke Rusland, hvis ikke allierede bakker op om alle dele af sejrsplan, siger præsident Zelenskyj.

Hvis ikke EU-lande og andre allierede støtter op om alle dele af Ukraines "sejrsplan", vil det stille Ukraine i en meget vanskelig situation.

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på et pressemøde på et EU-topmøde i den belgiske hovedstad, Bruxelles.

- Det vil være en stor fejltagelse. Det vil være en styrkelse af Rusland, siger Zelenskyj.

Den ukrainske præsident fastslår dog samtidig, at selv om de allierede lande ikke bliver enige om sejrsplanen, så vil Ukraine fortsætte med at kæmpe og samtidig forberede et nyt topmøde om fred.

Målet med planen er ifølge Zelenskyj at skabe fred i løbet af det kommende år. Det absolut vigtigste punkt er ifølge Zelenskyj Nato-medlemskab, som er nødvendigt for at skabe sikkerhed på lang sigt for Ukraine.

Det er der fuld opbakning til fra Danmark, understregede statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ind til topmødet.

Danmark er også åben for det andet kontroversielle ønske i planen: muligheden for at bruge vestlige våben til langtrækkende angreb ind i Rusland mod militære mål.

Ifølge Zelenskyj stillede også flere andre EU-landes ledere sig på topmødet bag planen.

- Jeg er meget glad for invitationen til at deltage i EU-topmødet i dag. Vi har haft en god drøftelse, og flertallet af dem, der tog ordet, udtrykte fuld støtte til sejrsplanen, siger Zelenskyj.

Han mener, at en invitation til Nato-medlemskab ikke blot vil sikre Ukraine, men også sende et klart signal om, at Rusland ikke kan skabe en ny international orden med brug af militærmagt.

Rusland har modsat sig Ukraines idé om Nato-medlemskab. Det vil i givet fald betyde, at Nato får en ny grænse til Rusland.

Natos generalsekretær, Mark Rutte, og andre ledere i Vesten har dog understreget, at Rusland ikke har vetoret over for Ukraines ønske om selv at bestemme sit tilhørsforhold.

Ud over at tale med EU-landenes ledere har Zelenskyj også diskuteret muligheden for Nato-medlemskab med både USA's præsident, Joe Biden, og de to præsidentkandidater, Kamala Harris og Donald Trump.

- Jeg har fortalt Trump, at Ukraine kun har to muligheder: Nato-medlemskab eller atomvåben, siger Zelenskyj.

Han vil ikke løfte sløret for præcis, hvad Trump sagde, men siger, at Trump udviste forståelse for argumentet.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT