Politimester ønsker bevæbnet politi i Oslo

26. OKT 2024 • 18:14UDLAND

Politimesteren i Norges hovedstad mener, at der er behov for, at politifolk i byen fremover er bevæbnet.

Politiet i Oslo bør generelt være bevæbnede, fremfor det nuværende system hvor norsk politi som udgangspunkt er ubevæbnede.

Det siger Oslos politimester, Ida Melbo Øystese, til avisen VG.

Ifølge politimesteren har politiet i Oslo i gennemsnit haft behov for at bevæbne sig ti gange dagligt i 2024.

- Jeg har været imod generel bevæbning hele mit politiliv, men når vi har så mange kritiske situationer, som kræver bevæbning, har jeg måttet vurdere det på ny, lyder det.

Politimesteren mener, at det er nødvendigt for, at politiet i den norske hovedstad kan handle hurtigt, hvis situationen kræver det.

Hun understreger dog over for VG, at hun stadig mener, at det skal være norsk politis sidste udvej at bruge våben.

I Norge er politiet som udgangspunkt ikke bevæbnet. Det er det, som Oslos politimester foreslår at ændre i sit politidistrikt.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB anbefalede et ekspertudvalg, som undersøgte norsk politis brug af magtmidler i 2022, at politiet generelt skulle være bevæbnet.

Udvalget var dog splittet om sagen.

Mari Holm Lønseth fra partiet Høyre siger til NTB, at hun bakker op om politimesterens ønske. Det håber hun også, at Høyres landsmøde vil, lyder det.

Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet, som er justits- og beredskabsminister i Norge, hilser over for VG debatten velkommen.

Hun åbner dog ikke for at ændre på reglerne lige nu. Ifølge ministeren er der behov for en debat i de norske politiske partier om sagen frem mod et valg.

I modsætning til deres norske kolleger er dansk politi som udgangspunkt bevæbnet. Det har det været siden 1965, hvor fire politifolk blev skudt og dræbt på Amager.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT